Logo image
Logo image

5 lääkeyrttiä masennuksen hoitoon

3 minuuttia
Sen lisäksi, että avuksi otetaan psykologinen hoito, masennusta voidaan lievittää myös muilla tavoilla, kuten esimerkiksi lääkinnällisillä yrteillä.
5 lääkeyrttiä masennuksen hoitoon
Viimeisin päivitys: 25 syyskuuta, 2022

Moni lääkeyrtti voi olla hyvinkin hyödyllinen apu masennuksen hoidossa. Ja koska tässä on kyseessä herkkä tilanne, masennuksen ohella voi ilmetä jatkuvaa stressiä, ahdistusta, unettomuutta ja hermoston häiriöitä.

Yrttilääkkeiden luonnollinen alkuperä on se tekijä, joka auttaa kehon hormonaalisessa uudelleen ohjelmoinnissa.

Yrtit lisäävät niitä hormoneja, jotka luovat hyviä tunteita ja rauhoittavat inhibiittoreita (eli niitä, jotka masennuksen alussa muuttuvat jossakin määrin).

Jos kärsit itsekin masennuksesta, selvitä, mitkä lääkinnälliset yrtit voisivat olla hyvä osa päivittäistä elämääsi, jotta pystyisit sanomaan hyvästit masennukselle lopullisesti. Katso alta mikä lääkeyrtti sopii sinulle.

Jatka lukemista – tässä ovat parhaat lääkinnälliset yrtit masennuksen hoidon tehostamiseksi luonnollisin keinoin!

Lääkinnällisistä yrteistä, niiden vaikutuksista ja käyttöohjeista masennuksen hoidossa

1. Mäkikuisma

Some figure

Masennusta torjuviin lääkinnällisiin yrtteihin kuuluu muun muassa tämä kasvi, joka on erityisen suositeltu lääkeyrtti luonnolliseksi hoitotuotteeksi tämän häiriön ensimmäisissä vaiheissa.

Moni tutkimus on todistanut, että tämä kasvi on tehokas sekä ahdistuneisuuden että painajaisten hoidossa.

Sitä tulisi kuitenkin käyttää vain täysin luonnollisissa hoidoissa masennuksen lievittämiseksi. Toisin sanoen sitä ei tulisi yhdistää muihin masennuslääkeisiin, jotka ovat käytössä.

Tarvittavat ainekset

 • 1 kupillinen vettä (250 ml)
 • 1 teelusikallinen mäkikuismaa

Kuinka tämä hoito valmistetaan?

 • Kuumenna vesi, ja kun se kiehuu, lisää sekaan yrtti ja anna sen hautua viiden minuutin ajan ennen kuin nautit nesteen.
 • Toista tätä hoitoa kolme kertaa päivässä.

Muista, että saattaa viedä kolme viikkoa, että hoidon tulokset alkavat tuntua, sillä luonnolliset hoidot ovat usein hyvin tehokkaita, mutta joskus kuitenkin hitaampia kuin tavalliset lääkkeet.

2. Unikko

Unikko on myös sellainen lääkeyrtti, jota kannattaa pitää kotona masennuksen hoidon ollessa kyseessä.

Koska siinä on alkaloideja, joka on tämän kasvin tärkein aktiivinen yhdiste, unikko on erittäin tehokas ahdistuksen lievittäjä ja keskitason masennuksen vähentäjä.

Unikkoa voidaan nauttia ilman mitään haittavaikutuksia kaikkien kohdalla, lukuun ottamatta raskaana olevia tai imettäviä naisia.

Tarvittavat ainekset

 • 1 ruokalusikallinen unikonkukkia
 • 1 kupillinen vettä (250 ml)

Kuinka tätä kasvia käytetään?

 • Valmista hauduke, ja anna sen hautua kymmenen minuutin ajan.
 • Nauti hauduketta kolme kertaa päivässä, ja pidä mielessä, että tämäkin on sellainen hoito, joka on hiukan hidas vaikuttamaan.

Lue aiheesta lisää: Syötkö masennuslääkkeitä? Ennen kun lopetat, sinun tulee tietää tämä

3. Väinönputki

Some figure
Väinönputki kuuluu siihen ryhmään lääkinnällisiä kasveja, joka hoitaa vakavaa masennusta, ja sen kyvyt ovatkin erittäin suuret.

Tämä johtuu sen rauhoittavista ominaisuuksista, jotka ovat hyödyksi ahdistuksen, unettomuuden ja jopa ruokahalun puutteen hoitamisessa – nämä ovat oireita, jotka johtuvat vakavasta masennuksesta.

 • Vain yli 6-vuotiaiden tulisi käyttää tätä kasvia, sillä sen pääasiallinen aktiivinen yhdiste tuottaa voimakkaan vaikutuksen.
 • Sitä ei tulisi päästää yhteyteen ihon kanssa, sillä muuten se saattaa aiheuttaa ihotulehdusta.

Tarvittavat ainekset

 • 1 teelusikallinen väinönputken kukkia
 • 1 kupillinen vettä (250 ml)

Kuinka tätä kasvia käytetään?

Valmista teetä väinönputkesta laittamalla teelusikallinen sen kukkia kupilliseen kiehuvaa vettä, ja anna olla viiden minuutin ajan.

Nauti teetä kolme kertaa päivässä ennen aterioita, ja voit huomata muutoksen viikon kuluttua aloittamisesta.

4. Virmajuuri

Kun virmajuuri löydettiin, sitä käytettiin pääasiassa siksi, että sillä 0li loistava kyky hoitaa kouristuksia. Ajan kuluessa sen teho rauhoittamisessakin on kuitenkin löydetty.

Nyt se yhdistetäänkin masennuksen luonnolliseen hoitoon, kuten myös muiden psykologisten häiriöiden hoitoon (esimerkiksi ahdistuksen ja unettomuuden).

Tarvittavat ainekset

 • 1 ruokalusikallinen virmajuurta
 • 1 kupillinen vettä (250 ml)

Kuinka tätä tuotetta käytetään?

Jotta voisit valmistaa tämän lääkinnällisen teen, pidä mielessä, että tarvitset koko kasvin juurineen, sillä tästä osasta löytyvät sen suurimmat masennusta torjuvat kyvyt.

 1. Laita ruokalusikallinen jokaista kupillista kohden, ja anna vaikuttaa 15 minuutin ajan.
 2. Ihanteellista olisi, että ottaisit nestettä kolme kertaa päivässä. Ole kärsivällinen, ja voit nähdä tuloksia useamman päivän kuluttua.

5. Ginseng

Some figure

Stressiä torjuva adaptogeeni, jota löytyy ginseng-yrtistä, on se tekijä, jolta tämä kasvi saa kykynsä hoitaa masennusta.

Tämä lääkinnällinen yrtti toimii virkistävänä vaikuttajana aivoissa, ja se auttaa saavuttamaan rentoutuneen olon. Siten se estää ahdistusta, masennusta ja ruokavalion puutetta.

Eräitä mahdollisia sivuvaikutuksia, joita tämän yrtin käytöstä voi tulla, ovat hermostuneisuus ja korkea verenpaine, mutta normaalisti näitä ilmenee vain, jos ylitetään tavanomainen määrä.

Tarvittavat ainekset

 • 1/4 teelusikallista ginsengiä (1 g)
 • 1 kupillinen vettä (250 ml)

Kuinka tätä kasvia käytetään?

 • Kuumenna yksi gramma ginsengin yrttiä kupillisessa vettä.
 • Anna kiehua kolmen minuutin ajan, ja sitten anna hautua viiden minuutin verran.
 • Nauti vain kupillinen aamuisin, sillä yrtti tehoaa hermostoon paremmin tässä vaiheessa päivää.

Jos itse kamppailet masennuksen kanssa, harkitse näitä tehokkaita lääkinnällisiä yrttejä lisänä muuhun hoitoon, jotta voisit saada luonnollista apua tilanteeseesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Yeung, K. S., Hernandez, M., Mao, J. J., Haviland, I., & Gubili, J. (2018). Herbal medicine for depression and anxiety: A systematic review with assessment of potential psycho-oncologic relevance. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.6033
 • Lakhan SE, Vieira KF. Nutritional and herbal supplements for anxiety and anxiety-related disorders: systematic review. Nutr J. 2010;9:42. Published 2010 Oct 7. doi:10.1186/1475-2891-9-42
 • Linde, K., Berner, M. M., & Kriston, L. (2008). St John’s wort for major depression. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD000448.pub3
 • Fedurco M, Gregorová J, Šebrlová K, et al. Modulatory Effects of Eschscholzia californica Alkaloids on Recombinant GABAA Receptors. Biochem Res Int. 2015;2015:617620. doi:10.1155/2015/617620
 • Shen, J., Zhang, J., Deng, M., Liu, Y., Hu, Y., & Zhang, L. (2016). The Antidepressant Effect of Angelica sinensis Extracts on Chronic Unpredictable Mild Stress-Induced Depression Is Mediated via the Upregulation of the BDNF Signaling Pathway in Rats. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2016/7434692
 • Behboodi Moghadam Z, Rezaei E, Shirood Gholami R, Kheirkhah M, Haghani H. The effect of Valerian root extract on the severity of pre menstrual syndrome symptoms. J Tradit Complement Med. 2016;6(3):309–315. Published 2016 Jan 19. doi:10.1016/j.jtcme.2015.09.001
 • Lee S, Rhee DK. Efectos del ginseng sobre la depresión relacionada con el estrés, la ansiedad y el eje hipotalámico-pituitario-adrenal. J Ginseng Res . 2017; 41 (4): 589–594. doi: 10.1016 / j.jgr.2017.01.010

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.