Kuinka väärin hengittäminen voi vaikuttaa terveyteesi

Tiesitkö, että väärin hengittäminen voi vakavasti vaikuttaa terveyteesi? Tästä saat tarvitsemasi inspiraation oppiaksesi oikeita hengitystekniikoita.
Kuinka väärin hengittäminen voi vaikuttaa terveyteesi

Kirjoittanut Ángela Aragón

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

On selkeää, mikä hengittämisen tavoite on: se tuo happea vereen, mikä on tarpeellista tukemaan elintärkeitä elimiämme. Väärin hengittäminen voi kuitenkin vahingoittaa terveyttäsi.

Kudostesi terveys riippuu hapettumisprosessista. Siksi väärin hengittämisellä on negatiivisia vaikutuksia henkiseen ja fyysiseen terveyteesi. 

Vaikka se on kehon automaattinen toiminto ja ilmeisen yksinkertainen, on olemassa useita tapauksia milloin emme hengitä hyvin. 

Jotkut hengittävät huonosti koska he kärsivät nenän väliseinän vinoudesta, tai joskus hengitämme väärällä tavalla vain tottumuksesta tai jopa koska olemme altistuneita stressaavalle elämänrytmille. 

Miten väärin hengittäminen on mahdollista?

meditaatioasento

On olemassa neljän tyyppistä hengitystä: vatsahengitys, solisluuhengitys, rintahengitys ja syvähengitys. Paras hengitysmuoto on viimeinen, kun taas muut voivat johtaa vaikeuksiin.

Väärin hengittäminen ja sen seuraukset

1. Huonosti nukkuminen

Jos emme hengitä hyvin nukkuessamme, aivomme ei saa kunnolla happea joten emme voi päästä syvään uneen. 

Itse asiassa mikäli normaalisti hengität väärin nukkuessasi, heräät useasti väsyneenä.

Tämän heikkouden lisäksi koet aamuisin päänsärkyä tai päänsärkyä joka voi jatkua iltapäivään tai iltaan. Nämä kääntävät tämän osan päivästä taisteluksi kipua vastaan, joka riippuen intensiteetistään voi estää sinua tekemästä normaaleja toimiasi.

2. Uupumus

nainen on väsynyt
Ottaessamme huomioon että happi on polttoainettamme, sen ollessa huonolaatuista käytämme kehon kudoksia ja lihaksia liikaa. Siksi päivän lopussa olemme niin väsyneitä, ettemme voi olla tuntematta oloamme uupuneeksi. 

3. Väärin hengittäminen voi johtaa masennukseen

Luonnollisesti jatkuvassa lopahtamisen tunteessa oleminen vaikuttaa kaikkiin elämänalueisiin. 

Sinulla on keskittymisongelmia, jotka ovat ongelma töissä. Et halua viettää aikaa ystävien ja perheesi kanssa, sillä haluat vain levätä.

Huono työsuoriutuminen ja sosiaalisen elämän puute vaikuttavat itsetuntoosi negatiivisesti. Tämä voi siten aiheuttaa sen, että tunnet enemmän tai vähemmän jatkuvasti masentuneisuutta. Kaikki tämä johtuu huonosti hengittämisestä.

4. Vastustuskyvyn haurastuminen: olet haavoittuvampi

Heikentyneen mielenterveyden ja kehon puolustusmekanismeihin aiheuttamien vaikutusten lisäksi väärin hengittäminen vaikuttaa suoraan vastustuskykyyn. Tämä johtuu sekä hapen laadun että määrän puutteesta.

Tässä tapauksessa olet alttiimpi viruksille, tulehduksille ja sairauksille. Nämä estävät sinua tekemästä päivittäisiä askareitasi johdonmukaisesti, mikä on tärkeä taito omata.

5. Riskit sydämelle ja verisuonille

väärin hengittäminen riski sydämelle

Jos hengität huonosti, sydämesi ylirasittaa itsensä, sillä sillä ei ole tarpeeksi energiaa. Samanaikaisesti se työskentelee veren kanssa joka sisältää pahoja elementtejä, jotka vaikuttavat siihen negatiivisesti.

Tästä syystä huonosti hengittäminen myös vaikuttaa verenkiertojärjestelmään haitallisesti. 

Tämä johtuu siitä, että valtimoissamme ja suonissamme kiertävä veri tihentyy, mikä johtaa niiden tukkeutumiseen. Tämä voi taas johtaa suonikohjujen ja muiden ilmiöiden syntyyn. 

6. Ruoansulatusongelmat

Ruoansulatusjärjestelmäsi on vastuussa ravinteikkaiden ainesten erottamisesta niistä, joissa ei ole ravinteita.

Tämä toiminta ei toimi tyydyttävästi mikäli hengität väärin, sillä sen toimimiseen käyttämä veri on jo valmiiksi huonossa kunnossa.

Tämä lisää riskiäsi kärsiä tyristä tai kroonisesta mahakatarrista

Kuten voit nähdä, mikäli hengität väärin, on aika toimia asian suhteen.

Toisin kuin muut elämämme tahot, tämä ongelma on helppo ratkaista. Nykyään on olemassa useita meditaatio- ja vaihtoehtoterapiakursseja, jotka pohjautuvat kehon hapettamiseen syvähengityksen kautta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • F. Susanibar. (2013). Fisiología de la respiración. In Fisiología de la respiración e insuficiencia respiratoria aguda. https://doi.org/jbiol226 [pii]n10.1186/jbiol226.
  • García Río, F. (2004). Control de la respiración. Archivos de Bronconeumología. https://doi.org/10.1157/13077883.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.