Vitamiinipuutokset aiheuttavat uupumusta

Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio on erittäin tärkeä asia sen kannalta, että voisit antaa kehollesi sen tarvitsemat ravinteet kunnollista toimintaa varten.
Vitamiinipuutokset aiheuttavat uupumusta
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Jos tunnet että sinulle on vaikeaa nousta sängystä aamuisin, tai jos rauhallisen viikonlopun jälkeen tarvitset silti jonkin aikaa herätäksesi, sinulla saattaa olla väliaikainen tai krooninen uupumus, joka aiheutuu vitamiinien puutoksesta.

Sen lisäksi, että syynä tähän ongelmaan voivat olla elintapasi, käytä hetki katsoaksesi tarkemmin sitä, mitä syöt. Jos et saa tarpeeksi tiettyjä ravinteita, sinun on vaikeampi olla energinen päivän kuluessa.

Mitä uupumus on ja mikä sen aiheuttaa?

Jokainen tuntee olonsa väsyneeksi ja uupuneeksi tiettyinä kuukauden tai vuoden hetkinä. Tällöin haluat vain olla sängyssä koko päivän ja olla tekemättä yhtään mitään. Mutta saatuasi kunnollisen unen, palaat useimmiten takaisin normaaliksi itseksesi ja pystyt uppoutumaan normaaleihin päivittäisiin asioihisi ilman ongelmia.

Ongelmasta on kuitenkin kyse silloin, kun heikko olo tai elinvoiman puute jatkuvat muutamia viikkoja. Tai mikä pahempaa, jos ne lisääntyvät. Uupumus ei siis missään nimessä ole asia, joka kannattaa sivuuttaa.

Sen lisäksi, että moderni elämäntyyli tuo mukanaan tietyt stressit ja rasitukset, uupumusta voivat synnyttää monet muutkin asiat ihmisen elämässä:

 • tietyt lääkkeet, kuten esimerkiksi masennus- tai antihistamiinilääkkeet
 • tietyt lääketieteelliset menetelmät, kuten säteilyhoito tai kemoterapia
 • leikkauksesta toipumiseen vaadittava aika
 • ahdistunut, masentunut tai hermostunut olo
 • rakkaan ihmisen menettäminen
 • rahalliset tai henkilökohtaiset ongelmat

 

uupunut ja stressaantunut nainen

Päivittäiset tapasi ovat hyvin tärkeässä asemassa sen kannalta, tuleeko sinulle uupumusta. Katso siis seuraavia tekijöitä ja mieti, kuuluvatko ne sinun elämääsi säännöllisellä tavalla:

 • vähäinen liikunnan määrä
 • valvominen aina myöhään ja herääminen aikaisin
 • liiallinen kahvin tai alkoholin juonti
 • liiallinen roskaruoan tai sokerin syönti
 • täysi kalenteri tai lista tekemättömistä asioista
 • loman jättäminen väliin tai liian pitkän ajan kuluminen ilman hengähdystaukoa

Krooninen uupumus on tila, josta moni ihminen kärsii, mutta tämä häiriö jää usein diagnosoimatta siihen asti  että se muuttuu vakavammaksi, ja tässä voi kestää jopa 6 kuukautta.

Ei ole yleensä kyse muista ongelmista tai sairauksista, ja uupumus ilmenee helpommin naisilla kuin miehillä. Usein naiset ovat 40 ikävuoden paikkeilla. Tyypillisiä kroonisen uupumuksen oireita ovat seuraavat:

 • päänsäryt
 • lihaskivut
 • hellät imusolmukkeet
 • ongelmat muistin kanssa
 • ärtyneisyys
 • elinvoiman puute
uupumus haittaa työntekoa


Vitamiinipuutokset johtavat uupumukseen

Olemme aikaisemmin puhuneet päivittäisistä tavoista, jotka voivat johtaa henkiseen ja fyysiseen uupumukseen. Näiden lisäksi kannattaa muistaa tämä asia: syömäsi ruoka voi olla hyvin tärkeässä osassa sen kannalta, millainen olosi on.

Ei ole kyse vain päivittäisestä ruoan määrästä, vaan syömäsi ravinnon laadusta. Ravintoon liittyvät puutokset ja “tyhjät” kalorit voivat aiheuttaa paljon terveysongelmia – näihin kuuluu väsymys, masennus ja alhainen energian määrä.

Katsotaan seuraavaksi tarkemmin, mitä tapahtuu, jos kehostasi puuttuu tiettyjä elintärkeitä vitamiineja.

C-vitamiini

Vastustuskykysi saa eniten hyötyjä tästä ravinteesta, ja vastaus kysymykseen sen välttämättämyydestä on tämä: kyllä, sinun tulee saada C-vitamiinia ruoastasi, sillä kehosi ei pysty valmistamaan sitä omin avuin.

Syö siis sitrushedelmiä, tomaatteja tai paprikaa, jotta voisit tehostaa proteiinien käsittelyä aineenvaihdunnassasi sekä saada välittäjä-aineesi toimimaan kunnolla.

juoma sitrushedelmistä

Jos sinulla on kehossasi liian vähän tätä tärkeää vitamiinia, olosi ei ainoastaan ole väsynyt, vaan sinulla voi myös olla nivelkipuja, turvonneet ikenet ja usein toistuvia vilustumisia.

D-vitamiini

Tämä vitamiini säätelee kalsiumin imeytymistä kehossasi, ja se auttaa pitämään luusi vahvoina sekä lisää lihastesi liikkuvuutta. Se myös tehostaa vastustuskykyä, vähentää tulehtuneisuutta sekä torjuu väsymystä.

Jotta voisit saada tätä ravinnetta, sinun tulisi syödä tonnikalaa, lohta ja muita öljyisiä kaloja. On myös hyvä idea ottaa vähintään 15 minuuttia aurinkoa päivässä.

D-vitamiinin puutos on yhteydessä heikkoihin lihaksiin ja luihin, ja lisäksi se aiheuttaa unen huonoa laatua ja päivän aikana tuntuvaa väsymystä.

Rauta

Tässä ei tarvitse olla anemiasta kärsivä ihminen, jotta voitaisiin puhua raudan puutostilasta. Maailman terveysjärjestön mukaan tämän mineraalin puutteellinen saanti on yksi kaikkein suurimmista ravintoon liittyvistä ongelmista koko maailmassa.

Kaikkein tavallisimmat oireet raudan puutteellisuudesta ovat heikko olo, uupumus ja huono kognitiivinen kehitys.

kasa pinaattia

Magnesium

Tätä ravinnetta on saatavilla palkokasveista, pähkinöistä ja täysjyväviljasta.

Jos et saa sitä tarpeeksi, tuloksena on pahoinvointia, heikkoa oloa, tunnottomuutta raajoissa ja ruokahalun vähäisyyttä. Oireina voi myös olla epänormaali sydämen lyöntitahti ja lihasten supistukset.

B-vitamiini

B-monivitamiinit (B1, B6 ja B12) ovat kaikkein tärkeimpiä näistä, sillä niiden puutteellinen saanti aiheuttaa uupumusta, masennusta, lihasmassan vähäisyyttä ja huonoa ruokahalua. Sarkopenia on häiriö, jonka oireina ovat heikkous ja lihasten kuihtuminen.

 • B1-vitamiini, tiamiini toiselta nimeltään, vastaa hermostosi säätelystä ja verensokerisi käsittelystä aineenvaihdunnassa.
 • B6-vitamiini säätelee ruokahaluasi sekä käsittelee rasvoja aineenvaihdunnassa.
 • B12-vitamiini estää masennusta ja kroonista uupumusta.
uupumus helpottaa kananmunia syömällä

Torju siis uupumusta luonnollisesti, ja ota käyttöösi tässä artikkelissa antamamme vinkit, joilla voit lisätä vitamiinien saantia sekä parantaa hyvinvointiasi oleellisesti.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Epätasapainoinen ruokavalio ja väsymys
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Epätasapainoinen ruokavalio ja väsymys

Epätasapainoinen ruokavalio, eli ravinto, jossa on liikaa rasvaa ja jalostettuja sokereita, voi johtaa fyysiseen ja henkiseen väsymykseen.
Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.