Logo image
Logo image

Hormonit tasapainoon ja kilot kuriin

4 minuuttia
Hormonitasapainon järkkyminen ja muutokset voivat hankaloittaa laihtumista. Siksi onkin tärkeää noudattaa tiettyjä tapoja hormonien tasapainottamiseksi.
Hormonit tasapainoon ja kilot kuriin
Viimeisin päivitys: 21 marraskuuta, 2018

Kaikki eivät ehkä ole tästä tietoisia, mutta hormonitoiminnan ja painon välillä on selkeä yhteys. Tietyt hormonit vaikuttavat rasvakudoksen syntymiseen ja kertymiseen. Hormonit voivat siis olla yksi selitys sille, miksi joidenkin ihmisten on vaikeampi laihtua, ja miksi tuntikausien salilla tai lenkkipolulla hikoilu tai tiukka dieetti eivät tunnu muuttavan kehossa mitään. Tässä artikkelissa kerromme sinulle enemmän hormonien yhteydestä painoon ja annamme sinulle ohjeet, kuinka saat hormonit tasapainoon ja kilot kuriin.

Hormonit eivät tietenkään yksinään vaikuta painoon ja painon kertymisessä on vahvasti osallisena myös aineenvaihdunta. Kun rasvaa kertyy elimistöön, ruokahalu nousee yhä korkeammalle, ja himo napostella ja ahmia ruokaa kasvaa. Jos hormonitasapaino on häiriintynyt, voi painon pudottaminen olla silkkaa tuskaa.

Jos olet jo tehnyt kaiken voitavasi ja muuttanut ruokavaliotasi terveellisemmäksi ja elämäntyyliäsi aktiivisemmaksi, mutta et silti tunnu laihtuvan, saattavat hormonit olla osaksi tähän syyllisenä. Jos hormonitoiminta on epätasapainossa, on mahdollista, ettet tule koskaan saavuttamaan tavoitteitasi ja ihannepainoasi – hoida siis hormonit tasapainoon, niin saavutat painonpudotustavoitteesikin helpommin!

Hormonitasapaino

Ymmärtääksesi, miten hormonit vaikuttavat painoon ja laihtumiseen, on tärkeä tietää muutamia perusasioita hormoneista. Hormonit ovat kemiallisia aineita, joita keho itse tuottaa, ja ne vastaavat hitaasta elintoimintojen säätelystä. Kaikilla eri hormoneilla on oma tehtävänsä ja ne tuottavat energiaa, helpottavat stressiä, pitävät huolta lihaskudoksesta ja joko kerryttävät tai hävittävät rasvaa.

Hormonien johdosta monet naiset kokevat kuukautiskierron eri vaiheissa tai raskauden aikana tiettyjä mielitekoja. Tasapainoinen hormonijärjestelmä auttaa sinua pysymään ihannepainossasi ja viettämään energistä elämää.

 
Some figure

Aivan aluksi keho tulee puhdistaa kuona-aineista ja myrkyistä, joita kertyy ajan mittaan kehoon. Ruuat, jotka sisältävät paljon sokeria, suolaa tai rasvaa ovat helpoimmin addiktoivia ruoka-aineita, minkä takia useimmat meistä himoitsevat sipsejä tai karkkia terveellisten omenoiden sijaan.

Jätä herkkuruuat pois ruokavaliostasi, sillä ne tekevät olon raskaaksi ja väsyneeksi, ja kerryttävät elimistöön nesteitä ja kuona-aineita. Herkuttelun lopettaminen voi olla vaikeaa, mutta jos pystyt sanomaan ei mielihaluillesi muutaman viikon ajan, et enää edes muista koko asiaa. Ruokavalio on tärkeä osa kehon puhdistamista.

Hormonit tasapainoon oikeanlaisen ruokavalion avulla

Vältä kaikkia sellaisia ruokia, joilla on verensokeria kohottava vaikutus. Tällaisten ruokien nauttiminen on koukuttavaa ja niihin tulee himo, jolloin saatat ahmia niitä suuria määriä viikon aikana. Poista siis ruokavaliostasi sokerit ja hiilihydraatit, kuten vaalea leipä, pasta, riisi, leivokset ja sokeriset herkut. Skippaa myös lisäaineita ja säilöntäaineita täynnä olevat ruuat, kuten pikaruoka, valmisruuat ja kastikkeet, ja keskity ruuan valmistamiseen alusta alkaen itse.

Korvaa edellämainitut ruuat sellaisilla aineksilla, jotka eivät kohota verensokeria liikaa, ja jotka auttavat kehoa polttamaan rasvaa tehokkaasti. Vähäinen määrä hiilihydraatteja ja sokereita ruokavaliossa pitää verensokerin normaalilla tasolla ja auttaa saamaan hormonit tasapainoon – tällä on positiivinen vaikutus kehon toimintaan ja ihon kuntoon.

Syö etenkin sellaisia ruokia, joista saat paljon kuitua, kuten banaani, rusinat, artisokka, kaura ja pavut. Nämä ruuat pitävät huolta ruuansulatuksesta. Muista myös juoda vähintään kaksi litraa vettä päivän aikana, tämä kiihdyttää aineenvaihduntaa ja antaa keholle tarvittavan määrän nesteitä. Nopea aineenvaihdunta karkoittaa myrkyt ja muut haitalliset aineet kehosta virtsan ja hien kautta.

Kokeile näitä ruokia rasvakudoksen vähentämiseen

On vaikeaa kohdistaa laihtumista vain yhteen kehonosaan, ja yleensä keho laihtuukin pikkuhiljaa kaikkialta, eikä pelkästään yhdeltä alueelta. Sellaiset ihmiset, joilla on paljon estrogeeniä eli naishormonia elimistössään, kantavat usein suurimman osan painostaan lanteilla ja reisissä. On olemassa muutamia luonnollisia tapoja varmistaa, että hormonitoiminta pysyy tasapainossa ja rasvakudos sulaa pois haluamiltasi alueilta: kokeile seuraavia ruoka-aineita eri kehonosien hoitoon.

Vatsan alue

Vatsamakkaroita kertyy useimmalle meistä kun ikävuosia alkaa karttua. Vatsamakkarat eivät kuitenkaan välttämättä ole merkki liiallisesta syömisestä, vaan rasvan kertyminen vatsan alueelle liittyy usein stressihormoni kortisolin suureen määrään elimistössä. Tämän takia monet ihmiset, jotka viettävät paljon aikaa töissä tai muuten stressaavassa ympäristössä, varastoivat usein rasvaa juuri vatsan alueelle.

Luonnollinen tapa karkoittaa vatsamakkarat on lisätä ruokavalioon paljon tuoretta basilikaa. Tämä herkullinen yritti on peräisin Intiasta ja auttaa vähentämään tunnetusti kortisolin määrää elimistössä. Kokeile myös pinaattia, sitrushedelmiä, papuja, pähkinöitä ja ohraa.

Selkä

Selkä ei ole yleisin paikka rasvan kertymiselle, mutta sitäkin esiintyy. Tämä johtuu usein liian korkeasta insuliinin määrästä elimistössä. Tasapainota insuliinia syömällä sellaisia ruokia, joissa on paljon linolihappoa, kuten jogurttia, vaaleaa lihaa, täysjyvää ja vihreitä kasviksia.

Pakarat

Some figure

 

Suurin osa naisista haaveilee kauniista ja terhakkaasta takapuolesta, joka on juuri sopivan kokoinen. Jos peppusi tuntuu varastoivan kaiken rasvan kehossasi, se johtuu yleensä suuresta estrogeenin määrästä. Tasapainottaaksesi estrogeenin tuotantoa ja määrää kehossa, suosittelemme lisäämään ruokavalioon etenkin kukkakaalia ja parsakaalia. Nämä kasvikset ovat täynnä luonnollisia kemikaaleja, jotka auttavat vähentämään estrogeeniä. Syö myös pellavansiemeniä, punaisia viinirypäleitä, chia-siemeniä ja granaattiomenaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • León, P., & Sheen, J. (2003). Sugar and hormone connections. Trends in Plant Science. https://doi.org/10.1016/S1360-1385(03)00011-6
  • Aranda, A., & Pascual, A. (2001). Nuclear hormone receptors and gene expression. PHYSIOLOGICAL REVIEWS. https://doi.org/0031-9333/01
  • Klein, I., & Ojamaa, K. (2001). Hormone Action. The New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJM200102153440707
  • Mullur, R., Liu, Y.-Y., & Brent, G. A. (2014). Thyroid Hormone Regulation of Metabolism. Physiological Reviews. https://doi.org/10.1152/physrev.00030.2013
  • Clínica Mayo. Belly fat in women: Taking — and keeping — it off. (2019). Recuperado el 10 de mayo de 2021. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/belly-fat/art-20045809

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.