Logo image
Logo image

Näin poistat liian sokerin ruokavaliostasi

4 minuuttia
Jos tunnet olevasi riippuvainen makeista ruoista ja haluat päästä eroon tästä huonosta tavasta, on aika muuttaa tiettyjä ruokailuun liittyviä tottumuksia sekä kiinnittää huomiota myös liikunnan määrään.
Näin poistat liian sokerin ruokavaliostasi
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Sokeria on ihan kaikenlaisissa tuotteissa maitotuotteista purkkiruokiin. Jos haluat päästä eroon liiallisesta sokerista kehossasi, sinun tulee tehdä muutakin kuin jättää pois ne selkeimmät tuotteet, eli makeispussit.

Suuri määrä sokeria (sakkaroosia) ruoasta saatuna voi heikentää vastustuskykyä sekä lisätä liikalihavuuden, sydänsairauksien, 2-tyypin diabeteksen ja syövän riskiä – jälkimmäisessä tapauksessa etenkin rintasyövän riskiä.

Sokeri voi myös saada aikaan masentunutta mielialaa, ahdistusta ja eräitä kognitiivisia ongelmia. Jos tunnet olevasi riippuvainen makeista ruoista ja haluat sanoa hyvästit tälle tavalle, kannattaa puhdistaa keho sokerista, ja tämä tapahtuu jättämällä se pois ruokavaliosta joksikin ajaksi.

Sen lisäksi, että teet muutoksia ruokailutottumuksissa, liikunnan harrastaminen joka päivä on myös suuri apu. Ylös ja liikkeelle lähteminen auttaa kuluttamaan liiallisen sokerin verestäsi.

Jos kehossasi on turhan paljon sokeria, saat kokea sellaisia oireita kuten hyperaktiivisuutta, kroonista väsymystä, tulehtuneisuutta, päänsärkyä, masennusta, vilustumista, poskiontelontulehduksia, uneliaisuutta ja mielen sekavuutta.

Jos epäilet, että sokerin tason on omalla kohdallasi liian korkea, jatka lukemista ja tee muutos – nyt kuulet, kuinka kannattaa toimia, jos olet riippuvainen sokerista!

Mikä yhteys sokerin ja painon kertymisen välillä on?

Liiallinen rasvaisten ruokien syönti ole ainoa syy siihen, että painoa tulee lisää. Myös hiilihydraatit ovat syynä tähän ilmiöön. Sokeria on piilotettuna monissa suosituissa tuotteissa, joista ihmiset saavat sitä kehoonsa ilman, että edes olisivat tästä tietoisia. Eräät esimerkit tästä ovat seuraavat tuotteet: mehut, murot, salaatinkastikkeet, jogurtit ja makeiset – ja monet muut.

Keho käyttää osan tästä sokerista energiana, ja loput sitten jäävät varastoon rasvana. Mitä tulee tähän varastoitumiseen, jalostetun ja luonnollisen sokerin välillä on todella suuri ero. Jalostettu sokeri yleensä kohottaa verensokerin määrää, mikä voi johtaa rasvan kertymiseen vyötäröllä, lantiolla ja reisissä ajan kuluessa.

Keinotekoiset makeutusaineet

Some figure

Kun yrität poistaa liiallisen sokerin kehostasi, saatat ottaa avuksi keinotekoiset makeutusaineet, mutta tämä on kuitenkin itse asiassa haitaksi.

Vaikka nämä tuotteet voivatkin tarjota lyhytaikaisen ratkaisun, käy niin, että kun vierotat itsesi tavallisesta sokerista, ne itse asiassa aiheuttavat painon lisääntymistä ja aineenvaihdunnan muutoksia, jotka voivat johtaa 2-tyypin diabetekseen.

Lue aiheesta lisää: Kuinka saada verensokeri hallintaan – 5 kotikonstia

Luonnollisiin ruokiin perustuva ruokavalio

Yksi tapa tehdä puhdistuskuuri sokerin poistamiseksi on se, että valitaan vain ja ainoastaan luonnollisia tuotteita – ei siis mitään sellaista, mikä tulee pakattuna, purkeissa tai pulloissa. Siten kannattaa syödä esimerkiksi tuoreita hedelmiä ja kasviksia, vähärasvaista lihaa, kalaa, pähkinöitä, siemeniä ja terveellisiä rasvoja, kuten avokadoa ja oliiviöljyä.

On tärkeää saada riittävästi proteiinia, sillä se pitää sinut kylläisenä samalla kun pystyt pitämään ruoanhimon loitolla.

Valitse “hyviä” hiilihydraatteja

Some figure

Tässä ei tarvitse välttää hiilihydraatteja, mutta kun haluat päästä eroon sokerista, tulee kuitenkin valita oikeanlaisia tyyppejä.

Seuraavat jalostetut hiilihydraatit tulee poistaa ruokavaliosta täysin: valkoinen leipä, pasta, jalostetut juomat ja leipomotuotteet. Niiden tilalle tulee ottaa kasvishiilihydraatteja, kuten parsakaali, kukkakaali, ruusukaali, lehtevät viherkasvikset, munakoiso, artisokka ja paprika.

Parhaiden tulosten saamiseksi vältä viljoja ja kidney-papuja, kuten myös tärkkelystä paljon sisältäviä kasviksia – näin pystyt vierottamaan itsesi sokerista tehokkaammin.

Kuinka voit välttää sokeria?

Jos päätät, että vähennät sokerin määrää ravinnossasi, kannattaa valmistaa itsesi vierotusoireisiin, joita ovat muun muassa surullisuus, päänsärky ja heikotus.

Kaikkein tärkeintä tässä on toimia siten, että poistat vähitellen sokeria sisältävät tuotteet ruokavaliostasi. Toisin sanoen tämä prosessi tulee tehdä yksi tuote kerrallaan. Saatat tuntea olosi hyvinkin epämukavaksi ensimmäisinä päivinä, mutta tämä tuntemus tulee kyllä katoamaan nopeasti.

Jos sinulla ilmenee hyvin voimakasta ahdistusta, syö jokin pieni hedelmä, kuten vaikkapa omena tai appelsiini.

Ruokavalio sokerin määrän vähentämiseksi

Päivä 1

Aamiainen: Annos kauraa marjojen ja mantelin kera. Kolme kananmunaa keitettyinä.
Aamupäivän välipala: Pieni kulhollinen maapähkinöitä.
Lounas: Grillattua kananrintaa kurpitsan, punajuuren, porkkanan, nauriin, papujen ja mantelin kera.
Illallinen: Grillattua kalaa, lautasellinen vihreitä papuja ja parsakaalia. Lisää sekaan vielä sieniä, jos haluat.

Päivä 2

Aamiainen: Kupillinen kauraa marjojen ja siementen kera. Kupillinen pinaattia ja porkkanaa.
Aamupäivän välipala: Pieni kulhollinen manteleita.
Lounas: Grillattua kesäkurpitsaa, punaista ja keltaista paprikaa sekä kastike sitruunasta, viinietikasta ja timjamista. Valmista itsellesi kaalisalaatti, jossa on mukana raastettua porkkanaa, oliiviöljyä, sitruunaa ja hienoksi paloiteltua persiljaa.
Illallinen: Höyrytetyt kasvikset, paistettua turskaa, ruusukaalia ja paistettua naurista.

Päivä 3

Aamiainen: Kolme kananmunaa munakokkelin muodossa, ja lisänä katkarapuja, kaalia, retiisiä ja sekoitus pähkinöistä – valmista näistä salaatti.
Aamupäivän välipala: Pieni kulhollinen maapähkinöitä.
Lounas: Kanankoipia paistettuina rosmariinin, salvian, sitruunan, sipulin, timjamin ja mustien oliivien kera.
Illallinen: Sienikeitto valkosipulin, sellerin, timjamin, porkkanan ja laakerinlehden kera.

Nauti sokeristen tuotteiden sijasta seuraavia juomia

Detox-vesi sokerin karkottamiseksi elimistöstä

Some figure

Valmista oma detox-vetesi yhdestä seuraavista hedelmistä: greippi, karpalo, mansikka tai appelsiini. Paloittele valitsemasi hedelmä ja laita se sitten kannuun. Lisää sekaan tuoretta rosmariinia tai minttua, ja täytä sitten kannu jäillä ja vedellä. Nauti tätä juomaa päivittäin.

Yrttitee sokerin jättämiseksi pois

Juo sopivaa sokeritonta yrttiteetä kolme kertaa päivässä.

Tässä artikkelissa esittelemämme ruokavalio on hyvin tehokas valinta silloin, kun haluat vähentää sokerinhimoa, ja tämä on juuri se asia, mitä tarvitaan, jotta voisit heittää sokeririippuvuudelle hyvästit. Tahdolla, päättäväisyydellä ja näillä ohjeilla pääset pitkälle, ja voit sanoa sokerille hyvästit ihan lopullisesti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.