Logo image
Logo image

Pudota painoa herkullisen artisokan avulla

3 minuuttia
Artisokan vihreisiin lehtiin kätkeytyy monia terveydelle hyödyllisiä aineksia. Artisokka on pehmeän makuinen, alunperin Pohjois-Afrikasta tai Sisiliasta kotoisin oleva monivuotinen ruohovartinen kasvi. Suomessa artisokka tunnetaan myös latva-artisokkana.
Pudota painoa herkullisen artisokan avulla
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Artisokka on monen kulinaristin herkku ja soveltuu ruoanlaiton lisäksi painonpudotukseen, sillä se lisää virtsaneritystä ja polttaa tehokkaasti rasvaa. Tässä artikkelissa tutustutamme sinut artisokan terveydelle hyödyllisiin ominaisuuksiin ja esittelemme sinulle tehokkaan artisokka-vesikuurin, jolla hoikistut.

Kun suunnittelet painonpudotusta tai dieettiä, on tärkeää huolehtia tarvittavien ravintoaineiden saannista, eikä dieetin tulisi koskaan olla liian rajoittava esimerkiksi proteiinin saannin suhteen.

Kilot karisevat parhaiten karsimalla tarpeettomat välipalat, välttämällä sokeria ja ylimääräistä rasvaa, ja huolehtimalla siitä, että jokainen ateria on tasapainoinen ja korkeat ravintoarvot omaava. Ihmedieetit saattavat pudottaa painoa roimastikin lyhyessä ajassa, mutta vaikutukset ovat lyhytkestoisia – parasta on tähdätä pitkäjänteisiin elämäntapamuutoksiin.

Artisokka on täynnä B-vitamiinia, rautaa, magnesiumia, aminohappoja, flavonoideja, kaliumia ja fosforia. Lue lisää alta.

Miten artisokka auttaa pudottamaan painoa?

Some figure

Pidäthän mielessä, että ei ole olemassa mitään ihmeruokaa tai -tuotetta, jonka avulla paino putoaa hetkessä. Monet ruoat auttavat pitämään kilot kurissa, mutta vain jos omistaudut asialle, pidät silmällä ruokailuasi ja olet aktiivinen liikkuja.

Voiko artisokka siis todella auttaa painonpudotuksessa? Kyllä voi, mutta se vaatii kärsivällisyyttä ja sitä, että kiinnität huomion myös kaikkeen muuhun, mitä suuhusi laitat. Artisokka yksinään ei voi karistaa suuria määriä kiloja.

Artisokkaa on viljelty vuosisatoja ja sen myönteinen vaikutus esimerkiksi diabetekseen on tunnettu jo jonkin aikaa. Artisokka sisältää inuliinia, hitaasti kehossa hajoavaa hiilihydraattia, mikä pitää verensokerin tasaisena.

Artisokassa on runsaasti kuitua, mikä auttaa laskemaan glukoosin määrää veressä ja kontrolloimaan kolesterolia. Kuitu pitää myös ruuansulatuksen terveenä ja toimivana.

Artisokasta löytyy myös cynarine -nimistä ainesta, joka auttaa sappinesteen erityksessä, mikä taas puolestaan kiihdyttää rasvan polttamista ja virtsaneritystä. Näin pääset eroon myös turhasta nesteen kertymisestä.

Artisokka sisältää vain alle 1 %:n rasvaa eikä täten sisällä paljoakaan kaloreita (22 kaloria sadassa grammassa).

Artisokan hoikentava vaikutus perustuu siis kolmeen eri asiaan: sen alhaiseen kalorimäärään, aineenvaihduntaa kiihdyttävään vaikutukseen ja rasvanpolton tehostamiseen.

Mitä muuta artisokasta tulisi tietää?

Some figure

 

  • Artisokka lasketaan lääkinnälliseksi vihannekseksi, joka tehostaa maksan toimintaa.
  • Artisokka avittaa ruuansulatusta ja rasvan polttamista.
  • Artisokka toimii detox-kuurin tapaan ja puhdistaa suolistoa, maksaa ja munuaisia kuona-aineista. Maksa ja munuaiset ovat vastuussa elimistösi puhdistamisesta ja haitallisten ainesten käsittelemisestä, ja artisokka onkin erittäin hyödyllinen niiden elintärkeiden toimintojen ylläpidossa ja edistämisessä.
  • Artisokka alentaa veren kolesteroliarvoja.
  • Artisokka suojelee verenkiertojärjestelmää taudeilta ja ongelmilta, kuten valtimoiden kovettumiselta.

Kokeile artisokka-vesikuuria painon pudottamiseen

Some figure

Kuinka?

Artisokka-dieettiin kuulu kotitekoisen artisokkaveden juominen kolme kertaa päivässä. Kuuri tulee toteuttaa joka kuukausi kymmenen päivän ajan, vähintään kolmen kuukauden ajan – pitkäjänteisyydellä saat parhaat tulokset. Tulet huomaamaan, että painosi putoaa, ja samalla puhdistat elimistöäsi haitallisista aineista ja tunnet olosi energisemmäksi.

Kymmenen artisokkakuuripäivän ajan nautit kotitekoisista juomista, hedelmistä ja vihanneksista, ja karsit kaikki rasvat ja prosessoidun ruuan. Muistathan myös liikkua vähintään puoli tuntia päivässä, oli se sitten kävelyä, uintia, punttisalia tai tanssia.

Näin teet artisokkajuoman

  • Juoma syntyy käden käänteessä. Tarvitset kaksi keskikokoista tuoretta artisokkaa, etsi kaupan hyllyltä mahdollisimman tummalehtiset ja koskemattomat yksilöt. Pese artisokat hyvin juoksevan veden alla ja leikkaa kanta pois. Leikkaa artisokat vielä keskeltä kahtia ja huuhtele kertaalleen.
  • Kaada puolitoista litraa vettä kattilaan ja keitä molemmat artisokat kunnes ne ovat pehmenneet ja niiden väri on muuttunut rusehtavan kellertäväksi.
  • Kun artisokat ovat kiehuneet tarpeeksi kauan ja keitinveden väri on muuttunut, siivilöi kypsyneet artisokat pois ja säilytä vesi. Voit syödä kypsennetyt terveelliset artisokat osana päivän aterioitasi. Artisokka ei kaipaa paljoa lisukkeita ja se maistuu herkulliselta esimerkiksi öljytilkan, suolan ja etikan kera. Voit pullottaa keitinveden ja antaa sen jäähtyä jääkaapissa ja juoda sen päivän mittaan.
  • Juo lasillinen artisokkavettä jokaisen ruokailun päätteeksi. Aloita heti aamulla ja aamupalan (esimerkiksi kulhollinen puuroa ja omena) jälkeen kulauta lasillinen artisokkavettä. Artisokka kiihdyttää ruuansulatusta ja polttaa rasvaa, ja juuri tämän takia suosittelemmekin sitä juotavaksi heti ruokailun jälkeen. Vesi on helppo pitää mukana, jos olet liikkeessä koko päivän – nappaa huikka silloin tällöin ja pian oletkin jo juonut päivän annoksesi!
  • Juo kaikki vesi päivän mittaan ja keitä uusi satsi seuraavana päivänä. Jos et välitä artisokan mausta, voit sekoittaa veteen tuorepuristettua sitruunamehua ja mintunlehtiä. Kokeile erilaisia mausteita, kuten limeä tai inkivääriä, veden kanssa saadaksesi vaihtelua makuun – samalla kasvatat veden vaikutusta. Muista noudattaa monipuolista ja terveellistä ruokavaliota kuurin ajan, syö paljon vihanneksia ja liiku paljon. Jos suinkin mahdollista, kävele tai pyöräile työmatkat ja tee ruokaostoksesi kävellen, hyötyliikunta kasvattaa yleiskuntoasi kuin huomaamatta. Ehdota artisokkakuuria ystävälle tai sukulaiselle, jos teette sen yhteisvoimin, voitte motivoida toisianne ja pysytte varmasti ruodussa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.