Kaura: luonnollinen hoitokeino ahdistukseen

Kaura lievittää ahdistusta ja tasapainottaa verensokeriarvot. Kaura sopii ihanteellisesti mielialojen tasapainottamiseen.

Ahdistus on negatiivinen tunnetila, joka voi lamauttaa ihmisen kokonaan. Erilaisista ahdistushäiriöistä kärsii miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa ja se on yksi yleisimmistä mielenterveyden ongelmista. Ahdistus voi olla satunnaista tai kroonista, se voi liittyä hetkelliseen elämäntilanteeseen tai se voi olla vakavaa ja pitkäkestoista. Miten ahdistukseen tulisi suhtautua ja miten sitä voi hoitaa? Lääkkeillä saa ahdistuksen usein kuriin, mutta miten ahdistusta voi ehkäistä luonnollisin ainein?

Lääkitys ei aina ole ihanteellinen vastaus ahdistuksen hoitoon, sillä joillekin lääkkeet voivat aiheuttaa inhottavia sivuoireita. Jokainen ihminen on uniikki, eivätkä kaikki reagoi samalla tavalla lääkitykseen. Lääkityksellä ei välttämättä saa hoidettua ongelmaa kuntoon.

Lyhytaikainen ahdistus on osa normaalia elämää, eikä se vaadi sen kummempaa hoitoa – kunhan muistat varata aikaa rentoutumiseen, laitat asiat tärkeysjärjestykseen ja teet tarvittavia muutoksia ahdistuksen karkoittamiseen. Ahdistushäiriöt puolestaan ovat vakavampi ongelma, ja niillä tarkoitetaan pitkäkestoista, tilanteeseen nähden liiallista ja selvästi normaalia arkea haittaavaa ahdistusta. Ahdistuneisuushäiriöstä kärsivä on jatkuvasti huolissaan jokapäiväisistä asioista sekä tulevaisuuden tapahtumista.

Helpoin tapa ahdistuksen hillitsemiseen on kunnollinen päivittäinen tunteiden kontrolli. Ahdistuksesta kärsivän tulee oppia priorisoimaan asiat, asettaa kunnolliset rajat ja olla oman elämänsä ohjauspuikoissa. Näin vietät onnellista elämää ja nautit henkilökohtaisesta tilastasi.

Hyvä psyykkinen lähestymistapa ja luonnollisten hoitojen kokeileminen on hyvä tapa käsitellä lyhytkestoista ahdistusta. Jos ahdistus jatkuu, eivätkä kotihoitokeinot tunnu auttavan, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen. Yhdessä voitte kartoittaa juuri sinulle parhaiten sopivan hoidon.

Päivittäinen fyysinen ja psyykkinen terveys on tärkeä osa tervettä elämää. Tässä artikkelissa tutustumme kauran hoitaviin ominaisuuksiin, jotka voivat lieventää ahdistusta.

Kaura sopii ahdistuksen fyysisten oireiden hoitoon

Ahdistunut nainen

American Society of Depression and Anxiety -yhdistyksen mukaan monet kärsivät ahdistuksesta muilta salassa, eivätkä hae ammattiapua ongelmiinsa. Moni kokee ahdistuksen lamauttavana tai hävettävänä asiana, etenkin jos ahdistus tuntuu nousevan merkityksettömistä asioista. Jotkut voivat kokea sosiaaliset tilanteet ahdistavana, jotkut taas ahdistuvat työtilanteestaan. Usein ahdistus on ohimenevä tila, jota voi käsitellä tekemällä pieniä muutoksia tai muuttamalla lähestymistapaansa.

Kun ahdistus muuttuu väliaikaisesta krooniseksi, siitä tulee terveydelle vaarallinen tila. Ahdistus voi johtaa korkeaan verenpaineeseen, sydämen lyöntitiheyden muuttumiseen, huimaukseen ja muihin vakaviin fyysisiin oireisiin.

Ahdistusta voi hoitaa lääkkein ja psykologisella terapialla, ja tätä hoitoa voi tukea ruokavaliolla. Kauraa voi syödä ahdistuksen kontrollointiin, sillä se hillitsee ahdistuksen oireita yhdysvaltalaisen Mayo Clinic -keskuksen mukaan.

Kaura apuna ahdistukseen

 • Kauran sisältämät hiilihydraatit lisäävät serotoniinin määrää aivoissa.
 • Serotoniinilla on rauhoittava vaikutus kehoon ja aivoihin, se lievittää ahdistuksen ja hermostuneisuuden tunteita ja unettomuutta.
 • Vältä tyhjiä hiilihydraatteja, kuten valkoista leipää, valkoista sokeria ja valkoista riisiä. Pidättäydy leipomotuotteiden ja makeisten syömisestä. Korvaa valkoiset jauhot täysjyvällä, suosi tummaa riisiä ja pastaa. Tyhjät hiilihydraatit aiheuttavat piikin verensokerissa, mikä johtaa verensokerin romahtamiseen ja väsyneeseen oloon.

Kauraa pidetään superfoodina, sillä se pitää huolta sydämestä ja verenkiertoelimistöstä, ja se on hyväksi ruuansulatukselle ja ehkäisee ummetusta. Lue lisää kaurasta: 11 kauran hyötyä ja aamiaisohje.

 • Kauran sisältämä hyvälaatuinen kuitu vapauttaa energiaa kehon käyttöön hitaasti, tämä pitää energiatasot tasaisena.
 • Kaura säätelee keskushermoston toimintaa helpottamalla serotoniinin tuotantoa.
 • Suosi luomutuotettua kauraa, ja vältä sokeroituja tai muuten prosessoituja muroja. Luomutuotettua kauraa on nykyisin yleisesti saatavilla supermarketeista ja terveysruokakaupoista. Luomukaura saattaa maksaa perinteistä kauraa enemmän, mutta sen hyödyt ovat sen arvoiset.

Nauti kauraa terveellisesti ahdistuksen hoitoon

Kaurasmoothie

Tämä on helppo, raikas ja herkullinen tapa nauttia kauraa. Juoma tuo nopean helpotuksen ahdistukseen ja voit nauttia sitä joka aamu aamupalalla kontrolloidaksesi serotoniinin määrää ja pitääksesi mielen tyynenä ja tasaisena koko päivän.

Muista, että kaura toimii parhaiten yhdessä muiden rentouttavien hoitojen kanssa – etenkin jos ahdistus liittyy stressiin ja kiireeseen. Varaa aikaa rentoutumiselle ja kokeile rentoutumisharjoituksia ja liikuntaa. Kaura on hyvä lisä ahdistuksen hoitoon, sillä se lisää serotoniinia elimistössä ja pitää olon tyytyväisenä. Muista antaa itsellesi tarpeeksi vapaa-aikaa pään nollaamiseen ja harrasta nauttimiasi asioita.

Kokeile tätä kauraa sisältävää smoothieta.

Rauhoittava smoothie kaurasta ja päärynästä

Mitä aineksia tarvitsen?

 • 1 kypsä päärynä (suosi luomua)
 • 1 dl luomutuotettuja kaurahiutaleita
 • 2 dl vettä
 • 1 ruokalusikallinen juoksevaa hunajaa

Valmistusohjeet

 • Smoothie on helppo valmistaa aamuisin, jos sinulla ei ole paljoa aikaa ennen töihin lähtöä. Kuori päärynä ja leikkaa pieniksi paloiksi, kaada palat tehosekoittimeen.
 • Lisää vesi, kaura ja hunaja. Sekoita tasaiseksi juomaksi.
 • Voit tarjoilla juoman jääpalojen kera lisävirkistystä antamaan – tämä sopii etenkin kesäisin nautittavaksi. Ihastut varmasti juoman pehmeään ja kermaiseen koostumukseen.
Kategoriat: Luontaishoidot Tags:
UUTISIA VERKOSSA