5 ideaa minimalistiseen sisustukseen

Minimalistisessa kodissa pyritään säilyttämään elämisen kannalta vain välttämättömimmät asiat. Liiat koristeet voivat vaikeuttaa yksittäisten esineiden kauneuden arvostamista ja huomion keskittämistä.
5 ideaa minimalistiseen sisustukseen

Viimeisin päivitys: 11 huhtikuuta, 2019

Minimalismi on yksi suosituimmista nykyajan sisustustyyleistä. Jos haluat tietää mistä siinä on kyse tai haluat vinkkejä minimalistiseen sisustukseen omassa kodissasi, seuraavat ideat voivat olla hyödyllisiä sinulle.

Mistä minimalistisissa kodeissa on kyse? Minimalismi on arkkitehtuurin suuntaus, jossa keskitytään säilyttämään vain kaikkein välttämättömin. Ludwig Mies van der Rohe, 1900-luvun tunnettu saksalais-amerikkalainen arkkitehti, oli sen alullepanija. Yksi hänen lauseensa riittää tiivistämään tyylin ydinajatuksen: “vähemmän on enemmän”.

Minimalistinen koti erottuu edukseen yksinkertaisuudellaan ja uskomattomalla kyvyllä saada kaikki esineet erottumaan tämän yksinkertaisuuden ansiosta. Minimalistista sisustusta suosivat ihmiset pyrkivät luomaan harmonisen ja käytännöllisen tilan, kuitenkaan esteettisyyttä unohtamatta. He yksinkertaisesti pyrkivät pääsemään eroon turhista yksityiskohdista.

vinkkejä minimalistiseen keittiöön

Minimalismia voi soveltaa sekä talon ulko- että sisäpuolella. Sisällä tämä tyyli korostaa järjestystä ja sitä, että jokaisella tavaralla on oma paikkansa.

Minimalismin pääpiirteet

 • Yksinkertaisuus
 • Toimivuus
 • Tavaroiden vähäisyys yleisesti ottaen
 • Kaikesta turhasta luopuminen
 • Luonnolla ja valolla on tärkeä rooli sisustuksessa
 • Suorat linjat ja geometriset muodot ovat vallalla
 • Monokrominen väriskaala on pääosassa, erityisesti neutraaleissa väreissä

Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi minimalistisissa taloissa hyödynnetään puuta, lasia, ruostumatonta terästä, kromia, marmoria ja graniittia. Sisustuksessa käytetään pääosin luonnollisia vaihtoehtoja, kuten puuta ja kiveä.

5 loistavaa ideaa minimalistiseen kotiin

Nyt kun olemme kertoneet minimalismin pääpiirteistä, luettelemme seuraavaksi joitakin ideoita minimalistiseen sisustukseen. Voit pitää ne mielessäsi tulevaa taloprojektia varten tai mukauttaa ne kotiisi mahdollisuuksien mukaan ja hyödyntää näin tämän sisustustyylin parhaat puolet.

1. Piilota kaikki esineet makuuhuoneessa

minimalistinen makuuhuone

Järjestys on oleellinen asia minimalistisessa kodissa. Älä jätä vaatteita lojumaan tai roikkumaan kaikkialle huoneeseen. Suunnittele makuuhuoneen sisustus tämän perusperiaatteen mukaan: jos ottaisit valokuvan itsestäsi makuuhuoneessasi, kuvan taustalla tulisi näkyä ainoastaan huoneen kannalta välttämättömät asiat.

Tässä auttavat erityisesti suuret vaatekaapit, mieluiten seinään upotettuna. Myös ainakin yksi lipasto on välttämätön; niitä löytyy muotoilultaan kauniita.

Isot yöpöydät, joissa on suuret vetolaatikot, ovat erittäin tervetulleita. Pyri välttämään turhia mattoja ja kuvia. Kukkakuositkaan eivät ole paras vaihtoehto tällaisessa sisustuksessa.

2. Valkoiset verhot antavat lisää tilantuntua

Kuten jo mainitsimme, minimalismi on hyvin pelkistetty tyyli. Onkin siis luonnollista, että luonnonvalon hyödyntäminen on yksi sen kulmakivistä. Isojen ikkunoiden lisäksi voit hyödyntää valkoisia, läpikuultavasta kankaasta valmistettuja verhoja.

Toisin kuin tummat värit, vaaleat sävyt tekevät tilasta suuremman tuntuisen ja lisäävät valoa. Voit lisätä huoneeseen yksityiskohdaksi ison peilin: heijastus luo vaikutelman huomattavasti suuremmasta tilasta.

3. Pyri käytännöllisyyteen kylpyhuoneissa

minimalistinen kylpyhuone

Joitakin aiemmin mainituista ideoista voidaan hyödyntää erityisen hyvin kylpyhuoneissa: anna luonnonvalon tulvia sisään, keskity esineiden käytännöllisyyteen ja hanki vaaleita, puhtaita esineitä.

Yksi hyvä neuvo kylpyhuoneita ajatellen ovat liukuovet, sillä ne säästävät paljon tilaa. Avainasia tilan hyödyntämisessä parhaalla mahdollisella tavalla on hyvä pohjapiirros: yritä noudattaa geometrisiä linjoja.

Muita mielenkiintoisia ideoita:

 • Käytä suuria peilejä.
 • Hanki geometrisesti muotoillut pesualtaat ja kylpyammeet.
 • Käytä valkoista perusvärinä ja joitakin värikkäitä yksityiskohtia.
 • Käytä puuta ja kiveä sisustusmateriaaleina.
 • Pidä kylpyhuoneessa laatikostoja tai punottuja koreja, jonne saat piiloon esineitä.

4. Minimalistisen kodin keittiö

Seuraava idea koskee minimalistisen kodin keittiötä. Keittiössä päävärit ovat harmaan eri sävyjä ja huonekalut geometrisesti muotoiltuja. Alumiini, marmori ja graniitti ovat loistavia materiaaleja toivotun vaikutelman saavuttamisessa.

Minimalistisissa keittiöissä on paljon työtasoja. Työtasojen hyöty on siinä, että niiden alle voi laittaa elektronisia laitteita ja saada näin runsaasti lisätilaa. Sama koskee jääkaappia: sen laittaminen seinää vasten toimii hyvin. Luonnonvaloa tulisi hyödyntää maksimaalisesti myös keittiössä.

5. Tilaa jokaiselle olohuoneessa

minimalistisen sisustuksen vinkit

Sen lisäksi että minimalistisen kodin olohuoneessa tulisi noudattaa samoja periaatteita kuin aiemmissa huoneissa, siellä ei myöskään tulisi olla liikaa huonekaluja. Suuret ikkunat ovat avainasia, kuten myös runsas lamppujen määrä.

Vahvojen värien yhdistäminen neutraaleihin väreihin on sallittua, kunhan se tehdään hillitysti. Esimerkiksi jokin huonekalu, sohva tai maalaus voi olla väriltään muuta sisustusta voimakkaampi.

Vältä turhia mattoja ja koristeita. Teknologia on tervetullutta. Modernit televisiot antavat erityisen ilmeen koko huoneelle. Koska tällaisessa sisustuksessa tähdätään käytännöllisyyteen, on loistava idea yhdistää televisio äänilaitteisiin ja nauttia näin paremmasta katseluelämyksestä.

Vaikka minimalistiseen kotiin ei kerätä paljon tavaraa, sen sisustamisessa on käytettävä luovuutta ja mielikuvitusta. Näistä ideoista voit saada inspiraatiota mieti vain mikä on oman makusi mukaista ja ryhdy töihin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.