Kuukautisten verihyytymät – 5 faktaa

marraskuu 9, 2016
On tavallista, että kuukautisveressä näkyy hyytymiä, joten siinä ei automaattisesti ole kyse mistään terveydelle vaarallisesta. Jos sinulla on kuitenkin muita oireita, kuten esimerkiksi kipua, kannattaa aina ottaa yhteyttä lääkäriin.

Vaikka verihyytymät ovatkin tavallinen asia useimpien naisten kuukautisten aikana, tilannetta kannattaa kuitenkin pitää silmällä. Mikäli hyytymiin liittyy muita oireita, kyseessä saattaa nimittäin olla terveysongelma.

Ei ole koskaan haitaksi selvittää asiaa gynekologin kanssa. Asiantuntija voi kertoa sinulle, että jokainen keho on uniikki, ja siksi jokainen nainen saa kuukautiset omalla tavallaan. Veressä näkyvät hyytymät eivät siis automaattisesti ole asia, josta tarvitsee huolestua.

Tällä kertaa kerromme ilmiöstä tarkemmin, ja selkeytämme sitä, milloin verihyytymät kuukautisissa ovat harmittomia ja milloin ne ovat mahdollinen oire ongelmista. Oletko joskus itse miettinyt asiaa? Jatka lukemista!

Mitä verihyytymät kuukautisissa oikein ovat?

Jotta voisit paremmin ymmärtää, mitä kuukautisveressä joskus näkyvät hyytymät ovat, sinun tulee olla selvillä seuraavista asioista:

  • Kohdun seinämät muuttuvat, jotta elimistösi voisi valmistautua mahdolliseen raskauteen. Niistä tulee paksummat, ja ne täyttyvät uudesta kudoksesta, jotta raskauden toteutuessa voisit pitää yllä sikiön elämää.
Verisolut

  • Jos raskautta ei kuitenkaan tule, ne kohdun peitteen ylimääräiset kerrokset, jotka siihen ovat muodostuneet, pääsevät vähitellen irtoamaan. Tämä aiheuttaa sitten kuukautiset.
  • Kun saat jostakin syystä haavan ihoosi, useimmiten veresi alkaa hyytyä. Tässä on kyseessä kehon luonnollinen puolustusmekanismi, jotta ihminen ei menettäisi liikaa verta. Kuukautisten aikana veren täytyy kuitenkin päästä virtaamaan vapaammin, jotta se pääsisi pois kehosta.
  • Siten kohtu tuottaa hyytymistä estävää tekijää. Jos kuukautisesi ovat hyvin runsaat, kyseistä luonnollista hyytymisen estäjää ei ole riittävästi, ja tuloksena tästä on useimmiten jonkin verran hyytymiä.
  • Tyypillisesti nämä hyytymät vaihtelevat kooltaan viidestä millimetristä viiteen senttiin, ja kuten jo mainitsimmekin, ne ovat tavallisia etenkin niillä naisilla, joilla kuukautiset ovat runsaat. Ne, joiden kuukautiset ovat niukat, eivät välttämättä koskaan koe tätä veren hyytymistä.
  • Eräs asia, joka kannattaa muistaa, on tämä: hyytymät ovat tavallisempia naisen nukkuessa, ja joskus verikertymä on tällöin paksumpi ja ehkäpä pelottavakin.

Mikä saattaa aiheuttaa kuukautisten verihyytymiä?

Lääkärikäynti

1. Puutteellinen raudan saanti

Jos et saa tarpeeksi rautaa, tästä voi olla paljonkin haittaa hyvinvoinnillesi.

On tavallista runsaiden kuukautisten yhteydessä, että kyseistä mineraalia menetetään. Asian toinen puoli on kuitenkin se, että mitä vähemmän sinulla on rautaa kehossasi, sitä vaikeampi kohtusi on luoda aikaisemmin mainitsemaamme luonnollista veren hyytymisen estäjää. Tämä tarkoittaa sitä, että anemia voi saada aikaan verihyytymien lisääntymistä kuukautisten aikana.

Siksi sinun kannattaisikin aina ajoittain tarkastella elimistösi raudan määrää ja ottaa tarvittaessa lisäravinteita, jos lääkärisi niitä suosittelee.

2. Pienet hormonaaliset epätasapainot

On tavallista sekä nuorilla tytöillä että hiljattain synnyttäneillä naisilla, että verihyytymät kuukautisten aikana ovat ongelma.

Tämä johtuu siitä, että kehossa on pieniä estrogeenin ja progesteronin epätasapainotiloja. Niitä voi ilmetä myös juuri ennen vaihdevuosia.

3. Keskenmeno

Tämä on asia, joka kannattaa joskus ottaa huomioon verihyytymiä koskien. Jos yrität tulla raskaaksi ja huomaat kellertävien tai harmahtavien hyytymien ilmaantuvan, tässä saattaa ikävä kyllä olla keskenmenoon liittyvä oire.

Älä siis koskaan epäröi ottaa yhteyttä lääkäriin tai gynekologiin, jos oma tilanteesi on tämä.

4. Endometrioosi

Endometrioosi

Endometrioosi on äänetön sairaus, josta kärsivät miljoonat naiset ympäri maailmaa. Muista, että jos kuukautisesi ovat erittäin kivuliaat ja elämääsi rajoittavat, on mahdollista, että itsekin kärsit kyseisestä sairaudesta.

Endometrioosi vaikuttaa naisen sukuelimiin, ja siihen liittyy hyvin tiheiden haavaumien muodostuminen kohdun ja muiden sen läheisten elinten ympärille. Nämä haavat aiheuttavat sitten kipua, mikä on tavallisempaa kuukautisten aikana, ja oireena ovat myös runsaat verihyytymät.

5. Gynekologiset sairaudet

Kuten jo alussa sanoimmekin, verihyytymien esiintyminen on tavallista monen naisen kuukautisten aikana. Jos omat kuukautisesi ovat kuitenkin lisäksi kivuliaat, asiasta kannattaisi keskustella gynekologin kanssa.

  • Lantionpohjan tulehdus on esimerkiksi yleensä yhteydessä kovaan vatsakipuun lantion alueella, ja se liittyy myös veren hyytymiseen kuukautisten aikana.
  • Tämän tyyppinen sairaus, jonka aiheuttavat tietyn tyyppiset bakteerit, on tulehdus, joka leviää kohdunkaulasta kohtuun, munajohtimiin tai munasarjoihin.
  • Kyseessä on kivulias ja eräs kaikkein tavallisimmista gynekologisista sairauksista. On tärkeää, että mikäli sinulla on epäilyksiä terveydestäsi tai koet kipua, otat yhteyttä lääkäriin.

Tiedetään myös se, että sidekudoskasvaimet tai kystat ovat myös yhteydessä kuukautisten verihyytymiin. Kuten jo tiedät, nämä hyytymät voivat olla täysin normaaleja omalla kohdallasi, mutta ei koskaan ole pahitteeksi ottaa asiaa puheeksi seuraavan kerran kun menet kausittaiseen lääkärintarkastukseen.

UUTISIA VERKOSSA