Logo image
Logo image

5 keinoa pysyä loistokunnossa kiireisenäkin

3 minuuttia
Näiden viiden vinkin lisäksi on tärkeää olla säännöllinen liikunnan harrastamisessa, omaksua terveelliset elämäntavat ja tarkkailla syömisiäsi. Muista, että terve keho johtaa terveeseen elämään!
5 keinoa pysyä loistokunnossa kiireisenäkin
Viimeisin päivitys: 21 huhtikuuta, 2019

Haluat pysyä loistokunnossa, sinulla on terveellinen elämäntyyli ja haluat liikkua ja vahvistaa lihaksiasi. Sinulla ei kuitenkaan ole aina aikaa liikkumiseen kiireisen työelämän ja muiden vaatimusten takia. Arjen kiireet ja vaatimukset, pitkät työpäivät ja kaikki muu, joka kuuluu elämän pyörittämiseen etenkin lapsiperheissä jättää hyvin vähän aikaa (jos ollenkaan) liikunnalle.

Jokainen varmasti tietää sen, miten vaikeaa kehosta on pitää huolta ja miten hankalaa on saavuttaa säännöllinen liikuntarutiini. Tässä artikkelissa annamme sinulle viisi yksinkertaista vinkkiä miten pysyä loistokunnossa kiireisessä arjessa.

1. Pidä mielessä kaikki ne hyödyt, jotka liikunta tuo kehollesi ja mielellesi

Aivan aluksi sinun tule muistuttaa itseäsi siitä, miksi liikut. Säännöllisesti liikkuvat ihmiset nauttivat liikunnan tuomasta olosta: heidän energiatasonsa nousee, itseluottamus kasvaa ja yleiskunnon tehostuessa pienet rasitukset eivät ole yhtä hankalia kestää. Osa puolestaan liikkuu ehkäistäkseen painonnousua tai lihaskipuja. Esimerkiksi jooga on loistava liikuntamuoto pitkiä työpäiviä tietokoneen edessä viettäville, sillä se auttaa poistamaan lihasjännitystä ja parantamaan nivelten venyvyyttä ja verenkiertoa.

Liikuntasuunnitelmassa pysyminen ei ole välttämättä helppoa, mutta se on sen arvoista yleisen hyvinvoinnin kannalta. Tarvitset vain määrätietoisuutta ja yritystä. Mitä vielä odotat? Vedä lenkkarit jalkaan ja lähde liikkeelle!

2. Kokeile pyöräilyä

Pyöräily on yksi parhaista keinoista harrastaa liikuntaa ilman kovaa rasitusta nivelille ja luille. Pyöräily kuluttaa kaloreita, kiinteyttää lihaksia ja parantaa hapenottokykyä. Pakarat, reidet ja sääret saavat kyytiä pyöräilyn aikana, mutta et rasita esimerkiksi polvia tai lonkkia.

Kokeile pyöräilyä töihin bussin ottamisen sijasta, hae lapset koulusta pyörällä tai tee kauppareissu pyörän selässä. Pyöräily on helppo tapa lisätä liikunnan määrää joka päivä ja pidät itsesi hyvässä kunnossa ilman että tuntuu siltä, että joudut nipistämään aikaa muista tärkeistä toimista.

3. Lataa avulias sovellus

Mikäli sinulla ei ole aikaa lähteä salille, ei tämä ole riittävä tekosyy liikunnan välttämiseen. Nykyisin on saatavilla rutosti erilaisia älypuhelinsovelluksia, jotka auttavat sinua liikkumaan ja motivoivat sinua. Voit harrastaa liikuntaa oman kotisi rauhassa, pelkkää kehosi painoa käyttämällä. Kokeile jooga- pilates tai fitnessappeja, joista saat pikaisia treenivinkkejä. Osa näistä sovelluksista luo treeniohjelman, jossa harrastat liikuntaa joka päivä vain muutaman minuutin ajan ja treenien vaikeusaste kohoaa sitä mukaa, mitä pidemmälle etenet.

Voit valita ne kehonalueet joita haluat muokata, tai keskittyä koko vartaloon. Sovellus auttaa sinua myös pitämään kirjaa omasta kehityksestäsi, painostasi ja mitoistasi. Monet puhelinsovellukset toimivat personal trainerin tavoin – etsi itsellesi sopiva sovellus jo tänään!

4. Kokeile juoksemista

Juokseminen jakaa ihmiset usein kahteen kastiin: osa rakastaa juoksemista ja osa inhoaa sitä sydämensä pohjasta. Juokseminen on yksi suosituimmista liikuntamuodoista, sillä sitä voi tehdä minkäikäisenä ja -kuntoisena tahansa, ja se vaatii vain lenkkikengät. Juosta voi missä tahansa: kaupungin kaduilla, puistossa, metsässä tai lenkkipolulla.

Juokseminen vahvistaa verenkiertojärjestelmää ja vapauttaa endorfiineja, jotka saavat olosi tuntumaan mahtavalta lenkin aikana ja sen jälkeen. Lenkillä voit nauttia ulkoilmasta: vihreät näkymät tehostavat lenkin positiivisia vaikutuksia mielelle ja rentouttavat.

Lenkkeily ei vaadi paljoakaan aikaa: jos saat nipistettyä aamustasi 20 minuuttia muutaman kerran viikossa, on tämä loistava keino lisätä saamasi liikunnan määrää. Jos olet tottunut lenkkeilijä, haasta itseäsi juoksemalla metsässä tai tee sprinttejä tai mäkijuoksuja – nämä haastavat ja motivoivat sinua jatkamaan.

5. Kokeile ravintolisiä

Jos vaadit keholtasi enemmän ja enemmän kuntosi kohentuessa, voi olla tarpeen käyttää ravintolisää, joka antaa keholle palautumiseen tarvittavia mineraaleja ja ravintoaineita. Ravintolisät ovat hyvä tuki aktiiviselle elämälle ja suorituskyvyn kohentumiselle.

Suosi mahdollisimman luonnollisia ravintolisiä, jotka eivät sisällä sokereita, rasvoja tai suuria määriä kaloreita. Ravintolisät eivät ole aina tarpeellisia, ja esimerkiksi proteiinipirtelöitä ei suositella kuin kehonrakentajille, jotka viettävät monta tuntia viikossa salilla. Muutaman kerran viikossa kuntoileville riittää, että nauttii monipuolista ja terveellistä ravintoa, joka sisältää riittävästi aminohappoja, proteiinia ja muita ravintoaineita, jotka tukevat lihasten kasvua ja palautumista.

Jos haluat kiinteyttää lihaksiasi ja pitää huolta kehostasi, on tärkeää liikkua säännöllisesti myös kiireisenä. Keksi keinoja liikuntamäärän lisäämiseen: pyöräile töihin, vietä lounastunti kävellen puistossa tai joogatunnilla, tai vuorottele ystävän kanssa niin, että kerran viikossa hän ottaa lapset luokseen, jotta sinä pääset lenkille ja päinvastoin.

Näiden viiden vinkin lisäksi on ehdottoman tärkeää olla säännöllinen liikunnan harrastamisessa, noudattaa terveellisiä elämäntapoja ja tarkkailla ruokavaliota jos haluat pysyä loistokunnossa ja elää terveellistä elämää.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.