Logo image
Logo image

8 huolestuttavaa oiretta vanhuksilla

3 minuuttia
Rintakivut ja hengitysvaikeudet eivät ole tavallinen osa vanhenemisprosessia. Jos elämässäsi on vanhempi henkilö, kuten isoisä tai isoäiti, on tärkeää tarkkailla heidän terveyttään ja huomata mahdollisista terveysvaivoista kielivät oireet.
8 huolestuttavaa oiretta vanhuksilla
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jos et kiinnitä huomiota vanhuksen terveyteen, saatat herkästi sivuuttaa oireet, jotka ovat merkki rakkaan ihmisen sairastumisesta. Vanhetessa on tavallista kokea erilaisia kipuja ja kolotuksia, mutta tämä ei tarkoita sitä, että kaikki terveysvaivat tulee sivuuttaa olankohautuksella. Osa tällaisista oireista voi olla merkki vakavistakin terveysvaivoista, joten on tärkeää ottaa yhteys lääkäriin diagnoosin ja hoidon saamiseksi, mikäli outoja, vakavia tai toistuvia oireita vanhuksilla ilmenee.

Epätavallinen hengästyminen

Rintakipu on vain yksi sydänkohtauksen aiheuttamista oireista, ja kohtauksen aiheuttamat oireet vaihtelevat henkilöstä toiseen. Hengästyminen esimerkiksi lyhyen kävelyn jälkeen ja rasitusrintakivut voivat olla varhainen merkki siitä että verisuonessa on tukos, joka voi lopulta johtaa sydänkohtaukseen.

Jos huomaat, että hengitysvaikeuksia ilmenee säännöllisesti tai kärsit akuutista hengenahdistuksesta, soita lääkäriin välittömästi. Sydänkohtauksen yhteydessä voi lisäksi ilmetä huimausta ja rintakehän puristusta.

Suositeltua lukemista: 7 sydänkohtauksen merkkiä jotka usein jäävät naisilla huomiotta

Yhtäkkinen huimaus, tasapainon tai koordinaatiokyvyn menetys

Some figure

Halvauksen oireet alkavat ja pahenevat usein nopeasti.Halvaus ilmenee usein toispuoleisina oireina:

Muihin halvauksen oireisiin kuuluu:

 • Kova huimaus
 • Puheen puuroutuminen ja puhumisen vaikeus
 • Muutokset näkökyvyssä
 • Heikkous ja puutuminen käsissä, jaloissa tai kasvoissa

Mikäli näitä oireita ilmenee, tulee lääkäriin ottaa yhteys välittömästi.

Vuoto emättimestä vaihdevuosien jälkeen

Jos kärsit emättimen vuodosta menopaussin jälkeen, on syytä varata aika gynekologille mahdollisimman nopeasti, sillä vuoto emättimestä ei ole tavallista vaihdevuosien jälkeen.

Vuoto voi olla runsasta tai heikkoa, ja se tulee aina käydä tarkastuttamassa, sillä vuoto voi olla merkki jostakin vakavasta sairaudesta, kuten syövästä. Älä suhtaudu vuotoon kevyesti.

Suositeltua lukemista: Aikaisen menopaussin oireet ja merkit

Erektiohäiriö

Erektiohäiriön yleisyys kasvaa sitä mukaa, kun mies vanhenee. Noin 22 % yli 60-vuotiaista miehistä kärsii erektiohäiriöistä. Usein erektiohäiriön taustalla on jokin muu fyysinen sairaus, kuten sydäntauti, diabetes tai jokin muu vaiva, joka heikentää verenkiertoa. Osassa tapauksia erektiohäiriö voi johtua myös psyykkisistä tekijöistä, kuten stressistä ja masennuksesta.

Erektiohäiriön ilmaantuessa ensimmäistä kertaa lääkäri suorittaa usein muutamia yksinkertaisia kokeita, joissa voidaan todeta erektiokykyyn mahdollisesti vaikuttavat sairaudet.

Ummetus

 

Some figure

Ummetus on inhottava vaiva, joka vaikeuttaa suolen tyhjentämistä säännöllisesti. Uloste muuttuu ummetuksesta kärsivällä kovaksi, ja WC:ssä käydessä joutuu ponnistelemaan – tämä voi johtaa kivuliaisiin peräpukamiin. Satunnainen ummetus on yleensä harmitonta ja tavallinen oire etenkin vanhemmilla ihmisillä, mutta jos ummetus on vakavaa ja jatkuu pitkään, on syytä puhua asiasta lääkärin kanssa.

Verenvuoto peräsuolesta tai mustan värinen uloste voi olla merkki jostakin vakavammasta vaivasta, joka tulee käydä tarkistuttamassa lääkärissä. Joskus ummetus johtuu siitä, että peräsuolessa on esimerkiksi polyypin tai kasvaimen aiheuttama tukos. Ummetusta voidaan yleensä hoitaa ruokavaliolla, sekä erilaisilla ulostetta pehmittävillä lääkkeillä.

Ulosteen väri

Ulosteen väri muuttuu yleensä sen mukaan, mitä ruokia ja juomia nautit. Rautaa sisältävät ravintolisät ja ripulilääkkeet voivat muuntaa ulosteen väriä tummemmaksi. Ruskeat ja vihertävät värit ulosteessa ovat täysin normaaleja.

Jos huomaat ulosteen seassa verta tai uloste muuttuu väriltään mustaksi, saattaa suolistossa ilmetä verenvuotoa. Verenvuoto ei ole aina merkki syövästä, vaan kyseessä voi myös olla mahahaava, peräpukama tai muu ruuansulatusvaiva.

Muutokset rinnoissa

Usein ensimmäinen merkki rintasyövästä on möykky rinnassa, mutta rintasyöpään liittyy myös muita oireita:

 • Rintojen arkuus
 • Rintojen värimuutokset
 • Vuoto nännistä
 • Muutokset rintojen iholla

Rintasyöpä on huomattavasti harvinaisempaa miehillä kuin naisilla, mutta myös miehet voivat saada rintasyövän. Tästä syystä sekä miesten että naisten, joka huomaavat muutoksia rintakehällään, tulee ottaa yhteys lääkäriin.

Ihomuutokset

 

Some figure

Ihosyövän kehittyminen vanhemmalla iällä on yleistä, sillä auringon haitallinen vaikutus kertyy hitaasti koko elämän ajan. Tarkkaile luomiasi muutosten varalta ja ota yhteys ihotautilääkäriin, mikäli luomesi muuttavat väriä, muotoa tai kokoa, tai ne kutisevat tai alkavat vuotamaan. Myös uudet huomattavat luomet kannattaa käydä tutkituttamassa.

Muista, että mikäli terveydessäsi ilmenee muutoksia, jotka huolestuttavat sinua, ota yhteys lääkäriin. Vain lääkäri pystyy diagnosoimaan vaivasi oikein ja tarjoamaan niihin sopivan hoidon. Älä pitkitä lääkärin näkemistä tai vähättele vaivojasi, mitä aikaisemmin vaiva diagnosoidaan, sitä helpompi se on hoitaa. Samoin ole tarkkana, jos olet nuorempi ja huomaat näitä oireita vanhuksilla – auta heitä hakeutumaan lääkärin vastaanotolle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Benítez González Yoandra. Tratamiento de la constipación, adecuado manejo en el adulto mayor. ccm  [Internet]. 2015  Jun [citado  2018  Dic  01] ;  19( 2 ): 323-325. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1560-43812015000200016&lng=es.
 • Martínez García Gretter, Guerra Castro Myra Margarita. Dermatosis frecuentes en pacientes geriátricos de la ciudad de Matanzas. Rev. Med. Electrón.  [Internet]. 2012  Jun [citado  2018  Dic  01] ;  34( 3 ): 309-320. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1684-18242012000300005&lng=es.
 • PÉREZ AGUDELO LUIS ERNESTO. HEMORRAGIA UTERINA ANORMAL: ENFOQUE BASADO EN EVIDENCIAS. REVISIÓN SISTEMÁTICA. rev.fac.med  [Internet]. 2007  Jan [cited  2018  Dec  01] ;  15( 1 ): 68-79. Available from: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0121-52562007000100009&lng=en.
 • Ruiz Martínez Mª Adolfina, Morales Hernández Mª Encarnación. Aproximación al tratamiento del envejecimiento cutáneo. Ars Pharm  [Internet]. 2015  Dic [citado  2018  Dic  01] ;  56( 4 ): 183-191. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S2340-98942015000400001&lng=es.  http://dx.doi.org/10.4321/S2340-98942015000400001.
 • Sung S, Abramovitz A. Postmenopausal Bleeding. [Updated 2021 Mar 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562188/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.