10 tuoksua, jotka karkottavat hyttysiä

toukokuu 19, 2018
Kerromme tässä artikkelissa tuoksuista, jotka auttavat tappamaan hyttysiä ja suojaamaan näin niiden pistoilta.

Hyttysenpistot ovat yksi kesän ärsyttävimpiä asioita, joista kaikki ovat kärsineet joskus. Kesällä hyttysiä on eniten korkeista lämpötiloista johtuen; tuolloin ne pääsevät lisääntymään ihanteellisesti ja leviämään kaikkialle. Tässä artikkelissa kerromme kymmenestä tuoksusta, jotka karkottavat hyttysiä.

Tuoksut, jotka karkottavat hyttysiä

1. Vanilja

10 tuoksua, jotka karkottavat hyttysiä - vaniljan tuoksu.

Yksi hyttysiä karkottavista tuoksuista on vanilja. Se toimii tehokkaimmin sekoitettuna hajusteettomaan vauvarasvaan suhteessa 1:10. Levitä tätä seosta kaikkialle kehoon; tämä karkottaa ja tappaa hyttysiä.

Toinen vaihtoehto on liottaa vaniljaa veteen ja suihkauttaa tätä seosta paljaaseen ihoon.

2. Aniksen, neilikan ja basilikan eteeriset öljyt

Muita hyttysiä karkottavia ja tappavia tuoksuja ovat aniksen, neilikan ja basilikan eteeriset öljyt, kuten myös muut yrtit. Sekoita 5 tai 10 tippaa jotakin näistä öljyistä lasilliseen vettä ja suihkauta iholle. Liuoksen voi asettaa myös nuotion tai grillin ympärille, jos syötte ulkona.

Tämä toimii myös sisätiloissa: aseta vain liuoksessa kastettu liina ikkunalle. Tämä estää hyttysiä pääsemästä sisälle ja jopa tappaa ne, jotka tulevat lähelle.

3. Seljanoksat

Seljanoksat karkottavat hyttysiä.

Tuoreet seljanoksat ovat ihanteellisia hyttysten tappamiseen. Seljanoksat tulisi asettaa makuuhuoneeseen. Pidä kuitenkin mielessä, että niiden voimakas tuoksu voi olla haitallista terveydelle ja vaikuttaa uneen, joten pidä oksat ulkona yön aikana.

4. Mausteneilikka

Yksi hyttysiä karkottava ja tappava tuoksu on mausteneilikka. Sekoita 5 grammaa mausteneilikkaa kupilliseen vettä ja keitä 15 minuuttia. Ota sitten 10 tippaa tätä liuosta lusikalla ja tiputtele paljaalle iholle. Liuos säilyy kaksi tuntia.

5. Katajanoksat

Polta katajanoksia nuotiossa karkottaaksesi hyttyset.

 

Tämä vaihtoehto on ihanteellinen retkellä. Muutama katajanoksa nuotiossa palamassa karkottaa hyttyset pitkäksi aikaa.

6. Setriöljy

Setriöljy on yksi täydellisimmistä vaihtoehdoista, sillä se karkottaa ja tappaa niin hyttysiä kuin muitakin hyönteisiä, kuten kärpäsiä ja torakoita.

8. Kamomilla

Kamomilla auttaa tappamaan hyttysiä.

Yksi vanhimmista ja tehokkaimmista menetelmistä hyttysten torjumiseen ja tappamiseen on kamomilla. Tämän kasvin kuivatut kukat, varret ja lehdet vaikuttavat suoraan näihin hyönteisiin niiden hermosolujen kautta turruttamalla ne ja estämällä niitä näin tulemasta lähelle.

8. Basilikanlehdet

Basilikanlehdet ovat hyödyllisiä eri ruokien valmistuksessa, mutta tämän lisäksi ne ovat hyvin tehokkaita myös hyttysten karkottamisessa ja tappamisessa. Hankaa vain lehtiä kehon paljaille alueille tai laita niitä roikkumaan makuuhuoneeseen; ne säikäyttävät hyttyset tiehensä, ja saat nukuttua yösi sikeästi.

9. Öljy, shampoo ja etikka

Öljy, shampoo ja etikka auttaa pitämään hyttyset loitolla.

Yksi kaikkein tehokkaimmista keinoista karkottaa sekä hyttyset että kärpäset on öljyn, shampoon ja etikan seos. Sekoita näitä aineita saman verran keskenään, kunnes saat valkoisen vaahdon. Levitä tätä seosta sitten paljaalle iholle. Voit myös laittaa seosta astiaan johonkin huoneeseen ja pitää näin hyttyset loitolla sisätiloista.

Kokeile edellä mainittuja tuoksuja, jotka karkottavat hyttysiä ja jopa tappavat niitä – saat viettää kesäpäiväsi rauhassa ja ilman pistoksia!

  • Smith, D. L., Dushoff, J., & McKenzie, F. E. (2004). The risk of a mosquito-borne infectionin a heterogeneous environment. PLoS Biology. https://doi.org/10.1371/journal.pbio.0020368
  • Busvine, J. R. (2009). Mosquito Ecology. BMJ. https://doi.org/10.1136/bmj.1.6018.1153-a