Logo image
Logo image

Epäsäännölliset kuukautiset - mitä voit tehdä?

3 minuuttia
Tiesitkö, että suoliston kunto saattaa vaikuttaa kuukautisten säännöllisyyteen? Jos suolisto on tulehtunut, on tämä suorassa yhteydessä munasarjoihin. Jotta voisit estää mahdolliset kuukautisten epäsäännöllisyydestä johtuvat ongelmat, kannattaa säännöllisyyttä edistää luonnontuotteilla.
Epäsäännölliset kuukautiset - mitä voit tehdä?
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Renata Sylwia Kosierb Fernández

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Jotkut naiset kärsivät ilmiöstä nimeltään amenorrea (latinalaiselta nimeltään amenorrhoea), joka tarkoittaa kuukautisten poissaoloa tai epäsäännöllisyyttä. Jos gynekologisi on varmistanut, että syynä kuukautiskierron epäsäännöllisyyteen eivät voi olla raskaus, vaihdevuodet tai jokin sairaus, tulisi sinun itse alkaa hoitamaan tätä ongelmaa niin pian kuin mahdollista. Jos sinulla on epäsäännölliset kuukautiset, voit edistää niiden säännöllisyyttä monilla luonnollisilla tuotteilla, joten lue lisää!

Jos vaivanasi on epäsäännölliset kuukautiset, ovat tämän ongelman hoidossa apuna siis luonnollisetkin keinot. Tässä artikkelissa kerromme mahdollisista syistä kuukautisten epäsäännöllisyyteen sekä esittelemme parhaat luonnollisiin tuotteisiin perustuvat hoidot kierron normalisoimiseksi. Toivottavasti saat tästä hyödyllistä tietoa kuukautisten säännöllisyyden edistämisestä luonnollisin keinoin!

Mistä epäsäännölliset kuukautiset voivat johtua?

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS)

Yleisin syy sairaudeksi määriteltävään kuukautisten puuttumiseen – etenkin silloin, jos kuukautiset ovat puuttuneet jo useamman kuukauden ajan yhteen putkeen – on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä. Tämä ongelma koskee monia naisia, vaikka he eivät välttämättä kävisikään koskaan lääkärissä asian vuoksi. Tähän ilmiöön liittyy myös muita oireita, kuten liiallinen karvoitus, akne, kovat kuukautiskivut, vaikeudet raskaaksi tulossa sekä ylipaino.

Tehokkain hoito munasarjojen monirakkulaoireyhtymän lievittämiseksi on kasvi nimeltään siveydenpuu (vitex agnus-castus). Se on yrtti, jota on käytetty perinteisesti juuri kuukautisten epäsäännöllisyyden korjaamiseksi sekä ovulaation normalisoimiseksi naisilla, joilta kuukautiset puuttuvat. Se on erityisen tehokas silloin, kun munasarjojen oireyhtymään liittyy myös progesteronin ja prolaktiinin matalat tasot elimistössä.

Kannattaa ottaa 200 mg tämän yrtin uutetta kerran päivässä vähintään 3-4 kuukauden ajan, jotta pystyisit arvioimaan hoidon tehokkuuden omalla kohdallasi.

Some figure

 

Hormonaaliset muutokset

On olemassa luonnollisia tuotteita, jotka auttavat yleisesti ottaen kaiken tyyppisten hormonaalisten häiriöiden hoidossa. Tässä artikkelissa kerromme yhdestä kaikkein tehokkaimmista hormonaalista tasapainoa edistävästä tuotteesta, jota kutsutaan nimellä maca. Se on Etelä-Amerikan Andeilta peräisin oleva juuri, joka on hyvin hyödyllinen naisten terveydenhoidossa.

Tätä juurta on saatavilla tablettien ja jauheen muodossa. Jauhe on soveltuvampi silloin, jos haluat kontrolloida nauttimaasi määrää tarkemmin – macaa suositellaan otettavaksi alussa vain vähän, ja sitten ajan kuluessa vähitellen enemmän. Tämä johtuu siitä, että maca voi lisätä energiaa hyvinkin huomattavasti, ja joissakin tapauksissa se saattaa siten aiheuttaa hermostuneisuutta.

  • Jos haluat shokkihoitoa ongelmaasi, voit ottaa macaa 6-9 grammaa päivittäin.
  • Hoitoa ylläpitävä normaali määrä on 3 grammaa päivässä (tämä on noin yksi teelusikallinen).

Suoliston tukkeutuminen

Joissakin tapauksissa, jos kuukautisten puuttumiselle ei ole mitään selkeää syytä, eikä henkilöllä ole ollut mitään aiempaa hormonaalista häiriötä, tulisi alalysoida suoliston terveyttä. Tämä on hyödyksi siksi, että joissakin tapauksissa suolisto voi olla tulehtunut, ja tämä vaikuttaa suoraan munasarjoihin.

Olisi siis hyvä hoitaa suoliston ongelmia luonnollisesti ja odottaa sitten ainakin kuukauden verran, jotta pystyisit näkemään tuleeko kuukautiskierrostasi säännöllinen.

Sinun tulisi suoliston ongelmia hoitaaksesi noudattaa terveellistä ruokavaliota, johon kuuluu paljon hedelmiä ja vihanneksia, palkokasveja (papuja), täysjyväviljaa ja pähkinöitä, ja sinun tulisi myös nauttia tiettyjä tehokkaita erikoistuotteita, jotka toimivat luonnollisina laksatiiveina (muun muassa pellavansiemenet ja kuivatut luumut).

Some figure

 

Tunteet ja stressi

Kun olet varmistanut, että edellä kuvaamamme ongelmat eivät voi olla syynä kuukautistesi epäsäännöllisyyteen, tulisi sinun miettiä tunteisiin ja hermoihisi liittyviä ongelmia, jotka voivat myös vaikuttaa suuresti elimistöösi. Jos sinulla on elämässäsi tällä hetkellä suuria ongelmia (kuten esimerkiksi perheeseen tai työhön liittyviä), ja jos sinulla lisäksi ilmenee muitakin oireita, kuten muun muassa unettomuutta, huonoa ruoansulatusta, ahdistuneisuutta tai ärtyneisyttä, suosittelemme, että alat syömään jotakin luonnollista ravinnelisää, jolla on elimistöä rentouttavia vaikutuksia. Tällaisia tuotteita ovat muun muassa seuraavat:

  • Sitruunamelissa
  • Kärsimyskukkauute
  • Lehmuksenkukka haudutettuna
  • Virmajuuri haudutettuna

Samaan tarkoitukseen voi myös käyttää Bach-kukan uutetta, joka auttaa helpottamaan kaikkia tunne-elämän ongelmia luonnollisella tavalla.

Some figure

Kamomillatee

Kamomillatee on ikivanha ja edullinen hoito kuukautisten puuttumista ja epäsäännöllisyyttä vastaan. Juo tätä teetä kolme kupillista päivässä vähintään kuukauden ajan. Kamomilla on lääkinnällisiä ominaisuuksia sisältävä kasvi, joka auttaa myös kuukautiskipujen hillitsemisessä luonnollisesti.

Persilja

Persiljalla on monia terveyttä edistäviä ominaisuuksia, ja se sisältää paljon mineraaleja, kuten rautaa. Lisäksi se edistää kuukautiskierron normalisoitumista. Paras tapa hyötyä persiljan ominaisuksista on syödä sitä raakana ja osana erilaisia ruoka-annoksia.

Arabikulttuurissa on esimerkiksi tapana nauttia erästä salaattia, jossa persilja on pääaineksena. Ota myös huomioon, että jos hienonnat persiljaa hyvin, voit laittaa sitä esimerkiksi salaatinkastikkeisiin. Lisäksi persiljaa voi käyttää aineksena tunnetuissa ja erittäin terveellisissä vihreissä smoothieissa. Nämä pirtelöt ovat hyvin hyödyllisiä maksalle, joka on suoraan yhteydessä kuukautisiin, mikäli kiinalaista perinteistä lääketiedettä on uskominen – maksa nimittäin puhdistaa verta. Tämän perusteella maksan terveydestä huolehtiminen on siis avuksi myös kuukautisten säännöllisyyden edistämisessä.

Kokeile siis näitä luonnollisia keinoja kuukautisten normalisoimiseksi, mikäli sinua vaivaa epäsäännölliset kuukautiset tai ne puuttuvat kokonaan, mutta muista myös kääntyä lääkärin puoleen aina tarvittaessa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bretault, M., & Christin-Maitre, S. (2015). Amenorrea. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(15)69769-0
  • Rodríguez Jiménez, M. J., & Hernández De La Calle, I. (2015). Protocolo diagnóstico de amenorrea en adolescentes. Adolescere.
  • Toro, J. (2000). Trastornos del comportamiento alimentario y amenorrea: Anorexia y bulimia nerviosas. Cuadernos de Medicina Reproductiva. https://doi.org/10.1097/WCO.0000000000000180
  • Capote Bueno, M., Segredo Pérez, A., & Gómez ZayasI, C. (2011). Climaterio y Menopausia. Rev Cubana Med Gen Integr. https://doi.org/10.1038/298272a0

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.