Logo image
Logo image

Sokerin jättäminen ruokavaliosta: 5 vaihtoehtoista tuotetta

3 minuuttia
Sokerin jättäminen vähemmälle kannattaa, sillä liika saanti voi johtaa eräisiin sairauksiin, joita ilmenee sekä aikuisilla että lapsilla. Nyt kerromme vaihtoehtoisista tuotteista sokerille, jotta et joutuisi luopumaan makeista ruoista. Muutoksella pystyt edistämään terveellistä ruokavaliota - sellaista, jossa on runsaasti kuitua, vitamiineja ja mineraaleja.
Sokerin jättäminen ruokavaliosta: 5 vaihtoehtoista tuotetta
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Sokerin jättäminen voi olla todella masentava ajatus, ja sen sivuuttaminen voi itse asiassa tehdä ihmisestä huonotuulisen. Kyseessä onkin todella herkullinen ja piristävä tuote, mutta ravitsemusasiantuntijat suosittelevat vaihtoehtoisten tuotteiden käyttöä aina kun mahdollista.

Sokerin jättäminen ei siis tarkoita sitä, että makeita ruokia ei voi syödä lainkaan. On olemassa sellaisia tuotteita, jotka mahdollistavat herkullisten jälkiruokien ja muiden makeiden herkkujen valmistuksen ilman sokeria.

Miksi sokeria tulisi välttää?

Tutkimusten mukaan valkoinen sokeri aiheuttaa terveysongelmia, joista tavallisimmat ovat hampaiden reikiintyminen, sydänongelmat, vastustuskyvyn heikkeneminen sekä liikalihavuus.

Lisäksi sokeri lisää syövän ja lisääntyneen dopamiinin määrän mahdollisuutta.

Kehomme ei tarvitse sokeria, vaan glukoosia. On saatavilla terveellisempiäkin makeuttajia kuin sokeri, ja niistä saadaan kyllä glukoosia. Voit siis aivan varmasti jättää sokerin pois ruokavaliostasi.

Sokerihimo ei johdu sen tarpeesta, vaan se on muuttunut meille tavaksi, ja muutos kannattaa aloittaa sokerin korvaamisella muilla tuotteilla.

Lue aiheesta lisää: Herkulliset sokerittomat jälkiruoat

Vaihtoehtoisia tuotteita sokerille

Stevia

Some figure

Stevia on melkoisen suosittu makeutustuote, ja kyseessä on kasvi, jonka lehdillä on makea maku. Nykyisin steviaa on saatavilla jauheenkin muodossa, ja tällöin se muistuttaa itse asiassa sokeria.

Voit siis helposti korvata sokerin stevialla haudukkeissa ja jälkiruoissa, ja eräitä hyötyjä siitä ovat seuraavat:

 • Stevia auttaa hallitsemaan diabetesta, sillä se säätelee veren glukoositasoja.
 • Se poistaa nestettä, joten se auttaa poistamaan myrkkyjä.
 • Se on vasodilaattori, joka auttaa hallitsemaan verenpainetta.
 • Se on kaloriton, joten se ehkäisee osaltaan liikalihavuutta.

Hunaja

Some figure

Hunaja on vanhin luonnollinen makeutusaine. Se on ollut käytössämme jo ihmiskunnan alkuajoista lähtien, ja nykyisin hunajaa pidetään erittäin arvokkaana tuotteena. Siitä onkin tullut eräs parhaista vaihtoehdoista sokerille.

Hunaja sopii erityisesti lapsille (aina 1-vuotiaasta eteenpäin) ja vanhuksille, sillä makeuttamisen lisäksi sillä on runsaasti lääkitsevää tehoa. Hunajasta on kaikki seuraavat hyödyt ihmisen terveydelle:

 • Se tarjoaa nopeaa energiaa.
 • Sillä on antibioottisia ominaisuuksia ja se estää tulehduksia. Siten se auttaa yskän ja vilustumisen hoidossa.
 • Sillä on parantavia vaikutuksia.
 • Se toimii antioksidanttina.
 • Se sisältää mineraaleja ja runsaasti B-vitamiineja. Se on loistava natriumin, magnesiumin ja sinkin lähde.

Agavesiirappi

Some figure

Voit välttää sokeria ruoassasi esimerkiksi tällä siirapilla. Agave kuuluu parsakasvien heimoon. Sen siirappi on paksua ja tahmeaa, ja sitä saadaan kasvin paksuista lehdistä.

Agavesta on tullut trendikäs vaihtoehto sokerille, ja moni suositteleekin sitä ruoanlaittoon. Sen makeus toimii hyvänä korvikkeena.

Fruktoosin määrä on korkea, mutta glukoosin määrä taas alhainen. Agaven tarjoama runsas fruktoosi auttaa insuliinitasojen tasapainottamisessa, ja siten tämä kasvi on erityisen hyväksi diabetesta sairastaville.

Siirapin ominaisuuksiin kuuluvat seuraavat:

 • Se toimii tulehtuneisuutta ja mikrobeja torjuen.
 • Se auttaa parantamaan vastustuskykyä.
 • Se edistää painonpudotusta.
 • Se alentaa kolesterolia.
 • Se hoitaa ihoa sekä estää siinä ikääntymisen vaikutuksia.

Lue aiheesta lisää: Gluteeniton, laktoositon ja sokeriton maniokki-kaura-suklaakakku

Amazake

Tämä makeuttaja on peräisin Japanista. Amazakea valmistetaan riisistä käymisprosessin avulla, mikä on tavallinen menetelmä aasialaisessa keittiössä. Prosessin tuloksena on makea, paksu tahna, joka korvaa jalostetun sokerin monenlaisissa resepteissä.

Amazake tarjoaa runsaasti ravinteita ja hyötyjä kehon terveydelle:

 • Ruoansulatus imeyttää ja käsittelee sen helposti.
 • Amazake sisältää runsaasti kuitua, joten se auttaa ruoansulatuksen nopeuttamisessa.
 • Siinä on myös B-vitamiineja ja kehon tarvitsemia perusentsyymejä.

Panela-täysruokosokeri

Some figure

Yksi tapa välttää sokeria ruokavaliossa on käyttää panelaa, joka on peräisin sokeriruo’osta puristetusta mehusta. Panelan valmistuksessa ei käytetä mitään jalostamista tai kemikaalituotetta, ja se onkin yhä suositumpi korvike sokerille.

Seuraavat ovat eräitä panelan hyviä terveyshyötyjä:

 • Se lisää tehokkaasti energiaa.
 • Se sisältää A-, B-, C-, D- ja E-vitamiineja.
 • Kaikista makeuttajista tämä tarjoaa eniten mineraaleja.

Sokerin jättäminen tai vähentäminen vie aikaa, ja ruokavalion muuttaminen kannattaa aloittaa valitsemalla korviketuotteita sokerille – tämä on pieni, mutta tärkeä askel. Jokaisen kannattaa myös miettiä omaa terveyttään ja sitä, minkälaisia muutoksia olisi hyödyllisintä tehdä sokerin vähentämiseksi.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.