Logo image
Logo image

Kuukautisten verihyytymät - 5 faktaa

3 minuuttia
On tavallista, että kuukautisveressä näkyy hyytymiä, joten siinä ei automaattisesti ole kyse mistään terveydelle vaarallisesta. Jos sinulla on kuitenkin muita oireita, kuten esimerkiksi kipua, kannattaa aina ottaa yhteyttä lääkäriin.
Kuukautisten verihyytymät - 5 faktaa
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Vaikka verihyytymät ovatkin tavallinen asia useimpien naisten kuukautisten aikana, tilannetta kannattaa kuitenkin pitää silmällä. Mikäli hyytymiin liittyy muita oireita, kyseessä saattaa nimittäin olla terveysongelma.

Ei ole koskaan haitaksi selvittää asiaa gynekologin kanssa. Asiantuntija voi kertoa sinulle, että jokainen keho on uniikki, ja siksi jokainen nainen saa kuukautiset omalla tavallaan. Veressä näkyvät hyytymät eivät siis automaattisesti ole asia, josta tarvitsee huolestua.

Tällä kertaa kerromme ilmiöstä tarkemmin, ja selkeytämme sitä, milloin verihyytymät kuukautisissa ovat harmittomia ja milloin ne ovat mahdollinen oire ongelmista. Oletko joskus itse miettinyt asiaa? Jatka lukemista!

Mitä verihyytymät kuukautisissa oikein ovat?

Jotta voisit paremmin ymmärtää mitä kuukautisveressä joskus näkyvät hyytymät ovat, sinun tulee olla selvillä seuraavista asioista:

 • Kohdun seinämät muuttuvat, jotta elimistösi voisi valmistautua mahdolliseen raskauteen. Niistä tulee paksummat, ja ne täyttyvät uudesta kudoksesta, jotta raskauden toteutuessa voisit pitää yllä sikiön elämää.

 

Some figure
 • Jos raskautta ei kuitenkaan tule, ne kohdun peitteen ylimääräiset kerrokset, jotka siihen ovat muodostuneet, pääsevät vähitellen irtoamaan. Tämä aiheuttaa sitten kuukautiset.
 • Kun saat jostakin syystä haavan ihoosi, useimmiten veresi alkaa hyytyä. Tässä on kyseessä kehon luonnollinen puolustusmekanismi, jotta ihminen ei menettäisi liikaa verta. Kuukautisten aikana veren täytyy kuitenkin päästä virtaamaan vapaammin, jotta se pääsisi pois kehosta.
 • Siten kohtu tuottaa hyytymistä estävää tekijää. Jos kuukautisesi ovat hyvin runsaat, kyseistä luonnollista hyytymisen estäjää ei ole riittävästi, ja tuloksena tästä on useimmiten jonkin verran hyytymiä.
 • Tyypillisesti nämä hyytymät vaihtelevat kooltaan viidestä millimetristä viiteen senttiin, ja kuten jo mainitsimmekin, ne ovat tavallisia etenkin niillä naisilla, joilla kuukautiset ovat runsaat. Ne, joiden kuukautiset ovat niukat, eivät välttämättä koskaan koe tätä veren hyytymistä.
 • Kannattaa myös muistaa, että hyytymiä ilmenee enemmän nukkuessa, ja joskus verikertymä on tällöin paksumpi ja ehkäpä pelottavakin kun se aamulla poistuu.

Mikä saattaa aiheuttaa kuukautisten verihyytymiä?

Some figure

1. Puutteellinen raudan saanti

Jos et saa tarpeeksi rautaa, tästä voi olla paljonkin haittaa hyvinvoinnillesi.

Runsaiden kuukautisten yhteydessä raudan menettäminen kehosta on tavallista. Mutta mitä vähemmän sinulla on rautaa kehossasi, sitä vaikeampaa kohdullesi on luoda aikaisemmin mainitsemaamme luonnollista veren hyytymisen estäjää. Tämä tarkoittaa sitä, että anemia voi saada aikaan verihyytymien lisääntymistä kuukautisten aikana.

Siksi sinun kannattaisikin aina ajoittain tarkastella elimistösi raudan määrää ja ottaa tarvittaessa lisäravinteita, jos lääkärisi niitä suosittelee.

2. Pienet hormonaaliset epätasapainot

Verihyytymät kuukautisten aikana voivat olla ongelma sekä nuorilla tytöillä että hiljattain synnyttäneillä naisilla. Tämä johtuu siitä, että kehossa on pieniä estrogeenin ja progesteronin epätasapainotiloja. Niitä voi ilmetä myös juuri ennen vaihdevuosia.

3. Keskenmeno

Tämä asia kannattaa ottaa huomioon jos huomaat yllättäen verihyytymiä, eikä niitä ole ollut ennen. Jos yrität tulla raskaaksi ja huomaat kellertävien tai harmahtavien hyytymien ilmaantuvan, tässä saattaa ikävä kyllä olla keskenmenoon liittyvä oire.

Älä siis koskaan epäröi ottaa yhteyttä lääkäriin tai gynekologiin, jos tilanteesi huolestuttaa.

4. Endometrioosi

 

Some figure

Endometrioosi on sairaus, josta miljoonat naiset ympäri maailmaa kärsivät. Muista, että jos kuukautisesi ovat erittäin kivuliaat ja ne rajoittavat elämääsi, on mahdollista että itsekin kärsit tästä sairaudesta.

Endometrioosi vaikuttaa naisen sukuelimiin, ja siihen liittyy hyvin tiheiden haavaumien muodostuminen kohdun ja muiden sen läheisten elinten ympärille. Nämä haavat aiheuttavat sitten kipua, mikä on tavallisempaa kuukautisten aikana, ja oireena ovat myös runsaat verihyytymät.

5. Gynekologiset sairaudet

Kuten jo alussa sanoimmekin, verihyytymien esiintyminen on tavallista monen naisen kuukautisten aikana. Jos omat kuukautisesi ovat kuitenkin lisäksi kivuliaat, asiasta kannattaisi keskustella gynekologin kanssa.

 • Lantionpohjan tulehdus on esimerkiksi yleensä yhteydessä kovaan vatsakipuun lantion alueella, ja se liittyy myös veren hyytymiseen kuukautisten aikana.
 • Lantionpohjan tulehdus aiheutuu bakteereista, ja tulehdus leviää kohdunkaulasta kohtuun, munajohtimiin tai munasarjoihin.
 • Kyseessä on kivulias ja eräs kaikkein tavallisimmista gynekologisista sairauksista. On tärkeää, että mikäli sinulla on epäilyksiä terveydestäsi tai koet kipua, otat yhteyttä lääkäriin.

Myös sidekudoskasvaimet tai kystat ovat yhteydessä kuukautisten verihyytymiin. Kuten jo tiedät, nämä hyytymät voivat olla täysin normaaleja omalla kohdallasi, mutta ei koskaan ole pahitteeksi ottaa asiaa puheeksi seuraavan kerran kun menet kausittaiseen lääkärintarkastukseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Sleep Foundation. https://www.sleepfoundation.org/articles/las-mujeres-y-el-sueno
 • Moreira, V.F., López San Román, A. (2009). Anemia ferropénica. Tratamiento. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082009000100010
 • VV.AA. (2012).Obesidad y niveles séricos de estrógenos; importancia en el desarrollo precoz del cáncer de mama.http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-161120120004000
 • Bouquet de Durán, Romina Izzedin. (2012). Aborto espontáneo. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-48272012000100007
 • Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000888.htm

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.