Vähennä stressiä – sisäinen tasapaino ruoan avulla

Ovatko viime päivät olleet hyvin stressaavia? Vaativatko perheesi ja työsi sinulta yhä enemmän, ja oletko hukassa tilanteen kanssa? Pysähdy hetkeksi. Vedä syvään henkeä. Olet stressaantunut, ja nyt on aika myöntää asia. Stressaantuneena kehosi käy läpi sarjan biokemiallisia muutoksia, jotka vaikuttavat terveyteesi. Siksi on hyvin tärkeää tehdä asialle jotain - ennen kuin on jo liian myöhäistä.

On tärkeää olla tietoinen asiasta, jos alat olla stressaantunut ja työnnät itseäsi kohti omien voimiesi rajaa. On myös tärkeää osata käyttää oikeita strategioita tilanteeseen paremmin sopeutuaksesi. Muista, että sen lisäksi että hallitset oikealla tavalla kielteisiä tunteitasi sekä ymmärrät mitkä todelliset prioriteetit elämässäsi ovat, on myös tärkeää ”hoitaa itseäsi sisältä päin” sekä oppia saavuttamaan sisäinen tasapaino.

Jotta voisit tasapainottaa itseäsi sisäisesti sekä lievittää stressiä luonnollisesti, on hyväksi kääntyä eräiden luonnollisten ruokien puoleen. Näitä kannattaakin alkaa sisällyttää ruokavalioon jo tästä hetkestä lähtien, mikäli olet stressaantunut. Jatka siis lukemista ja merkkaa nämä tuotteet muistiin, jotta voisit lievittää stressiäsi ja estää sen haitallisia vaikutuksia elimistössäsi.

1. Syö pähkinöitä!

Sisäinen tasapaino saksanpähkinät

Tämä on asia, joka kannattaa aina pitää mielessä: jos olet stressaantuneessa tilassa, aivoissasi tapahtuu biokemiallisia muutoksia. Tämä selittää sen, miksi ihmisestä tulee pakkomielteinen tiettyjen asioiden suhteen, miksi hän alkaa nähdä asiat negatiivisesta näkökulmasta, ja miksi stressaantuneisuus johtaa usein masennukseen.

On onneksi olemassa tietyjä ruokia, jotka auttavat torjumaan näitä biokemiallisia reaktioita, jotka estävät tasapainoa toteutumasta ihmisen kehossa. Pähkinät ovat yksi tämän tyyppisistä terveellisistä tuotteista – nyt kerromme parhaista pähkinätyypeistä tähän tarkoitukseen.

Mantelit, saksanpähkinät ja hasselpähkinät: nämä pähkinälaadut sisältävät hyvin paljon B-vitamiinia, jolla on mahtava kyky parantaa ihmisen mielialaa. Ne säätelevät serotoniinin erittymistä aivoissa, joka on hyvin tärkeä välittäjä-aine. Se auttaa parantamaan neuronien välillä tapahtuvaa viestintää, ja jos kehossa on puute tai epätasapaino serotoniinia koskien, tästä seuraa ahdistuneisuutta, hermostuneisuutta ja vaikeuksia nukkumisen suhteen.

Kannattaisi syödä 2 saksanpähkinää, 3 mantelia ja 5 hasselpähkinää joka päivä. Näitä pähkinöitä olisi myös parasta syödä heti päivän ensimmäisten tuntien aikana.

2. Banaanit

Lääkärit ja ravitsemusasiantuntijat suosittelevat usein banaania stressistä kärsiville, sillä tämä hedelmä on erittäin tehokas apu stressin torjunnassa. Banaanit sopivat loistavasti sen päivittäisen ahdistuneisuuden vähentämiseen, joka koskettaa hyvin monia. Seuraavaksi kerromme hiukan banaanien tärkeimmistä ominaisuuksista, joiden avulla pystyt edistämään elimistösi sisäistä tasapainoa:

  • Banaaneissa on hyvin paljon A- ja B-vitamiinia, joiden avulla pystyt paremmin tasapainottamaan monet välittäjä-aineet, kuten esimerkiksi serotoniinin – se on suora stressin aiheuttaja.
  • Sen lisäksi, että banaaneissa on hyvin runsaasti kalsiumia ja magnesiumia, niissä on ennen kaikkea suuri määrä kaliumia. Tämän aineen ansiosta neuronien sähköinen lataus pysyy säädeltynä, ja tämä tarkoittaa sitä, että pystyt välttämään sellaisia mutoksia, jotka voivat lisätä hermostuneisuutta sekä aiheuttaa sydämen nopeampaa lyömistä. Lisäksi estät kehosi muuttumista herkemmäksi tietyille stimulanteille.
  • Banaaneissa on muös runsaasti tryptofaania, joka on erään tyyppinen aminohappo, ja se auttaa yhdistämään proteiineja sekä säätelee serotoniinin tasoa elimistössä. Ennen kaikkea sen hyötyihin kuuluu melatoniinihormonin määrien tasapainottaminen, mikä on hyvin tärkeää sen kannalta, että voisit synkronoida heräämiseen ja uneen liittyvät rytmisi.

3. Tumma suklaa

Osasitko jo odottaa tumman suklaan ilmenemistä tällä listalla? Näin todella on – suklaa on hyväksi stressin kannalta! On kuitenkin tärkeää muistaa, että suklaalla tarkoitetaan tässä nimenomaan tummaa suklaata, jossa ei ole ollenkaan lisättyä sokeria.

Muista siis, että jos tunnet olosi stressaantuneeksi, on hyvä idea ottaa mukaan muutama pala tummaa suklaata laukkuusi. Sen lisäksi, että suklaa on tietysti herkullista ja kylläisyyden tunteen antavaa, se auttaa näilläkin tavoilla:

Tumma suklaa sisältää paljon magnesiumia ja ainesosaa nimeltään phenylethylamine, joka on serotoniinin kannalta oleellista. Kuten jo tiedätkin, serotoniini auttaa sinua säätelemään aivojesi kemiaa siten, että estät ahdistuneisuutta ja negatiivisten ajatusten stimulointia, jota stressin seurauksena tapahtuu.

Muista, että tummaa suklaata tulisi aina syödä vain sellaisessa muodossa, että siinä ei ole lisättyä sokeria!

4. Lohi

Sisäinen tasapaino lohiannos

Lohi on ihanteellinen ruoka illallisella. Jos valmistat sitä uunissa runsaan sitruunamehun kera, ja jos lisäät myös hiukan parsaa ja höyrytettyä parsakaalia, saat itsellesi illallisen, joka on sekä terveellinen että erittäin sopiva stressin hallintaan ja sisäisen tasapainon edistämiseen. Tämä johtuu seuraavista asioista:

Lohessa on Omega-3 -rasvahappoja, jotka ensinnäkin torjuvat tulehtuneisuutta, ja lisäksi ne vähentävät kortisolin määrää kehossasi. Kuten jo tiedätkin, tämä hormoni aiheuttaa monien tärkeiden elinten muutoksia, sydämenlyöntien kiihtymistä, jännittyneisyyttä, ruoansulatuksen ongelmia sekä muita terveyshaittoja.

Olisi hyväksi stressin kannalta syödä lohta tai jotakin muuta rasvaista kalaa, kuten esimerkiksi sardiineja, 2-3 kertaa viikossa. Useiden tutkimusten mukaan tämän tyyppinen ruoka, jossa on paljon Omega-3 -rasvahappoja, voi vähentää stressin määrää jopa 20 %.

5. Valkoinen jogurtti

Sisäinen tasapaino luonnonjogurtti

Luonnollinen jogurtti, jossa ei ole lisättyä sokeria, on yksi parhaista probiooteista. Se sopiikin erittäin hyvin esimerkiksi aamiaisella nautittavaksi, jos sekoitat siihen hiukan pähkinää ja hedelmän palasia.

Probiootit auttavat vähentämään kaiken tyyppistä tulehtuneisuutta elimistössä, ja ne säätelevät ruoansulatusta ja suolistoa – kuten ehkä tiedätkin, nämä kokevat helposti muutoksia stressin aikana.

Tämän lisäksi jogurtilla on sekin hyöty, että se on hyväksi hermoston terveyden kannalta, sillä jogurtin runsas proteiinimäärä on eduksi tryptofaanin yhdistämisen kannalta. Tämä aminohappo auttaa säätelemään serotoniinin tasoa elimistössä, kuten jo aikaisemmin kerroimmekin.

Ota siis kaikki nämä ruoat mukaan päivittäiseen ruokavalioosi, mikäli tunnet itsesi stressaantuneeksi ja haluat saavuttaa paremman sisäisen tasapainon kehossasi. Parannat näin oloasi luonnollisesti ja tehokkaasti!