Logo image
Logo image

7 tilaa vievää sisustusvirhettä pienessä makuuhuoneessa

4 minuuttia
Olisitko uskonut, että täysin minimalistiset yksityiskohdat voivat muuttaa ratkaisevasti koko huoneen toiminnallisuutta?
7 tilaa vievää sisustusvirhettä pienessä makuuhuoneessa
Kirjoittanut Fernando Clementin
Viimeisin päivitys: 08 elokuuta, 2023

Myös pienille huoneille voi luoda erittäin toiminnallisen käyttötarkoituksen välttämällä tietty virheitä, jotka vievät liikaa tilaa jo valmiiksi tilallisesti rajoitetussa huoneessa. Välttääksesi seuraavassa sisustusprojektissa näitä virheellisiä tilaratkaisuja, esittelemme sinulle seuraavaksi 7 yleistä tilaa vievää sisustusvirhettä pienessä makuuhuoneessa.

Makuuhuoneet ovat usein varsin intiimejä tiloja, joissa harvoin muut kuin talon asukkaat vierailevat. Kyseessä on siis monelle erittäin henkilökohtainen paikka, joten miksi emme käyttäisi hieman aikaa ja vaivaa sen sisustamiseen ja kodikkaan ilmapiirin luomiseen?

Jos sinusta tuntuu, että tila alkaa loppua kesken jo valmiiksi pienestä makuuhuoneestasi, saatat sortua joihinkin näistä tilaa vievistä sisustusvirheistä. Kiinnostuitko aiheesta? Lue lisää seuraavaksi!

7 sisustusvirhettä pienessä makuuhuoneessa

Jos makuuhuoneessasi on jo valmiiksi rajallisesti tilaa, viimeinen asia, mitä sinun kannattaisi tehdä on käyttää jäljellä oleva tila väärin näillä sisustusvirheillä:

1. Et käytä kaappitilaa hyödyksesi

Siinä missä pienissä makuuhuoneissa lattiatilaa on yleensä hyvin rajoitetusti, tulisi silloin seinien tarjoama vapaa tila hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti ja järkevästi. Kaappien ja hyllykköjen asentaminen tilan vapauttamiseksi voi siis olla varteenotettava vaihtoehto ja voit täyttää ne esimerkiksi kirjoilla, koristeilla ja kaikilla muilla esineillä, jotka eivät olemassa oleville pöydille muuten mahtuisi.

Toinen hyvä vaihtoehto on käyttää ullakkotila hyväksi, jos talosta sellainen löytyy. Voit säilyttää ullakolla sellaisilla kenkä- ja vaatelaatikoita, joita et enää käytä – toisin sanoen siis vaatteita, jotka muuten vain veisivät ylimääräistä tilaa vaatekaapissasi.

Some figure

2. Jätät huomiotta peilit

Peileillä on tärkeä tehtävä heijastaa luonnonvaloa, toisin sanoen, peilien avulla pystymme saamaan huoneen tilan näyttämään visuaalisesti suuremmalta. Älä siis arastele peilien käytössä ja pyri valitsemaan huoneeseesi mahdollisimman suuria ja mikäli mahdollista, useita eri peilejä. Tulet yllättymään positiivisesti, kuinka lopputulos saa huoneesi tilan näyttämään todellisuutta suuremmalta.

Lue myös: 9 asiaa, joita makuuhuoneessa ei tulisi olla

3. Järjestät huonekalut epäjohdonmukaisesti

Huonekalujen epäjohdonmukainen järjestys on yksi yleisimmistä tilaa vievistä sisustusvirheistä pienessä makuuhuoneessa. Kaiken lisäksi epäjärjestys on myös monimutkaista ratkaista, sillä makuuhuoneen lopullinen järjestys riippuu paljolti huoneen ominaisuuksista ja talon asukkaiden henkilökohtaisista tarpeista ja mieltymyksistä.

Paremman tilaratkaisun saavuttamiseksi sinun tulisi ensimmäisenä käydä läpi, mitkä huonekalut ovat kaikkein tarpeellisimpia ja mitkä eivät niinkään. Poista makuuhuoneesta myös kaikki turhat koriste-esineet, jotka vievät mielestäsi liikaa tilaa. Lisäksi voit saada lisätilaa makuuhuoneeseen räätälöimällä huonekalut huoneen omien mittojen mukaan, mikäli sinulla on siihen mahdollisuus.

Yleinen sääntö on se, että huonekalut sijoitettaisiin huoneeseen kuin huoneeseen niin, että tilassa liikkuminen olisi mahdollisimman sujuvaa ja luonnollista. Jos järkevin tilaratkaisu sen vaatii, älä myöskään arastele asettaa huonekaluja keskelle makuuhuonetta; tämä voi auttaa rajoittamaan turhien ja käyttökelvottomien “minitilojen” syntymistä.

4. Vaikeutat luonnonvalon sisäänpääsyä

Vähäinen tai olematon luonnonvalo saa huoneen kuin huoneen näyttämään todellisuutta pienemmältä, puhumattakaan siitä, että luonnonvalon puute voi tehdä makuuhuoneesta sekä kolkon että synkän oloisen. Voit helpottaa luonnonvalon sisäänpääsyä esimerkiksi vaihtamalla tummat ja raskaat verhot kevyestä materiaalista valmistettuihin ohuempiin verhoihin.

5. Arkailet värien käyttöä

Yleinen harhaluulo on se, että värikkäät ja kirkkaat värit eivät sovi osaksi pienen makuuhuoneen sisustusta. Todellisuus on kuitenkin täysin päinvastainen!

Kokeile siis rohkeasti värikkäitä yhdistelmiä makuuhuoneessasi kodikkaamman ilmapiirin korostamiseksi. Voit yllättyä, miten kirkkaat värit tuovat aivan uutta ilmettä makuuhuoneeseesi; älä tosin liioittele liian mielikuvituksellisilla yhdistelmillä; sisustusekspertit suosittelevat käyttämään kodin sisustuksessa maksimissaan kolme eri väriä ja mielellään samasta sävymaailmasta.

Sinua voi myös kiinnostaa: 9 mahtavaa ideaa kylpyhuoneen sisustamiseksi

6. Käytät liian pientä mattoa

Vaikka tämä voi kuulostaa ristiriitaiselta ajatukselta, usko tai älä, suurempi matto keskellä huonetta voi luoda makuuhuoneelle todellisuutta avarampaa tilan tunnetta. Jos makuuhuoneen tila antaa periksi, voit myös asettaa maton päälle pienen pöydän ja sohvan.

Suuri ja näyttävä matto sitä täydentävillä huonekaluilla onnistuu usein vetämään huomiota itseensä, jolloin makuuhuoneen rajallinen tila jää enemmän taka-alalle. Voit siis unohtaa yleisen harhaluulon siitä, että pieni tila tulisi aina sisustaa minimalistisilla yksityiskohdilla – tulet huomaamaan, kuinka suuremmat huonekalut auttavat luomaan pikkuruiseenkin makuuhuoneeseen huomattavasti avarampaa tunnelmaa.

Some figure

7. Sijoitat sängyn väärään paikkaan

Makuuhuoneen päätarkoituksena on nimensä mukaisesti siellä lepääminen ja juuri tämän takia sänky on näyttelee tärkeää osaa makuuhuoneen sisustuksessa. Aloita siis makuuhuoneesi sisustus aina sängystä.

Sängyn oikean paikan löytämiseksi ota huomioon huoneen valaistus, ilmankierto, lämpötilat ja muille huonekaluille suunnitellut tilat, toisin sanoen kaikki, mitä mieleesi tulee ja mikä voi mahdollisesti vaikuttaa makuuhuoneen tilaratkaisuun. Esimerkiksi sisustuksessa laajasti käytetyn kiinalaisen ympäristöopin Fengshuin mukaan sänky tulisi sijoittaa aina viistoon ovea vastaan (ei siis koskaan suoraan sisäänkäynnin eteen). Sängyn päädyn tulisi olla mahdollisimman avara ja sänky tulisi mahdollisuuksien mukaan sijoittaa aina niin, ettei sen takana olisi ikkunaa.

Kuten voit huomata, nämä 7 yllä mainittua sisustusvirhettä ovat varsin yleisiä, mutta samalla minimalistisia yksityiskohtia, jotka syövät turhaa tilaa pienessä makuuhuoneessa. Välttämällä näitä virheitä onnistut luomaan pienestäkin makuuhuoneesta avaramman ja kodikkaan tilan, jossa voit viettää aikaa myös yöunien ulkopuolella!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.