Logo image
Logo image

8 syytä juoda basilikateetä päivittäin

3 minuuttia
Sen lisäksi, että se on erinomainen apu suurten aterioiden sulattamisessa, basilikatee auttaa myös helpottamaan päänsärkyjä ja ehkäisemään stressiä tekemästä harmia kehossasi. Kokeile!
8 syytä juoda basilikateetä päivittäin
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Basilika on aromikas lääkinnällinen kasvi, jota on käytetty satojen vuosien ajan eri tavoin keittiössä sekä vaihtoehtoisessa lääketieteessä. Se kuuluu Lamiaceae-sukuun. Basilikalla on ovaalin muotoiset lehdet ja joukko valkoisia tai vaaleanpunaisia kukkia, jotka ilmaantuvat kesäisin.

Basilikalla on joitakin mahtavia parannusvoimia, kiitos sen antibakteeristen ja tulehdusta ehkäisevien yhdisteiden. Lisäksi se voi jopa ehkäistä lihaskramppeja.

Se sisältää runsaasti eteerisiä öljyjä, antioksidantteja ja muita ravinteita, mistä syystä se on mahtava kasvi terveydelle usealla tavalla.

Jotkut ihmiset eivät kuitenkaan tiedä sen mahtavista voimista, eikä heillä ole hajuakaan siitä, kuinka hyvä se on heidän terveydelleen.

Koska tee on yksi parhaista tavoista ottaa tämän kasvin hyödyt irti, haluamme kertoa 8 syytä juoda basilikateetä päivittäin.

8 syytä juoda basilikateetä päivittäin

1. Se parantaa hengitysteiden terveyttä

Some figure

Yksi syy juoda basilikateetä päivittäin on se, että tämä kasvi on erityisen hyvä hengityselimistöllesi.

Basilikan antibakteeriset, myrkkyjä poistavat ja tulehdusta ehkäisevät ominaisuudet auttavat puhdistamaan hengitystiesi. Tämä poistaa myrkkyjä, joilla on tapana aiheuttaa sairauksia.

Se auttaa pääsemään eroon limasta ja helpottamaan näin keuhkoputkentulehduksen tai astman oireita. Koska se parantaa vastustuskykyä, se on tehokas ratkaisu flunssaan tai vilustumiseen. 

Haluatko oppia lisää? Lue: Heikentyneen immuunijärjestelmän oireet

2. Se suojelee munuaisiasi

Tämän teen diureettinen vaikutus tukee täydellisesti munuaisten toimintaa. Näin on erityisesti silloin, kun munuaiskudoksissa on paljon nesteitä ja myrkkyjä.

Basilikan tulehdusta ehkäisevä vaikutus auttaa munuaisiasi tekemään työnsä kunnolla, ehkäisten tulehduksia ja munuaisten vajaatoimintaa. 

Lisäksi sen antioksidantit luovat suojan oksidatiivisia vauriota ja myrkkyjä vastaan, vähentäen näin munuaiskivien ja kroonisten sairauksien riskiä.

Kaiken tämän lisäksi basilika edistää vielä virtsantuotantoakin. Tämä auttaa eliminoimaan virtsateissä lisääntyviä bakteereja.

3. Se estää stressiä

Some figure

Luonnolliset basilikauutteet, joita saadaan nauttimalla basilikaa teen muodossa, toimivat stressiä ehkäisevänä aineena, joka rentouttaa fyysisesti ja psyykkisesti jo minuuteissa.

Basilikateen nauttiminen pienissä määrin auttaa pysäyttämään liiallisen kortisolin eli stressihormonin tuotannon. Sen sijaan se lisää endorfiinien eli mielihyvähormonien eritystä.

Koska se estää oksidatiivista stressiä, se on myös mahtava optimoimaan suorituskykyä. 

4. Se ehkäisee suun tulehduksia

Basilikateen antimikrobiset yhdisteet luovat suojan sellaisia pöpöjä vastaan, jotka aiheuttavat suun tulehduksia ja sairauksia. 

Ne syväpuhdistavat suusi ja auttavat pääsemään eroon ruoan jäämistä, jotka saavat bakteerit lisääntymään. Basilika on jopa kotikonsti pahanhajuisen hengityksen ja ientulehduksen hoitoon.

5. Se helpottaa päänsärkyjä

Some figure

Basilikatee on tehokas ratkaisu jännityspäänsärkyihin, jotka keskeyttävät päivän ikävästi.

Sen tulehdusta lievittävät ja rauhoittavat ominaisuudet auttavat optimoimaan solujen hapensaantia ja parantavat verenkiertoa. Tämä tapahtuu juodessasi basilikateetä ja käyttäessäsi siitä valmistettuja kuumia hauteita. 

6. Se ehkäisee ennenaikaista vanhenemista

Kiitos sen korkean flavonoidi- ja tanniinipitoisuuden, basilikatee ehkäisee erinomaisesti ennenaikaista solujen vanhenemista. 

Nämä ainekset yhdessä eteeristen öljyjen kanssa suojaavat kudoksia vapaiden radikaalien aiheuttamalta hajoamiselta. Tämä myös auttaa ehkäisemään vakavia sairauksia.

Samanaikaisesti se on mahtava ihollesi, sillä se suojaa sitä rypyiltä ja maksaläiskiltä. 

7. Se parantaa ruoansulatusta

Some figure

Basilika on hyväksi ruoansulatukselle ja se voi auttaa kontrolloimaan vatsakipuja, liiallisia kaasuja ja turvotusta. 

Basilikateen juominen ruokkii terveellisiä suolistobakteereja ja auttaa saamaan jätteet liikkeelle. 

Se on mahtava hoitokeino raskaiden aterioiden aiheuttamiin ruoansulatusvaivoihin, sillä se säätelee mahalaukun pH-arvoa ja estää liiallisten vatsahappojen tuotannon.

Katso tämäkin artikkeli: Palkokasvien hyödyt ja vinkit helpottamaan ruoansulatusta 

8. Se hillitsee tulehdusta

Basilikateen juominen päivittäin on yksi keino tukea elimistön tulehdusprosessien tasapainoa, etenkin jos sinulla on jokin vamma tai nivelreuma.

Basilika vähentää tulehdusta, stimuloi kertyneiden nesteiden poistoa ja auttaa kivun kanssa.

Maistuisiko kupillinen basilikateetä? Hanki tuoretta basilikaa torilta tai omasta puutarhastasi ja tee tätä teetä päivittäin nauttiaksesi kaikista sen useista hyödyistä! 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Abd El-Ghffar, E. A., Al-Sayed, E., Shehata, S. M., Eldahshan, O. A., & Efferth, T. (2018). The protective role of Ocimum basilicum L.(Basil) against aspirin-induced gastric ulcer in mice: Impact on oxidative stress, inflammation, motor deficits and anxiety-like behavior. Food & function9(8), 4457-4468. https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2018/fo/c8fo00538a/unauth
 • Aminian, A. R., Mohebbati, R., & Boskabady, M. H. (2022). The Effect of Ocimum basilicum L. and Its Main Ingredients on Respiratory Disorders: An Experimental, Preclinical, and Clinical Review. Frontiers in pharmacology12, 805391. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8762307/
 • Ayuob, N. N., Balgoon, M. J., Ali, S., Alnoury, I. S., ALmohaimeed, H. M., & AbdElfattah, A. A. (2020). Ocimum basilicum (basil) modulates apoptosis and neurogenesis in olfactory pulp of mice exposed to chronic unpredictable mild stress. Frontiers in psychiatry11, 569711. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2020.569711/full
 • Ayuob, N. N., Firgany, A. E. L., El-Mansy, A. A., & Ali, S. (2017). Can Ocimum basilicum relieve chronic unpredictable mild stress-induced depression in mice?. Experimental and molecular pathology, 103(2), 153–161. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28823898/ 
 • Bensaid, A., Boudard, F., Servent, A., Morel, S., Portet, K., Guzman, C., Vitou, M., Bichon, F., & Poucheret, P. (2022). Differential Nutrition-Health Properties of Ocimum basilicum Leaf and Stem Extracts. Foods (Basel, Switzerland)11(12), 1699. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9222536/
 • Calderón Bravo, H., Vera Céspedes, N., Zura-Bravo, L., & Muñoz, L. A. (2021). Basil Seeds as a Novel Food, Source of Nutrients and Functional Ingredients with Beneficial Properties: A Review. Foods (Basel, Switzerland), 10(7), 1467. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8303141/ 
 • Janbaz, K. H., Hamid, I., Gilani, A. U. H., & Qadir, M. I. (2014). Spasmolytic, Bronchodilator and Vasodilator Activities of Aqueous-methanolic Extract of Ocimum basilicum. International Journal of Agriculture & Biology16(2). https://www.researchgate.net/publication/260594708_Spasmolytic_Bronchodilator_and_Vasodilator_Activities_of_Aqueous-methanolic_Extract_of_Ocimum_basilicum
 • Mora, E., Moschella, F., Navarro, D., Reyes, E., & Vargas, M. (2014). Dieta, estado nutricional y riesgo de cáncer. Archivos venezolanos de puericultura y pediatría77(4), 202-209. http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06492014000400007
 • Murillo, E., Fernandez, K., Sierra, D., & Viña, A. (2004). Caracterización físico-química del aceite esencial de albahaca. ii. Revista Colombiana de Química33(2), 139-148. https://revistas.unal.edu.co/index.php/rcolquim/article/view/774
 • Neamati, A., Talebi, S., Hosseini, M., Hossein Boskabady, M., & Beheshti, F. (2016). Administration of Ethanolic Extract of Ocimum Basilicum leaves attenuates depression like behavior in the rats sensitized by ovalbumin. Current Nutrition & Food Science, 12(1), 72-78. http://www.eurekaselect.com/article/71479 
 • Perna, S., Alawadhi, H., Riva, A., Allegrini, P., Petrangolini, G., Gasparri, C., … & Rondanelli, M. (2022). In Vitro and In Vivo Anticancer Activity of Basil (Ocimum spp.): Current Insights and Future Prospects. Cancers14(10), 2375. https://www.mdpi.com/2072-6694/14/10/2375
 • Othman, M. S., Khaled, A. M., Al-Bagawi, A. H., Fareid, M. A., Ghany, R. A., Habotta, O. A., & Abdel Moneim, A. E. (2021). Hepatorenal protective efficacy of flavonoids from Ocimum basilicum extract in diabetic albino rats: A focus on hypoglycemic, antioxidant, anti-inflammatory and anti-apoptotic activities. Biomedicine & pharmacotherapy = Biomedecine & pharmacotherapie144, 112287. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34649220/
 • Singletary, K. W. (2018). Basil: A brief summary of potential health benefits. Nutrition Today, 53(2), 92-97. https://journals.lww.com/nutritiontodayonline/Fulltext/2018/03000/Basil__A_Brief_Summary_of_Potential_Health.9.aspx
 • Takeuchi, H., Takahashi-Muto, C., Nagase, M., Kassai, M., Tanaka-Yachi, R., & Kiyose, C. (2020). Anti-inflammatory Effects of Extracts of Sweet Basil (Ocimum basilicum L.) on a Co-culture of 3T3-L1 Adipocytes and RAW264.7 Macrophages. Journal of oleo science, 69(5), 487–493. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32281564/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.