Näin parannat hedelmällisyyttä

Kehon paino kannattaa pitää normaalilukemissa raskaaksi tulemisen optimoimiseksi. On kuitenkin syytä pitää myös mielessä, että jos liikkuu paljon, vapautuu kehossa endorfiineja, jotka voivat vaikuttaa ovulaatioon.

Jos suunnittelet raskaaksi tulemista ja vauvan saamista, kannattaa sinun valmistaa niin kehosi kuin mielesi tähän projektiin. Aina raskaaksi tuleminen ei ole helppoa ja se voi ottaa aikansa. Jos haluat optimoida raskaaksi tulemisen mahdollisuuden, saat tästä artikkelista vinkkejä ja neuvoja luonnolliseen hedelmällisyyden tehostamiseen.

8 vinkkiä hedelmällisyyden lisäämiseen

Raskaaksi tulemiselle on monta edellytystä ja monet seikat voivat haitata hedelmöittymisprosessia. Esimerkiksi ylipaino, epäterveellinen ruokavalio, stressi, ikä ja päivittäiset tavat, kuten alkoholin nauttiminen ja tupakointi voivat tehdä raskaaksi tulemisesta hankalaa. Jopa työpaikalla ja työoloilla voi olla oma vaikutuksensa hedelmällisyyteen, sillä jos työskentelet toimistossa, jossa istut paikoillasi päivät pitkät etkä saa liikuntaa, voi tällä olla negatiivinen vaikutus raskaaksi tulemiseen. Jos etsit terveellisiä ja luonnollisia tapoja tehostaa kehosi hedelmällisyyttä, lue alta parhaat vinkkimme.

 • Syö terveellisesti. Kehnolla ruokavaliolla voi olla suora vaikutus kuukautiskiertoon ja ovulaatioon. Roskaruoka ja ravinneköyhät ateriat tekevät kehon hedelmällisyydelle hallaa, joten vaihda uppopaistettu pikaruoka kotona valmistettuun ruokaan (käytä oliiviöljyä ruoan kypsentämiseen). Lisää paljon kasvipitoista proteiinia ruokavalioosi täysjyvän muodossa ja poista liiallinen eläinproteiini, kuten punainen liha. Panosta korkealaatuisiin kasviksiin ja hedelmiin, ja karsi ruokavaliostasi liialliset hiilihydraatit, kuten valkoisista jauhoista valmistetut ruuat (pasta, leipä), sokeri, maitotuotteet ja hiilihapotetut juomat. Korvaa limut ja muut makeutetut juomat tuorepuristetulla hedelmämehulla tai raikkaalla vedellä. Älä juo liikaa kahvia vaan pysyttele muutamassa kupissa tai lopeta kahvin juominen kokonaan.

Nainen raskaana

 • Pidä paino kontrollissa. Hedelmällisyyteen vaikuttavat hormonit voivat heittää häränpyllyä, jos kehon painoindeksi on liian korkea tai liian alhainen. Pitämällä itsestäsi huolta ja varmistamalla, että olet ihannepainossa ja painoindeksisi on normaalissa lukemissa, tuottaa kehosi hormoneja tasaiseen tahtiin ja rytmiin. Liikapaino voi hormonien lisäksi vaikuttaa munasarjojen toimintaan, ja ylipainoiset naiset kärsivätkin usein epäsäännöllisistä kuukautisista.
 • Vältä stressiä. Jos alat tuntea olosi stressaantuneeksi sen takia, ettet näytä tulevan raskaaksi, vaikka yritetty on jo monta kuukautta, kannattaa sinun levähtää hetki yrittämisestä ja tehdä suunnitelma stressin purkamiseksi. Stressillä on huomattavan negatiivinen vaikutus hedelmällisyyteen, ja usein stressaantuneet lasta yrittävät pariskunnat onnistuvatkin tulemaan raskaiksi vasta sen jälkeen, kun he lakkaavat yrittämästä ja stressitasot laskevat. Varaa siis itsellesi ja kumppanillesi aikaa rentoutumiseen ja muistakaa, että seksin on tarkoitus olla hauskaa ja mieluisaa, ei pelkkää vauvan yrittämistä. Meditoi, harrasta niitä asioita joista nautit ja vietä aikaa yhdessä kumppanisi kanssa ilman suorituspaineita. Huomaat, että kun stressitaso laskee ja alat keskittymään enemmän sekä itsesi että kumppanisi kehon ja mielen tasapainoon, nousevat hedelmällisyystasotkin pian entiselleen.

Raskaana oleva nainen bikineissä

 • Akupunktio. Akupunktiolla on todettu olevan suotuisa vaikutus stressin, hermostuneisuuden ja ahdistuksen hoidossa ja uskotaanpa sen vaikuttavan myös hedelmällisyyteen. Suosittelemme kiinalaista akupunktiota vakaan ammattilaisen käsissä. Jos et kestä ajatusta neuloista, kokeile joogaa, tai chitä tai meditaatiota hedelmällisyyden tehostamiseen.
 • Tarkkaile ovulaatiokiertoasi. Ovulaatio tarkoittaa sitä, että munasolu irtoaa munasarjasta ja kulkeutuu kohtuun hedelmöitystä varten. Ovulaatio on kuukautiskierron hedelmällisin ajankohta eli mahdollisuus tulla raskaaksi on tuolloin suurimmillaan. Ovulaatio voi kestää 24-36 tuntia, mutta vaikka ovulaatio olisikin jo ohi, elävät siittiöt kehossa jopa viisi päivää, jolloin hedelmöitys on mahdollinen ovulaation jälkeenkin. Kohentaaksesi raskaaksi tulemisen mahdollisuutta, suosittelemme seksin harrastamista neljänä päivänä ennen varsinaista ovulaatiopäivää ja kahtena päivänä ovulaation aikana ja sen jälkeen. Apteekeista ja gynekologiltasi saat ovulaatiotestejä, joiden avulla voit määritellä hedelmällisimmän päiväsi kuukaudessa.
 • Käy lääkärissä säännöllisesti. Lääkäriltäsi saat neuvoja raskaaksi tulemiseen ja siihen, mitä sinun kannattaa välttää. Jos raskaaksi tuleminen tuntuu hankalalta, kannattaa käydä juttelemassa asiasta lääkärin kanssa, jotta voidaan laskea pois sellaisten sairauksien ja tilojen mahdollisuus, jotka voivat haitata raskaaksi tulemista. Näitä ovat mm. endometrioosi, kystat ja rakot ja muut sukuelinten vaivat.
 • Lopeta tupakointi. Jos haluat parantaa mahdollisuuksiasi tulla raskaaksi, kannattaa sinun lopettaa tupakointi. Ethän tupakoisi raskaanakaan, joten miksi sitten yrittäessäsi tulla raskaaksi. Tupakoivat naiset ovat savuttomia naisia alttiimpia keskenmenoille ja tupakoivien lapset altistuvat muita enemmän hengitysteiden ja sydämen toiminnan ongelmille ja sairauksille.

Odottava masu

 • Vältä raskasta liikuntaa. Painojen nostelu ja kovasti rasittava liikunta (esim. juoksu ja spinning) voivat haitata raskaaksi tulemista, jos niitä harrastaa jatkuvasti. Kun huhkit salilla tai lenkkipolulla vapautuu elimistöösi endorfiinia, joka voi hidastaa kehon siirtymistä ovulaatiovaiheeseen.

Kotikonstit hedelmällisyyden tehostamiseen

 • Lisää ruokalusikallinen vehnänalkiota tai vehnänalkioöljyä ruokavalioosi. Nauti myös ruokalusikallinen porkkanansiemeniä päivittäin.
 • Nauti salaatteja, jotka sisältävät sinimailasta ja merilevää.
 • Nauti lasillinen kurpitsasta valmistettua mehua päivittäin heti kuukautisten päättymisen jälkeen. Viipaloi kaksi kurpitsaa tehosekoittimeen ja kaada sekaan tilkka vettä, sekoita tasaiseksi ja nauti. Tämä tehostaa hedelmällisyyttä.
 • Uuta ruokalusikallinen kuivattuja pelargonian kukkia kuumassa vedessä ja anna jäähtyä. Nauti kaksi lasillista päivässä.

Nainen raskaana

 • Lisää teelusikallinen mehiläishunajaa tai kuningatarhyytelöä eli emomaitoa ruokavalioosi. Nauti jogurtin seassa aamupalalla tai kaada smoothien sekaan.
 • Keitä ruokalusikallinen Sarsaparilla-virvoitusjuomaa (Suom. huom. voi olla vaikea löytää Suomessa), lisää joukkoon kaksi ruokalusikallista maca-jauhetta, voikukan kukinto ja kourallinen nokkosta. Anna kiehua 10 minuuttia, jäähdytä ja nauti pitkin päivää.
 • Aamiaisen ohella voit nauttia lasillisen maitoa, johon sekoitat ruokalusikallisen pellavansiemeniä. Nauti päivittäin.
 • Suosi myös tuoretta appelsiinimehua, johon on sekoitettu tuorepuristettua greippimehua. Nauti päivittäin aamiaisella.

Odottava masu

 • Lisää ruokavalioosi kupillinen meksikolaisesta damiana-kasvista uutettua teetä. Lehtiä voi käyttää myös kylpyvedessä.
 • Kokeile vadelmateetä ja nauti sitä päivittäin. Vadelman lehdistä uutettu tee on voimakkaan makuista, joten siemaile sitä varovasti.
 • Poistaaksesi mahdolliset munanjohtimen tukokset, nauti kolme kupillista kehäkukkateetä päivittäin.

Raskaaksi tuleminen ei ole aina helppoa ja joskus sen eteen joutuu tekemään töitä. Tämän artikkelin vinkeillä valmistat kehoasi raskauteen ja suot hedelmöittymiselle parhaat olosuhteet. Jos olet yrittänyt jo kaikenlaisia keinoja, eikä raskaudesta ole tietoakaan, kannattaa varata aika lääkäriin, jossa voitte tarkistaa, onko raskaudelle jokin fyysinen este.