5 luontaishoitoa kolesterolin alentamiseksi

Huonoa kolesterolia tai LDL-kolesterolia voidaan kyllä alentaa luonnollisesti. Mitä voit tehdä sen alentamiseksi? Jatka lukemista selvittääksesi sen!
5 luontaishoitoa kolesterolin alentamiseksi
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Sinun ei tarvitse aina käyttää lääkkeitä kolesterolin alentamiseksi. Luonto tarjoaa myös monia vaihtoehtoja sen tekemiseksi.

Tässä artikkelissa tarkastelemme joitakin suosituimmista luontaishoidoista kolesterolin alentamiseksi, joten voit valita sen, joka kiinnittää eniten sinun huomiosi.

Kolesteroli on kehon tarvitsema aine. Liian suuri määrä kolesterolia on kuitenkin terveydelle haitallista.

Lääkärit pyrkivät yleensä hallitsemaan sitä lääkkeiden avulla. Huonon kolesterolin alentamiseksi on kuitenkin olemassa monia luonnollisia vaihtoehtoja. Useimmat niistä tulevat perinteisistä lääkeyrteistä ja ne voidaan räätälöidä jokaiselle ihmiselle sopivaksi.

Yleensä lääkkeiden ja perinteisten hoitokeinojen samanaikaisesta käytöstä ei aiheudu haittaa. On kuitenkin paras tarkistaa se lääkäriltä etukäteen välttyäksesi mahdollisilta tulevilta komplikaatioilta.

Mainiot luontaishoidot kolesterolin alentamiseksi

1. Valkosipuli

valkosipuli on mainio

Valkosipulin käyttö luontaishoitona on peräisin muinaisilta sivilisaatioilta. Viime vuosina on havaittu, että tietyt aineet voivat olla vastuussa valkosipulin ateroskleroottisen aktiivisuuden vastaisuudesta. Niihin kuuluvat muun muassa:

 • Rikki
 • Allisiini
 • Ajoene
 • S-allyyli-kysteiini

Toisin sanoen näillä aineilla on kyky ehkäistä rasvaisten aineiden kerääntymistä valtimoiden seinämille. Itse asiassa tiedemiehet ovat havainneet, että alhaisempi kolesterolitaso vastasi ihmisiä, jotka käyttivät enemmän valkosipulia.

Päinvastoin kolesterolitaso puolestaan kasvoi silloin, kun valkosipulia käytettiin vähemmän. Vaikka sillä onkin sivuvaikutuksia, kuten voimakas haju tai ruoansulatusongelmat joillakin ihmisillä, on valkosipulin todistettu olevan tehokas alentamaan kolesterolia.

2. Korianteritee

korianterinsiemenet kolesterolin alentamiseksi

Korianterinsiemenet eivät ole hyviä vain ruoanlaitossa: niillä on myös lääkinnällisiä sekä mikrobien, sienten ja korkean verenpaineen vastaisia vaikutuksia.

Näillä pienillä siemenillä on kuitenkin erittäin tärkeitä hypolipideemisia ominaisuuksia. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että korianterinsiemenet edistävät kolesterolin alenemista.

Tämän hoitokeinon valmistamiseksi sinun tulee seurata näitä ohjeita:

Ainesosat

 • 2 tl korianterinsiemenjauhetta
 • 250 ml vettä

Valmistus

 • Kaada vesi ja korianterinsiemenet ensin kattilaan.
 • Keitä niin pitkään, että se kiehuu.
 • Kun tee on jäähtynyt hieman, voit siivilöidä sen.
 • Juo tätä teetä kerran tai kahdesti päivässä.

3. Kaura

kauraa kulhossa

Kaura on vilja, jossa on runsaasti liukoisia ravintokuituja. Siinä on muiden ravintoaineiden lisäksi muun muassa E- ja B-vitamiinia, proteiinia sekä linolihappoa.

FDA:n mukaan tämä vilja auttaa alentamaan veren LDL-kolesterolipitoisuutta. Tämä johtuu sen liukoisesta kuitupitoisuudesta, joka puuttuu rasvan ja kolesterolin imeytymiseen ja sappihapon takaisinottoon.

On lukuisia tutkimuksia, jotka väittävät, että nämä vaikutukset johtuvat sellaisesta liukoisesta kuidusta, kuin beetaglukaani.

 • Erityisistä ainesosista huolimatta FDA suosittelee käyttämään 10-25 g kauraa tai täysjyväviljoja päivässä.
 • Voit sisällyttää niitä aamiaiseen, joko raakana tai keitettynä.

Tulet huomaamaan, että se alentaa huonoa kolesterolia. Se on myös tehokas verensokerin vakauttaja ja se auttaa ruoansulatuksessa.

4. Mantelit

manteleita kolesterolin alentamiseksi

Mantelit ovat eräänlaisia pähkinöitä. Ne voivat alentaa huonoa kolesterolia ja myös auttaa suojaamaan sekä vahvistamaan sydän- ja verisuonijärjestelmää. 

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että manteleiden syöminen vaikuttaa positiivisesti lipideihin ja lipoproteiiniin. Tämä johtuu siitä, että ne sisältävät runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja sekä kuituja ja fytosteroleita. Niissä on myös vähän tyydyttyneitä rasvahappoja.

Pähkinöiden ominaisuudet säätelevät kolesterolin synteesin entsyymejä ja sappihapon tuotantoa.

Lyhyesti sanottuna, mantelien syöminen kaloripitoisen välipalan sijaan ehkäisee sydänongelmien riskiä.

5. Mustikat

mustikat ovat uskomattomia

Nämä pienet marjat ovat tunnettuja niiden sisältämistä tehokkaista antioksidanteista. Ne ehkäisevät huonon kolesterolin hapettumista.

Mustikkamehulla on kyky alentaa koko kolesterolia ja varsinkin LDL-kolesterolia. Se myös lisää hyvän kolesterolin määrää.

Useat tutkimukset ovat tulleet siihen tulokseen, että mustikat ovat hyödyllisiä sydän- ja verisuonitautien riskin ehkäisyssä.

 • Suosittelemme juomaan lasillisen mustikkamehua päivässä hyvän kolesterolin määrän lisäämiseksi.
 • Älä myöskään unohda harrastaa liikuntaa ja ylläpitää terveellistä elämäntyyliä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Banerjee, S. K., & Maulik, S. K. (2002). Effect of garlic on cardiovascular disorders: A review. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-1-1
 • Ramcharan, C. (1999). Culantro : A Much Utilized , Little Understood Herb. Perspectives on New Crops and New Uses.
 • Chu, Y. F., & Rui, H. L. (2005). Cranberries inhibit LDL oxidation and induce LDL receptor expression in hepatocytes. Life Sciences. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2005.04.002

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.