Korianterin tuntemattomat ominaisuudet ja käyttötavat

Yksi korianterin tuntemattomammista ominaisuuksista on, että se voi tuoda lievityksen kuukautiskipuihin. Korianteri myös vahvistaa immuunijärjestelmää ja rautapitoisuutensa ansiosta taistelee myös anemiaa vastaan.
Korianterin tuntemattomat ominaisuudet ja käyttötavat
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Korianteri on yrtti, joka antaa ruoalle todella omaleimaisen maun. Korianterin käyttö on yleistä Euroopassa, erityisesti Kaakkois-Euroopassa. Se kuuluu myös kiinalaisen, intialaisen, latinalaisamerikkalaisen ja turkkilaisen keittiön vakioyrtteihin. Kulinaaristen ominaisuuksiensa lisäksi se tekee hyvää myös terveydelle! Opi lisää korianterista tämän päivän artikkelin avulla ja ala käyttää sitä ruoanlaitossa!

Tämä aromaattinen kasvi antaa makua liharuokiin, keittoihin ja jälkiruokiin. Sen lehdet muistuttavat persiljan lehtiä. Myös kasvin siemeniä voidaan käyttää mausteena.

Korianterin ominaisuuksia

Korianteri sisältää runsaasti ruoansulatusjärjestelmän toimintaa edistäviä öljyjä. Se esimerkiksi stimuloi ruokahalua ja lievittää joidenkin ruokien aiheuttamaa ärsytystä. Tämän lisäksi kyseinen kasvi pitää sisällään paljon vitamiineja, etenkin A- ja K-vitamiineja, mutta myös B-, C- ja E-vitamiineja.

Kaiken tämän lisäksi korianteri sisältää paljon ravintoaineita ja mineraaleja, kuten kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja fosforia. Yrtti auttaa poistamaan raskasmetalleja kehosta kiinnittymällä näihin myrkyllisiin aineisiin, minkä ansiosta ne poistuvat kehosta helpommin virtsan tai hien mukana.

korianteri tee yrtti

Jos kärsit hengitysteiden ongelmista, kokeile juoda teetä, joka on valmistettu kourallisesta korianteria yhtä vesikupillista kohti. Tämä edesauttaa liman irtoamista keuhkoista, kurkunpäästä ja jopa nenästä.

Äitien, joiden maidontuotannossa esiintyy synnytyksen jälkeen ongelmia (esimerkiksi keisarinleikkauksen jälkeen), kannattaa kokeilla korianteriteen nauttimista. Korianteri myös lievittää maksan toimintahäiriöitä ja poistaa bakteereja sekä huonoa LDL-kolesterolia kehosta.

Korianteri sisältää kuutta erityyppistä happoa (etenkin askorbiinihappoa eli C-vitamiinia), joten kuten voit varmaan aavistaakin, se edesauttaa terveyttäsi monella tavalla.

Korianterin hyötyjä

Korianteri lievittää tulehduksia

Korianterin tulehduksia lievittävien ominaisuuksien ansiosta sitä voidaan käyttää apuna kahden hyvin kivuliaan ja rappeuttavan taudin, reuman ja niveltulehduksen, hoidossa. Lisäksi korianteri on loistava valinta heille, jotka kärsivät munuaisten ongelmista, kuten esimerkiksi nesteen kertymisestä tai munuaiskivistä.

tulehdus


Alentaa kolesterolia

Kuten olemme jo aikaisemmin maininneet, tämä erityisen maun omaava yrtti voi alentaa huonon kolesterolin määrää veressä. Se myös auttaa poistamaan verisuonten ja valtimoiden sisäseinämiin kertynyttä rasvaa ja näin ollen korianteri ehkäisee sydänkohtauksen riskiä.

Hoitaa ripulia

Korianterista johdettuja tuotteita, kuten esimerkiksi eteerisiä öljyjä, voidaan käyttää edesauttamaan tervettä ruoansulatusta, jolloin myös esimerkiksi maksa ja suolisto toimivat paremmin. Korianteria voidaan käyttää ripulin hoitoon, mikäli ripuli on sieni- tai mikrobiperäinen. Tuoreita lehtiä voi käyttää myös aperitiivina.

Voi hoitaa suun haavaumia

Jos suussasi on haavaumia, korianterista voi olla sinulle avuksi. Koska korianterilla on desinfioivia, parantavia ominaisuuksia, se voi parantaa suun ongelmia. Yrtti on hyvä apu myös pahanhajuiseen hengitykseen, sillä se raikastaa suun.

pahanhajuinen hengitys korianterin hyöty


Korianteri ehkäisee anemiaa

Tämä johtuu siitä, että korianteri sisältää paljon rautaa. Se onkin täydellinen yrtti niille, jotka kärsivät raudan puutteesta. Paras tapa nauttia korianteria on lisätä sitä raakana salaatteihin tai teehen tai silputa sitä keittoihin, jälkiruokiin tai kastikkeisiin.

Helpottaa ruoansulatusongelmia

Korianteri stimuloi ruokahalua, joten sitä tarjotaan usein sairaudesta toipuville tai anoreksiasta kärsiville potilaille. Se auttaa kehoa erittämään enemmän ruoansulatuksessa käytettäviä nesteitä ja entsyymeitä, joten se sopii loistavasti henkilöille, jotka kärsivät erilaisista ruoansulatusongelmista.

Vahvistaa immuunijärjestelmää

Korianterin eteerinen öljy sisältää paljon antioksidantteja, joten sen avulla voidaan puhdistaa kehoa. Sen runsaat C-vitamiini- ja rautapitoisuudet vahvistavat immuunijärjestelmää ja sen avulla voidaan lievittää herpesviruksen oireita, sillä se lievittää kipua.

Estää sidekalvon tulehduksia

Koska korianterilla on desinfioivia ominaisuuksia, sitä voidaan käyttää apuna monien tulehdustautien, kuten esimerkiksi silmän sidekalvon tulehduksen hoitoon. Sitä käytetään myös silmänpohjan rappeuman ja muiden näkökykyä häiritsevien tilojen hoitoon.

Korianteria voidaan myös käyttää apuna pienten silmävaurioiden hoidossa. Valmista tee lasillisesta kiehuvaa vettä ja kourallisesta korianteria. Kun se on jäähtynyt, kasta vanutuppo nesteeseen ja painele sitä silmän päälle.

silmatulehdus korianterin hyöty

Lievittää diabeteksen oireita

Kakkostyypin diabeteksesta kärsivien henkilöiden kannattaa lisätä korianteria ruokavalioonsa, sillä se auttaa kehoa tuottamaan enemmän insuliinia alentaen samalla verensokeria.

Naisen paras ystävä

Korianteri on täydellinen yrtti kuukautiskiertoon liittyvien hormonaalisten muutosten tasapainottamiseen tai vähentämiseen. Sen on todettu lieventävän kuukautiskipuja.

Parantaa tärkeiden elinten ja rauhasten toimintaa

Korianteri auttaa maksaa, haimaa, keuhkoja, mahaa sekä umpirauhasia toimimaan paremmin. 

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Viisi detox-salaattia suolen puhdistukseen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Viisi detox-salaattia suolen puhdistukseen

Tässä artikkelissa esittelemme viisi detox- salaattireseptiä suolen puhdistukseen. Lue ja ota ohjeet talteen, niin voit puhdistaa elimistösi tervee...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • S., B., P., K., M., K., & H., K. S. (2014). Coriander (Coriandrum sativum L.): Processing, nutritional and functional aspects. African Journal of Plant Science. https://doi.org/10.5897/AJPS2013.1118
  • Silva, F., & Domingues, F. C. (2017). Antimicrobial activity of coriander oil and its effectiveness as food preservative. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2013.847818

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.