Logo image
Logo image

Silmien punoitus - syyt ja hoitokeinot

2 minuuttia
Silmien punoitus - syyt ja hoitokeinot
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Silmien punoitus tai silmien kongestio eli verentungos voi johtua useasta eri syystä. Allergiat, jatkuva altistuminen tietokoneen näytölle tai vaikkapa silmien koskettelu likaisin käsin voi aiheuttaa tämän ärsyttävän, mutta varsin yleisen tilan. Puhtaus ja terveelliset elämäntavat torjuvat pitkälti tätä vaivaa, ja tässä esittelemme muutaman kotihoidon punoittaville silmille.

On olemassa useita kasveja, jotka voivat auttaa punoittavien silmien hoidossa. Apteekista löytyy apua silmätippojen muodossa, mutta koskaan ei ole haitaksi tietää, mitä apua luonto tarjoaa. Kun kaipaat apua, voi olla varsin hyödyllistä tietää ja ymmärtää luontaishoitojen ominaisuuksista. Tässä artikkelissa esittelemme luonnollisia keinoja, joilla silmien punoitus sadaan hoidettua.

Mistä silmien punoitus johtuu?

Ennen kuin otat silmätipat tai muut hoitokeinot käyttöön, on sinun tärkeää tietää, mistä silmien punoitus johtuu. Jollet tiedä syytä, tilanne saattaa vain pahentua. Tarkastellaan muutamia syitä:

SilmätulehdusAllergiat voivat saada silmät punoittamaan.

Tämä on luultavasti tapahtunut sinulle ainakin kerran elämäsi aikana: kipua, ärsytystä, silmämunien punoitusta… Silmätulehdusten vaarana on, että se voi kehittyä sidekalvontulehdukseksi ja levitä nopeasti silmästä toiseen. Mutta kuinka silmät tulehtuvat?

Silmätulehduksen aiheuttaa ulkoinen tekijä, kuten esimerkiksi pieni metallinpala, luonnon ainekset, joille saatat olla allerginen, kuten siitepöly tai jopa ilmansaasteet. Tässä tulee muistaa, että käsien puhtaus on erittäin tärkeää. Älä siis hiero silmiä likaisilla käsillä.

Myös piilolinssien käyttö saattaa vahingoittaa silmiä. Silmien terveyden kannalta on erittäin tärkeää huomioida, kuinka käsittelet linssejä, ja että pidät niitä silmissäsi ohjeaikojen mukaisesti.

Erittäin kuivat silmät

Some figure

Joissakin tapauksissa silmien kosteuttaminen on hankalaa. Tällöin silmät kuivuvat, jolloin ne ovat huomattavasti herkempiä ympäristölle ja sen aineksille. Silmäsi saattavat olla kuivat jonkin sairauden takia. Mikäli epäilet tätä vaihtoehtoa, ota yhteys lääkäriisi saadaksesi oikean diagnoosin.

Altistuminen tietokoneen näytölle

Some figure

Tämä on yksi yleisimmistä syistä silmien punoitukselle. Elektronisten laitteiden, kuten älypuhelinten ja tietokoneiden valo on erittäin haitallista silmille. Ne ärsyyntyvät ja ylirasittuvat, jolloin jopa näkökyky saattaa heikentyä. On erittäin tärkeää pitää taukoja, kun työskentelet tietokoneella.

Lampaat kadoksissaUnettomuus aiheuttaa silmien punoitusta.

Univaje saattaa aiheuttaa vakavaa ärsytystä silmille – tunnetusti se aiheuttaa myös silmäpusseja. Univaje heikentää vastustuskykyä, ja näin ollen kehosi on alttiimpi tulehduksille. Kehosi on väsynyt, eikä oikein mikään tunnu hyvältä, ja heräät silmät punoittaen – näin sinulle on saattanut jo käydäkin.

Silmien punoitus – hoitokeinot kotioloihin

Some figure

1. Luonnollista lepoa silmillesi

Olet ehkä kärsinyt unettomuudesta tai et vain saanut unta viime yönä. Eräs yksinkertainen keino lievittää silmien ärsytystä on viileän ja lämpimän hauteen käyttö silmillä. Kostuta pieni pyyhe kylmässä vedessä ja aseta se silmällesi. Toista toisen silmän kohdalla. Seuraavaksi kostuta pyyhe lämpimässä vedessä ja haudo jälleen silmiäsi. Tämä aktivoi verenkiertoa silmien alueella.

2. Taikapähkinäuute

Erittäin yksinkertainen hoito. Tarvitset vain taikapähkinän lehtiä (hamamelis) ja vettä uutteen valmistukseen. Kun lehdet ovat hautuneet hetken, kostuta pumpulipallo vedessä ja haudo sillä silmääsi muutaman sekunnin ajan. Tämä auttaa kosteuttamaan silmää. Taikapähkinä on paras kasvi punoittavien silmien hoitoon.

3. Porkkanaviipaleet

Porkkana on täydellinen apu silmä-ärsytyksen hoitoon. Sen ominaisuudet ovat aina olleet varsin erinomaisia silmäongelmiin, joten kokeile rohkeasti. Keitä yksi porkkana vedessä ja leikkaa siitä kaksi ohutta siivua ja aseta ne silmillesi kymmeneksi minuutiksi. Toista kolme kertaa päivässä uusilla siivuilla. Tämä vähentää ärsytystä ja tulehdusta silmissä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.