Tunnista vaaralliset luomet

· heinäkuu 6, 2015

Iholta löytyy jos jonkinmoista luomea, jotka voivat olla koholla tai aivan litteitä, ja ne voivat olla eri värisiä. Suurimmalla osalla ihmisiä on luomia.

Miksi huolestua?

Vaikka luomet ovat yleisiä, jotkin niistä voivat olla vaarallisia ja muuttua melanoomaksi eli ihosyöväksi. Tämän takia on tärkeää olla kartalla omien luomiensa kanssa ja tarkistaa iho säännöllisesti. Jos huomaat mitään erikoista, ota yhteys ihotautilääkäriin.

Ihosyöpää on kolmenlaista tyyppiä ja vaarallisin näistä on melanooma, sillä se leviää helposti ja voi muuttua varsin aggressiiviseksi. Melanooma esiintyy soluissa, jotka antavat iholle värin (luomet, pisamat, syntymämerkit).

Kuinka tunnistaa mahdollinen melanooma

1. Epäsymmetria – muodot eivät ole symmetrisia

Jos huomaat luomen tai syntymämerkin, joka ei ole muodoltaan symmetrinen, voi se olla merkki melanoomasta. Yleisesti ottaen useimmat luomet ovat pyöreitä muodoltaan, joten on mahdollista, että erilainen luomi on vaarallinen.

2. Koko – ei liian iso

Yleisesti luomien koko voi olla sentin luokkaa. Mikäli joku luomistasi on isompi tai huomaat sen kasvavan, pidä sitä silmällä muutoksien varalta tai ota heti yhteys ihotautilääkäriin.

3. Äkillinen luomi – varo!

Mikäli ihoosi ilmestyy äkillisesti luomi, joka muuttuu mustaksi, ota yhteys lääkäriin. Luomi on mahdollisesti vaarallinen.

4. Väri – tasainen väri

Suurin osa luomista on tasaisen yksivärisiä. Mikäli luomesi on monivärinen, ota yhteys lääkäriin, sillä se voi olla vaarallinen.

5. Luomet seuraavilla oireilla: tulehdus, kipu, veri tai kutina

Huomioi tässä tapauksessa kaikki muutokset ja ota yhteys lääkäriin välittömästi. Nämä oireet saattavat kertoa jostain hyvin vakavasta.

6. Reunat – epäsäännölliset

Mikäli luomella ei ole selkeää alku- ja loppupistettä tai rajat eivät ole selkeät, ole tarkkana. Hyvälaatuiset luomet ovat hyvin säännöllisiä ja niillä on aina selkeät reunat.

7. Perhehistoria – ole tarkkana!

Jos suvussasi on ilmennyt ihosyöpää tai vaarallisia luomia, mene ihotautilääkärin pakeille. Luomet eivät tietenkään ole perinnöllisiä, mutta on hyvä muistaa, että perheet jakavat saman ihotyypin.

Suosittelemme…

luomet

Jotta välttyisit pahanlaatuisilta luomilta ja jäljiltä, käytä aina aurinkosuojaa äläkä oleskele suorassa UV-säteilyssä. Vältä myös ihoa ärsyttäviä tuotteita ja solariumeja.

Muista…

Mikäli löydät erikoisuuksia ihossasi luettuasi tämän artikkelin, ota yhteys lääkäriin. Mitä aiemmin saat diagnoosin, sen parempi.