Miellyttävä makuuhuone näillä 5 muutoksella

Vietämme enemmän aikaa makuuhuoneessa kuin missään muussa kotimme tilassa. Jotta voisit tehdä tästä tärkeästä huoneesta terveellisemmän ja kotoisamman, kokeile näitä viittä helppoa niksiä.
Miellyttävä makuuhuone näillä 5 muutoksella

Viimeisin päivitys: 18 huhtikuuta, 2019

Yksi asia on varma: vietämme enemmän tunteja makuuhuoneessamme kuin missään muussa kodin tilassa. Lisäksi makuuhuoneessa viettämämme aika on hyvin tärkeää hyvinvointimme kannalta. Siellä nimittäin lepäämme, rentoudumme ja mahdollisesti vietämme aikaa kumppanimme kanssa. Näiden seikkojen takia on tärkeää, että makuuhuonen on viihtyistä – tässä artikkelissa kerrommen, miten on mahdollista saada miellyttävä makuuhuone vain pienillä muutoksilla!

Makuuhuoneessa tulisi kiinnittää huomiota tiettyihin seikkoihin, kuten valaistukseen, väreihin, kosteuteen, tuuletukseen ja tuoksuun. Kaikki nämä nimittäin tulevat vaikuttamaan siihen, kuinka viihtyisä ja miellyttävä makuuhuone on.

Tässä artikkelissa annamme sinulle viisi vinkkiä, jotta voisit tehdä makuuhuoneestasi kotoisamman ja  terveemmän paikan viettää aikaa. Nämä neuvot tulevat vaikuttamaan myönteisesti hyvinvointiisi, ja ne auttavat sinua nukkumaan paremmin. Tällä tavalla voit herätä aamuisin hyväntuulisena ja itsesi energisemmäksi tuntien.

Miellyttävä makuuhuone seuraavilla vinkeillä

1. Kunnollinen valaistus

Miellyttävä makuuhuone muodostuu monista seikoista, esimerkiksi valaistuksella on merkitystä viihtyvyyden kannalta.

 

Valaistus on perustavanlaatuinen asia ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Jos sinulla on makuuhuone, johon tulee luonnonvaloa, asia helpottuu huomattavasti. Jos sitä ei kuitenkaan tässä tilassa ole, kannattaa etsiä lämpimän valon lamppuja, kuten Himalajan suola -lamppuja, sillä nämä antavat sinulle oranssin valon.

Voit myös laittaa suuria kynttilöitä huoneesi eri alueille. Ne voidaan sitten sytyttää erityisinä hetkinä.

Jos huoneesi on hyvin pimeä, kokeile vaaleiden värien ja valkoisen käyttöä niin paljon kuin mahdollista. Tämä tekee huoneesta tilavamman näköisen.

Toisin on silloin, jos huoneesi on suuri ja valoisa, tällöin voit kokeilla erilaisia sisustusideoita sekä käyttää pehmeitä valoja ja tummempia värejä. Muutoin makuuhuone saattaa näyttää liian kylmältä tai steriililtä.

2. Mikä on paras väri makuuhuoneeseen?

Makuuhuoneen värimaailma kannattaa miettiä tarkkaan.

 

On useita asioita, jotka kannattaa pitää mielessä makuuhuoneen seinien väriä valittaessa. Muista, että kyseessä ei ole vain esteettinen asia, sillä seinien väri tulee vaikuttamaan myös mielialaasi.

Makuuhuoneen seinien väriä mietittäessä olisi hyvä huomioida aina se tavoite, joka sinulla on tilan suhteen. On lukemattomia vaihtoehtoja värin lisäämiseksi huoneisiin – voit maalata kokonaisen seinän tai vain osan, ja voit myös lisätä vain hiukan väriä jonkin sisustusratkaisun avulla. Tällaisia voivat olla vaikkapa koristetyynyt, lakanat tai maalaukset.

Me suosittelemme, että käyttäisit seuraavia värejä vain vähän:

 • Oranssi on väri, jota kannattaa käyttää silloin, kun huoneesta halutaan lämmin ja iloinen. Se myös auttaa lisäämään luovuutta.
 • Vihreä antaa tasapainoa ja rauhaa.
 • Sininen torjuu stressiä sekä tarjoaa runsaasti rentoutusta. Se on myös hyvä unettomuuden torjumiseksi.
 • Lila on hengellisyyttä tuova väri.
 • Punainen on stimuloiva ja seksuaalisuutta edistävä väri, mutta ei kuitenkaan kannata intoutua liikaa sen käytössä.

3. Järjestä, puhdista ja tuuleta

Et voi luoda terveellistä ja kotoisaa huonetta näin tekemättä. Makuuhuoneesi tulee siis olla järjestyksessä, puhdas ja tuuletettu – ja näitä asioita pitäisi tehdä joka päivä.

Jos makuuhuoneesi on epäsiisti, sinun on mahdotonta saada kunnollista lepoa siellä ollessasi.

Me suosittelemme, että käyttäisit luonnollisia aineita, joilla on neutraalit tuoksut.

Voit myös käyttää sellaisia luonnollisia vaihtoehtoja siivouksessa kuten sitruuna ja ruokasooda. Nämä ovat yhtä tehokkaita kuin kemikaalituotteet, mutta niillä ei ole mitään terveytesi kannalta haitallisia sivuvaikutuksia, joita kaupan tuotteilla voi olla.

Kannattaa tuulettaa makuuhuonetta joka päivä. Tämä voidaan tehdä uudelleen yöllä, jos haluat. Jos sinulla ei kuitenkaan ole hyvää tuuletussysteemiä, voit asentaa kattotuulettimen.

Kannattaa myös ottaa huomioon makuuhuoneen kosteus. Jos tila on hyvin kostea, olisi suositeltavaa käyttää kosteuden vähentäjää. Näin voit paremmin säädellä kosteustasoja sekä siten estää ongelmia terveydellesi.

4. Avainasia makuuhuoneessa on minimalismi

Makuuhuone on se tila kotonasi, jonka tulisi olla minimalistinen. Vältä siis liian monen esineen kerääntymistä tässä tilassa. On hyvä idea ottaa käyttöön kunnollinen säilytysjärjestelmä, kuten esimerkiksi sängyn alle laitettava systeemi. Tällä tavalla sinulla ei tule olemaan suurta määrää tavaroita esillä.

Kannattaa myös pitää työt poissa makuuhuoneesta. Moni haluaa silti pitää siellä työpöytää, jonka ääressä voi helposti tehdä töitä tietokoneella. Kannattaa kuitenkin erottaa makuuhuone muista aktiviteeteista.

On olemassa myös eräs mielenkiintoinen suositus: sängyn pääty kannattaisi asettaa siten, että se osoittaa pohjoiseen. Tämä saattaa olla avuksi paremman unen saannissa. Lisäksi ei kannata laittaa tähän huoneeseen sellaisia peilejä, jotka heijastavat sänkyä. Nämä ovat muutamat perusperiaatteista Fengshui -ajattelussa, ja ne voivat olla hyödyksi makuuhuoneen muuttamisessa miellyttävämmäksi paikaksi.

Makuuhuoneeseen ei kannata kerätä liikaa tavaraa.

 

5. Oma tuoksu

Miltä sinun makuuhuoneesi tuoksuu? Jokaisessa kodissa on oma tuoksunsa, ja se riippuu käyttämistäsi siivoustuotteista, huonekaluista ja muistakin tekijöistä.

On kuitenkin tärkeää löytää sellainen tuoksu, josta pidät ja josta saat kaikkein eniten hyötyä. Tämä voidaan toteuttaa käyttämällä aromaattisia kynttilöitä tai eteerisiä öljyjä kyseisessä tilassa. Muutamia hyviä öljyjä ovat seuraavat:

 • Jos haluat rentouttavamman tilan, kokeile näitä: laventeli, kamomilla ja jasmiini.
 • Jos tavoittelet stimuloivaa tai seksuaalisuutta edistävää huonetta, kokeile näitä: kaneli, vanilja ja inkivääri.
 • Jos sen sijaan haluat puhtaan ja raikkaan tunnelman: sitruuna ja minttu.
 • Jos haluat kohentaa mielialaasi ja edistää onnellisuutta, valitse näistä: appelsiini, mandariini, sitruuna ja greippi.
 • Jos haluat romanttisen ympäristön: ruusu, jasmiini ja taikapähkinä.
 • Jos tavoittelet antiseptista ja bakteereja torjuvaa huonetta, ota avuksesi nämä: teepuuöljy, eukalyptus, sitruuna ja laventeli.

Kokeile edellämainittuja konsteja, niin käytössäsi on viihtyisä ja miellyttävä makuuhuone, joka takaa paremmat yöunet ja riittävän levon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Picón, J. (2010). Guia del descanso saludable. Colegio Profesional de Fisioterapeutas de La Comunidad de Madrid.
 • Cortes, S. V., & Soto, E. (2010). Sueño Saludable. Enfermeria Comunitaria. https://doi.org/80722013000100005
 • Vera, A. (2010). Dormir Bien. Consejo Editorial de Educación Pública Del Royal College of Psychiatrists. https://doi.org/10.1517/13543784.7.5.803
 • Montserrat Galaa, A. M., & Fortes del Valleb, M. A. (2013). Aprender a dormir. Pediatria de Atencion Primaria. https://doi.org/10.4321/S1139-76322013000500004
 • Zanetti, E. (2012). La casa. In Luci di speranza per la famiglia ferita. Persone separate e divorziati risposati nella comunità cristiana.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.