6 tarvittavaa muutosta elimistön alkalisoimiseksi

Elä parempaa ja terveellisempää elämää säätelemällä elimistösi pH-arvoa ja lisäämällä kehon emäksisyyttä.
6 tarvittavaa muutosta elimistön alkalisoimiseksi
Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tämän päivän artikkelissa tutustumme elimistöä alkalisoiviin tapoihin, joiden avulla saat elimistösi pH-arvon muuttumaan emäksiseksi eli alkaliseksi. Emäksinen elimistö pysyy terveenä ja elämästäkin tulee nautinnollisempaa. Tässä artikkelissa esittelemme kuusi tarvittavaa muutosta elimistön alkalisoimiseksi.

Kehosi pH-arvon sääteleminen on avainasia, jolloin kehosi alkaa hitaasti muuttumaan emäksiseksi.

Elimistön alkalisoimiseksi tarvitset muutamia tapoja, joiden tulee olla jatkuvasti käytössä pitääksesi pH-arvon poissa happamalta tai edes neutraalilta tasolta. Muista, että kaksi ateriaa emäksistä ruokaa tasapainottaa yhden happaman aterian. Lisää kehosi emäksisyyttä seuraamalla ohjeitamme ja elä parempaa elämää.

Tee nämä muutokset elimistön alkalisoimiseksi

1. Aloita hyvällä aamiaisella

Ensimmäinen vinkki on aloittaa päiväsi sopivalla aamiaisella. Aamiaiset ovat usein happamia läntisessä osassa maapalloamme, mutta se riippuu tietenkin maasta ja ihmisistä.

Nauti terveellinen aamiainen elimistön alkalisoimiseksi.

Toiset syövät runsaan aamiaisen ja vähemmän muilla aterioilla, kun taas toiset syövät hyvin vähän aamiaisella ja enemmän muilla aterioilla.

Maissa, joissa aamiainen ei perinteisesti ole päivän tärkein ateria, nautitaan usein leipää, muroja, hilloa, voita, appelsiinimehua, leivonnaisia, keksejä tai kakkuja. Kun aamiainen on vähän tärkeämpi, siihen saatetaan lisätä pekonia ja paistettuja munia.

Suurin osa näistä ruuista on happamia, mikä on täysi vastakohta emäksisyydelle.

Aloita päiväsi oikealla tavalla, jos haluat tuoda elämääsi niitä hyötyjä, joita emäksisessä kehossa eläminen tuo.

Kun heräät, juo ensin lasi vettä tai alkalisoitua vettä, sitruunavettä tai yrttiteetä. Solusi nesteytyvät ja uudistuvat monen tunnin unien ja liikkumattomuuden jälkeen, mikä auttaa kehoasi alkalisoitumaan.

2. Hengitä oikein

Oikeanlainen hengitys on tärkeää pH- tasapainon kannalta.

Useat ihmiset eivät tiedä oikean hengityksen tuomista hyödyistä, tai eivät ole tottuneet pitämään sitä säännöllisenä osana elämäänsä. Syvään hengittämällä rauhoitat hermojärjestelmääsi. Pidä tämä harjoitus jokapäiväisenä tapana:

  • Hengitä sisään laskiessasi neljään.
  • Pidätä hengitystäsi ja laske kahdeksaan.
  • Hengitä ulos ja laske kahteen.

Kun teet ensimmäisen kerran, voit soveltaa aikoja itsellesi sopiviksi esimerkiksi sisään-neljään, pidätä-kahteen, ulos-neljään. Tee näin noin 10 kertaa. Kun edistyt, voit siirtyä kohti mainitsemaamme 4-8-2 -laskua. Älä tee aluksi liian pitkään, jos et ole tottunut siihen.

3. Riittävä nesteiden saanti on tärkeää

Kehosi tarvitsee vettä normaaleja elintoimintoja varten. Nestehukka voi johtaa energian puutokseen.

Elimistön alkalisoimiseksi on tärkeää nauttia tarpeeksi vettä.

Myrkyt poistuvat kehostasi ja aineenvaihdunta vilkastuu, kun juot runsaasti vettä.

Muistathan, kuten olemme monissa artikkeleissa jo maininneet, että kehosi saattaa erehtyä nälän ja janon tunteen ilmoittamisesta sinulle. Siksi ensimmäisen nälän tunteen koittaessa on hyvä juoda lasillinen vettä tarkistaaksesi, josko sinulla olikin vain jano. Kun syöt enemmän kuin sinun tarvitsee, nousee paino, mitä emme suosittele kun haluat poistaa happamuutta ja normalisoida pH-arvoa.

4. Syö hyviä rasvoja

Suosi ruokavaliossasi hyviä rasvoja.

Yksi kehoa alkalisoiva tapa on nauttia hyviä rasvoja, kuten Omega-3 -rasvahappoa. Kehosi tarvitsee näitä kemiallisiin reaktioihin, joita tapahtuu elimistössäsi.

Lisäksi hyvät rasvahapot vahvistavat kehosi puolustusjärjestelmää, ruuansulatusta ja estävät ennen aikaista ikääntymistä.

5. Hyvä hieronta alkalisoi kehoa

Hieronta tuntuu aina hyvälle, se rentouttaa ja auttaa kehoasi uudistumaan ja vahvistumaan poistaen jännitteitä ja jumituksia, joita kerääntyy päivittäin.

Hieronta auttaa alkalisoimaan kehoa.

Hieronta herättää mekanismeja, jotka auttavat kehoasi poistamaan happamuutta, jota on varastoitunut lihaksiisi. Kehosi aktivoituu lihashieronnasta. Ihmeellistä, eikö?

6. Hoida ihoasi

Saat huomattavan paljon hyötyä kun pidät ihosi puhtaana, tasaisena ja poistat epäpuhtaudet. Tämä vaikuttaa kehon pH-arvoon ja siksi tämä viimeinen, helppo vinkkimme on harjata ihoa säännöllisesti, sillä hyödyt siitä suuresti:

  • Harjaa ihoa säännöllisesti. Poistat kuollutta ihosolukkoa, mikä pitää ihmisen suurimman elimen eli ihon terveenä ja aktiivisena. Tämä auttaa uudistamaan ihosoluja.
  • Harjaaminen virkistää verenkiertoa, mikä kulkee ihon kaikissa kolmessa kerroksessa.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296. doi: 10.7762/cnr.2018.7.4.291. Epub 2018 Oct 31. PMID: 30406058; PMCID: PMC6209729.
  • Zaccaro A., Piarulli A., Gemignani A., How breath control can change your life: a systematic review on psycho-physiological correlates of slow breathing. Frontiers in Human Neuroscience, 2018.
  • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.