5 syytä käydä ihotautilääkärillä

Jokaisen tulisi käydä ihotautilääkärillä silloin tällöin. Ongelma on siinä, että kuvittelemme ihon olevan pelkästään ulkonäköön liittyvä elin.
5 syytä käydä ihotautilääkärillä
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ihmisen elimistö on niin salaperäinen ja monimutkainen, ettemme aina ole varmoja siitä, minkä alan lääkärille meidän tulisi mennä huomatessamme huolestuttavia muutoksia kehossamme.

Ihon hyvinvointi

Tiedämme esimerkiksi, että iho-ongelmat vaikuttavat negatiivisesti myös hiuksiin ja saavat aikaan liman erittymisen stressistä ja huonosta ruokavaliosta johtuen. Ihon hyvinvointi on tärkeässä roolissa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta.

Pitkittynyt altistuminen auringolle ja ympäristön saasteille ovat kaksi syytä varata aika ihotautilääkärille. Näiden kahden syyn lisäksi on olemassa myös monia muita syitä.

Monissa tapauksissa käymme usein väärällä lääkärillä, vaikka oikeasti täytyisi tavata ihotautilääkäri. Esimerkiksi vanhemmille tulee usein mieleen viedä lapsi lastenlääkärille, jos lapsella on jokin terveysongelma, vaikka joissakin tapauksissa olisi aiheellista varata aika ihotautilääkärille.

Alla on lueteltu syitä, miksi sinun tulisi käydä ihotautilääkärillä varmistamassa se että ihon hyvinvointi on kunnossa.

1. Jos sinulta lähtee hiuksia, varaa aika ihotautilääkärille

ihon hyvinvointi ja hiustenlähtö

 

Hiukset ovat fyysinen ominaisuus, jonka monet ihmiset ajattelevat lisäävän heidän kauneuttaan. Pituudesta tai väristä riippumatta hiukset ovat usein asia, joka kiinnittää vastakkaisen sukupuolen huomion.

Sinun on käytävä ihotautilääkärillä mahdollisimman nopeasti, jos sinulla on ollut viime aikoina joitakin seuraavista oireista:

  • Hiussuortuvia jää tyynylle noustessasi ylös vuoteesta aamuisin.
  • Hiukset ovat menettäneet terveen kiillon.
  • Hiussuortuvia putoilee päästäsi, kun suit tukkaasi.
  • Hiusten tyvi rasvoittuu entistä herkemmin.

Joissakin tapauksissa sinun tulisi käydä endokrinologian erikoislääkärillä selvittämässä, onko ongelma päänahassasi vai rauhasissasi.

2. Haavoillasi kestää pitkään parantua

haava iholla

 

Jos satutat itsesi ja saat pienen haavan, sen pitäisi parantua nopeasti.

Joillakin ihmisillä paranemisprosessi ei kuitenkaan ole kovinkaan nopea. Itse asiassa osa ihmisistä kärsii jatkuvasti haavoista, joilla kestää viikkoja tai jopa kuukausia parantua.

Tämä on varoitusmerkki, joka kertoo siitä, että sinun tulisi selvittää, mikä ihoasi vaivaa. Saadaksesi tietää täytyykö sinun mennä ihotautilääkärille, kiinnitä huomiota haavojesi ulkonäköön.

On tärkeää kiinnittää huomiota siihen, jos haavasi alkavat vuotaa uudelleen alettuaan ensin parantua. Jos näin tapahtuu, suosittelemme käyntiä ihotautilääkärin vastaanotolla selvittämässä, onko ongelma muualla kuin ihossa. Edellä mainittu tilanne saattaa nimittäin olla merkki diabeteksesta tai muusta sairaudesta.

Muista, että on myös tilanteita, jolloin sinun on käytävä sekä ihotautilääkärillä että toisen alan erikoislääkärillä samaan aikaan.

3. Löydät uuden luomen

luomi ihossa

 

Luomet ovat kuin pieniä kauneuspilkkuja, joita luonto antaa meille. Ne tekevät lapsesta söpömmän ja miehistä ja naisista seksikkäitä esiintyessään huulen yläpuolella tai poskella. Jotkut ihmiset menevät jopa niin pitkälle, että piirtävät kauneuspilkkuja kasvoilleen lisätäkseen omaa seksikkyyttään.

Kaikki luomet eivät kuitenkaan ole niin positiivinen asia kuin kuvittelemme. Jos esimerkiksi huomaat, että sinulle on ilmestynyt täysin uusi luomi iholle voi ihon hyvinvointi olla vaarassa ja se on merkki siitä, että on aika käydä ihotautilääkärin vastaanotolla.

4. Hauraat, kuivat tai halkeilevat kynnet

halkeileva kynsi

 

Naisilla, kuten miehilläkin, on jatkuvasti “käyntikortti” mukanaan kaikkialla: heidän kyntensä. Kynnet nimittäin kertovat siitä, kuinka hyvin pidämme huolta itsestämme ja jopa siitä, kuinka syömme. Toisin sanoen: kyntemme kertovat meistä paljon muille ihmisille ja voivat olla tärkeä tekijä työtä etsittäessä tai terveyttä arvioitaessa.

Ehkä kyntesi ovat aina olleet hauraat, lohkeilevat tai sameat, tai ehkä ne ovat vasta alkaneet näyttää siltä. Nämä oireet voivat olla merkki siitä, että terveydessäsi on ongelmia. Tällöin sinun tulisi varata aika ihotautilääkärille luotettavalle ammattilaiselle, joka voi kertoa sinulle syyn heikkoihin kynsiisi.

5. Kutina intiimialueilla

iho intiimialueella

 

Yksi yllättävä, ja itse asiassa listan tärkein syy käydä ihotautilääkärillä on tämä viimeinen. Se voi tuntua yllättävältä siksi, että ajattelemme usein gynekologien ja urologien hoitavan intiimialueen vaivoja.

Joskus kuitenkin intiimialueella voi olla sientä tai jonkinlainen tulehdus joka vaikuttaa ihon hyvinvointiin ja  joka ihotautilääkärin on hoidettava huolella.

Jotkut ihotautilääkärit ovat yksimielisiä siitä, että yleisin tähän liittyvä vaiva on Lichen sclerosus eli valkojäkälä, kutinaa aiheuttava tila. Hoitamatta jätettynä se voi muuttua okasolusyöväksi.

Vaikka tämä ei olekaan ainoa mahdollinen vaiva, se on yksi yleisimmistä.

Aivan kuten mekin ilmaisemme tunteemme sanoin, ihomme pystyy paljastamaan paljon kehossamme tapahtuvista asioista. Siksi meidän olisi kiinnitettävä huomiota sen antamiin merkkeihin.

Muista, että iho on elimistön suurin elin, eikä siinä tapahtuvia muutoksia tulisi aliarvioida. Eikä meidän tulisi myöskään aliarvioida hiuksissamme ja kynsissämme tapahtuvia asioita, sillä ne ovat sidoksissa ihoon.

Kun elimilläsi on ongelmia, havaitset ne ongelmat kiinnittämällä huomiota ihoosi ja sen seurauksena varaamalla ajan ihotautilääkärille!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.