Logo image
Logo image

Mahahaavan hoito luonnollisesti

4 minuuttia
Syömälläsi ruualla on suuri rooli mahahaavan hoidossa, joten on tärkeää lisätä etenkin proteiinin ja kasvisten määrää ruokavaliossa. Vältä prosessoituja ruokia.
Mahahaavan hoito luonnollisesti
Viimeisin päivitys: 31 lokakuuta, 2018

Stressi, huono ruokavalio ja tiettyjen lääkeaineiden pitkittynyt käyttö voi aiheuttaa ongelmia kehossa. Yksi näistä ongelmista on mahahaava. Jos kärsit tästä vaivasta, lue tämä artikkeli niin saat hyviä vinkkejä siihen, kuinka mahahaavan hoito onnistuu luonnollisilla aineksilla ja ravinnolla lääkärin määräämän hoidon tukena. Kipu on pian pelkkä muisto vain.

Mahahaava: tämä sinun tulee tietää

Mahahaava syntyy, kun mahalaukun limakalvoa peittävä limakerros, joka suojaa sitä mahan happojen vaikutuksilta, vaurioituu. Vaurio voi olla syvä ja kivulias. Se voi syntyä seuraavien asioiden yhteisvaikutuksesta:

 • Liiallinen määrä bakteereja mahalaukussa (helikobakteeri)
 • Hermostuneisuus
 • Liian vähäinen liikunta
 • Rasvainen ja tulinen ruoka
 • Stressi
 • Ahdistus
 • Kehnolaatuinen ravinto
 • Tiettyjen lääkkeiden pitkäaikainen käyttö, etekin kipulääkkeet ja tulehduslääkkeet

Mahahaava voi olla todella kivulias vaiva ja se voi aiheuttaa pahoinvointia ja oksentelua. Jos mahahaavaa ei hoideta ajoissa, se voi johtaa vakavampiin ongelmiin ja vaatia pahimmillaan jopa leikkaushoitoa mahalaukun seinämän vaurion korjaamiseksi. Mahahaavan hoito on tärkeää myös siksi, että mahahaava lisää riskiä sairastua mahalaukun syöpään.

Some figure

Yksi mahahaavan syntyyn vaikuttavista tekijöistä on huono ruokavalio. Siksi suosittelemmekin seuraavaa:

 • Syö enemmän kasvipohjaisia ruokia eli hedelmiä ja vihanneksia, sekä kasviperäistä proteiinia, jota saat esim. pavuista ja pähkinöistä.
 • Syö kevyitä lihatuotteita, kuten kalaa ja kanaa.
 • Vaihda puhdistettu vehnä täysjyvään. Korvaa valkoinen riisi, leipä ja pasta tummilla vaihtoehdoilla.
 • Vältä kahvia ja alkoholia, prosessoituja ruokia, makkaroita, paistettuja ruokia ja sokerisia ja tulisia ruokia.

Lue lisää: Luonnolliset hoitokeinot vatsahaavoihin

Mahahaavan hoito luonnollisesti

Mahahaavan hoito onnistuu joidenkin luonnollisten ainesten avulla. Sen lisäksi, että teet ruokavaliostasi terveellisemmän, voit myös kokeilla yrttejä, jotka kiihdyttävät haavan paranemista. Juttele asiasta ensin lääkärisi kanssa, jotta voit poissulkea mahdolliset haittavaikutukset. Noudata aina lääkärin neuvoja mahahaavan hoidossa.

Fenkoli

Tämä maultaan anista muistuttava yrtti sopii moniin eri resepteihin. Erityisen tuttu sen maku on joululimpusta ja muista leipomuksista. Voit ostaa tuoreen fenkolikasvin nautittavaksi, mutta se ei sovellu korkeasta verenpaineesta kärsiville, sillä enkolilla on verenpainetta nostattava vaikutus.

Paras vaihtoehto on ostaa glykyrritsiinitöntä (DGL) lakritsijuurta, jolla ei ole haitallisia sivuvaikutuksia. Lakritsi suojaa mahalaukkua lääkkeiden haittavaikutuksilta. Nauti pieni määrä tuoretta lakritsaa ennen jokaista ateriaa, niin suojaat vatsaasi ruuan aiheuttamilta vaurioilta ja kivulta.

Ginseng

Tätä yrttiä on yleisesti saatavilla luontaistuotekaupoista ja sillä on antimikrobinen vaikutus. Ginseng estää helikobakteerin liikakasvua ja siitä aiheutuvia tulehduksia, ja ehkäisee lisäksi mahalaukun limakalvon solujen vaurioita.

Some figure

Aloe vera

Aloella on kymmennittäin erilaisia käyttötapoja, se sopii nautittavaksi sisäisesti sekä ulkoiseen käyttöön iholla. Aloekasvista saatu geeli sopii ihohaavojen parantamiseen ja sama periaate pätee myös mahalaukun haavoihin. Aloe pystyy korjaamaan mahahaavoja. Nauti aloe veraa päivittäin sekoittamalla tilkka geeliä lasilliseen vettä. Jos mahdollista, kannattaa aloe nauttia tyhjään mahaan, esimerkiksi aamulla herätessäsi. Jotkut nauttivat aloen lehden sellaisenaan poistettuaan ensin kovan ruoto-osan.

Aloella on rauhoittava vaikutus, joka lievittää mahahaavan aiheuttamaa kipua ja polttelua. Älä kuitenkaan nauti aloe veraa liikaa, sillä voi nimittäin olla laksatiivinen vaikutus. Jos haluat nauttia aloeta suuria määriä kerralla, rajoita se kahteen päivään viikossa.

Cayennepippuri

Pippurin liiallinen nauttiminen voi ärsyttää vatsaa, mutta tutkimusten mukaan pienissä määrissä nautittuna cayennen sisältämä kapsaisiini, josta sen vahva mausteinen maku on peräisin, auttaa suojaamaan vatsan limakalvoa ja ehkäisee bakteerien kasvua.

Kaali

Kaalimehu on tehokas hoito mahahaavoihin. Voit valmistaa mehun itse sekoittamalla kaalin tilkkaan vettä tehosekoittimessa tai mehustamalla kaalin mehustimessa. Kaali on vahva vihannes, mitä tulee mahahaavojen parantamiseen. Voit lisätä raakaa kaalia salaatteihin ja muihin resepteihin. Parhaiten kaali toimii raakana nautittuna.

Some figure

Mustikat

Mustikat ovat suomalaisille tuttu herkku, ja mikä parasta, mustikka on tunnetusti terveellinen marja, joka lievittää ja ehkäisee monia eri vaivoja. Mustikat sopivat etenkin munuaisvaivoista, korkeasta kolesterolista, ylipainosta tai korkeasta verenpaineesta kärsiville. Lisäksi mustikat hoitavat mahahaavoja.

On suositeltavaa nauttia mustikat mehumuodossa. Mehusta mustikat itse äläkä lisää sokeria tai muita makeutusaineita. Voit käyttää jäädytettyjä mustikoita ja sekoittaa ne juomaksi tehosekoittimessa veden kera. Mustikat estävät mahahaavojen syntymistä, lievittävät tulehdusta ja rentouttavat ruuansulatuselimistöä.

Kehäkukka

Tämä kauniin oranssi kukka sopii nautittavaksi teemuodossa. Kehäkukalla on aloe veran tapaisia parantavia vaikutuksia, ja se sopii loistavasti mahahaavojen hoitoon.

Ainekset

 • 1 kourallinen kehäkukkia
 • 250 ml vettä

Valmistus

Kiehauta vesi kattilassa ja lisää kukinnot. Anna kiehua 5 minuuttia, poista liedeltä ja anna uuttua toiset 5 minuuttia. Siivilöi neste mukiin ja lisää tilkka hunajaa ennen nauttimista.

Vihreä tee

Juo runsaasti vihreää teetä päivittäin, sillä sen flavonoidit lievittävät tulehdusta ja korjaavat mahalaukun limakalvoa. Voit nauttia myös mitä tahansa muuta ruoka-ainetta, joka sisältää samanlaisia flavonoideja. Kokeile esimerkiksi näitä:

Kaikilla näillä ruoka-aineilla on tulehdusta lievittävä vaikutus ruuansulatuselimistössä, ne parantavat vatsan limakalvoa ja ehkäisevät bakteerien liiallista kasvua, joka voi johtaa mahahaavan muodostumiseen. Lisää näitä terveellisiä ruoka-aineita päivittäiseen ateriointiin ja huomaat positiivisen vaikutuksen nopeasti.

Suositeltua lukemista: Vihreä tee, inkivääri ja kaneli uudistavat kehoasi

Banaani

Hiljattain tehtyjen tutkimusten mukaan banaanit ja keittobanaanit auttavat suojaamaan mahalaukun limakalvoa haavoilta, sillä niiden sisältämä proteaasi tappaa haavoja aiheuttavia bakteereja.

Tämä tekee mahalaukun limakalvosta myös paksumman ja lisää limaneritystä, mikä suojelee mahalaukkua hapoilta.

Some figure

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.