Logo image
Logo image

10 parasta hengitysteiden tukkoisuuden poistajaa

4 minuuttia
10 parasta hengitysteiden tukkoisuuden poistajaa
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Viimeisin päivitys: 25 syyskuuta, 2022

Ei varmaan kukaan tunne oloaan mukavaksi, jos nenä on tukkoinen ja rinnassa tuntuu ahtaalta. Se tuntuu siltä kuin olisi tukehtumassa, eivätkä mitkään lääkkeet auta tähän oloon, vaan sen sijaan ne ainoastaan kuivattavat liman ja saavat olon vieläkin tukalammaksi. On kuitenkin olemassa tilannetta helpottavia keinoja, joiden avulla voimme sanoa hyvästit allergioiden tai flunssan takia huonosti nukutuille öille. Ratkaisu hengitystä häiritseviin ongelmiin on olemassa. Tässä artikkelissa kerromme mitkä ovat 10 parasta luonnollista hengitysteiden tukkoisuuden poistajaa.

Hengitystiet

Hengitystiet koostuvat nenäonteloista, nielusta, kurkunpäästä, henkitorvesta, keuhkoputkista sekä keuhkoista. Erityisesti keuhkot toimivat myrkyllisten aineiden ja taudinaiheuttajien hävittäjinä. Pallea on poikittainen lihas, joka erottaa rintaontelon vatsasta, ja se myös levittää keuhkot lisäten siten niiden kapasiteettia.

Valitettavasti hengitykseen liittyy varoja, joita ei tule ajatelleeksi, sillä sen ansiosta kiinteitä hiukkasia pääsee lävitse, mikä saattaa tukkia hengitystiet tai aiheuttaa elimistön myrkyttymistä. Isommat hiukkaset jäävät jumiin nenässä ja hengitysteissä oleviin karvoihin sekä limaiseen nesteeseen, ja joskus ne eivät irtoa, mikä saa aikaan tukkoisuutta kertyneestä eritteestä johtuen. Tämä tukkoisuus aiheuttaa sitten vaikeuksia hengityksen kannalta ja tukahtumisen tunnetta, sekä vakavammissa tapauksissa jopa hengityksen pysähtymisen.

On olemassa useita tapoja hengitysteiden tukkoisuuden poistamiseen. Niihin kuuluu lääkkeitä, kuten efedriini, sekä hoitokeinoja eritteiden poistumisen helpottamiseksi. Me kuitenkin käytämme mieluummin luonnollisia aineita, ja seuraavassa kerromme siis niistä enemmän.

10 luonnollista tukkoisuuden poistajaa

Seuraavat hoitokeinot auttavat minkä tahansa tyyppiseen tukkoisuuteen. Valitse niistä mieleisesi, ja tunnet kuinka olosi paranee.

Hoito 1: Eukalyptus

Eukalyptus on erinomainen tukkoisuuden poistaja. Laita itsellesi höyryävä kylpy, ja lisää veteen kourallinen eukalyptuksen lehtiä. Tulet huomaamaan tulokset oltuasi kylvyssä 10 minuutin ajan. Jotta voisit nukkua sikeästi kuin tukki, laita eukalyptuksen lehtiä tyynyllesi, ja hengitä tämän kasvin tuoksua. Näin poistat tukkoisuutta hengitysteissäsi. Vaihda lehdet seuraavana päivänä. Tämä hoitokeino saattaa myös helpottaa astmaa.

Hoito 2: Mänty

Männynneulaset ja -kävyt on antiseptisia, ja ne toimivat balsamin tavoin. Keitä kourallinen männynversoja sekä -neulasia 5 litrassa vettä 5 minuutin ajan. Kaada sitten kaikki kulhoon, ja hengitä höyryjä 10 minuutin ajan.

Hoito 3: Kaarna ja Orujo-viina (konjakki)

Tämä hoito on erittäin tehokas poistamaan tukkoisuutta hengitysteissä. Tarvitset tätä varten kaksi kupillista kaarnaa kolmesta erityyppisestä puusta: tammi, rautatammi ja mänty. Lämmitä 5 desilitraa Orujo-viinaa hitaasti kiehuvaksi, ja lisää kaarnat 10 minuutiksi. Ota kattila pois liedeltä, ja lisää hieman rosmariinia sekä nokkosta. Anna viilentyä ja terästyä. Juo 2 ruokalusikallista tätä rohtoa lämpimän maidon kanssa ennen nukkumaanmenoa, ja samoin kaksi lusikallista ennen aamiaista. Tämä poistaa kaiken mahdollisen tukkoisuuden hengitysteistäsi.

Hoito 4: Minttu

Some figure

Antiseptisena ja tulehduksia vastaan taistelevana aineksena minttu on erinomainen hengitysteiden tukkoisuuden poistaja. Tämän todistaaksesi laita teelusikallinen mintunlehtiä lasilliseen kiehuvaa vettä, ja anna olla muutaman minuutin ajan. Juo tätä uutetta kahdesta kolmeen kupillista joka päivä, tai voit myös vaihtoehtoisesti tiputtaa 3 tippaa nestettä molempiin sieraimiisi.

Hoito 5: Sitruuna

Mikään ei voita lämmintä sitruunamehua hengitysteiden ongelmien hoitamisessa, kuten esimerkiksi flunssan, kurkkutulehduksen tai nielurisojen pulmien kanssa. Voit myös käyttää sitruunaa kurlaukseen kahden tunnin välein, sekoitettuna lasilliseen kuumaa vettä, mikä on vaihtoehto herkulliselle kuumalle limonadilasilliselle.

Hoito 6: Aloe vera

Some figure

Jotta voisit nukkua ilman häiritsevää nenän tukkoisuutta, laita muutama tippa aloe vera -geeliä nenääsi sisälle. Tuet huomaamaan, että tämä toimii todella tehokkaasti.

Hoito 7: Manteliöljy ja minttuöljy

Tämä keino ei ainoastaan tehoa tukkoisuuteen, vaan se myös auttaa flunssan karistamisessa. Lämmitä kupillinen manteliöljyä, ja sekoita se puoleen kupilliseen minttuöljyä. Käytä sitten tämä sekoitus hieroaksesi selkääsi ja tukkoista rintaasi. On tärkeää, että pukeudut lämpimästi ja juot kuuman minttuteen, jotta saat hoidosta hyvät tulokset.

Hoito 8: Sipuli

Some figure

Eräs kiinalainen hoitokeino, joka poistaa rinnan tukkoisuutta silmänräpäyksessä, on seuraava: viipaloi ja paista hieman pannulla 5 isoa sipulia, lisää sitten kunnolla kasvirasvaa, ja jätä sipulit kuumaan uuniin joka on sammutettu puoli tuntia aikaisemmin. Laita ne sitten flanellikankaiseen pussiin, hiero rintaasi oliiviöljyä, ja aseta pussi rintasi päälle 30 minuutin ajaksi. Laita vielä päälle kangas, jotta lämpö ei karkaisi.

Hoito 9: Valkosipuli pitkän tähtäimen hoitokeinona

Jotta voisit poistaa tukkoisuuden hengitysteistäsi pidemmälle ajatellen, täytyy sinun syödä 2 valkosipulinkynttä kolmesti päivässä viikon ajan. Nenäsi tulee kiitämään sinua tästä!

Hoito 10: Jää

Some figure

On selvää, että tämä ehdotus vaikuttaa hieman absurdilta, mutta se on ihmeellisen tehokas keino, jos haluat nopean lievityksen tukkoisuuteen. Laita useita jääpalalevyllisiä ämpäriin veden sekaan, ja upota sitten varpaasi jäihin, kunnes tunnet niiden muuttuvan tunnottomiksi. Voilà, se on siinä!

Estääksesi tukkoisuutta tulevaisuudessa…

Some figure

Toivomme, että tämä artikkeli on ollut sinulle hyödyllinen, ja lopuksi annamme hieman neuvoja jotka auttavat sinua estämään hengitysteiden tukkoisuutta tulevaisuudessa:

 • Älä tupakoi: Myrkylliset aineet, jotka vapautuvat savukkeita poltettaessa eivät ainoastaan vaikuta ihoon ja suuhun, mutta ne myös edistävät nesteen kertymistä keuhkoihin sekä huonontavat vastustuskykyä. Tämä puolestaan johtaa useiden tautien ilmenemiseen.
 • Vältä passiivista tupakointia: Pysy loitolla tupakansavusta. Muista, että se on todella vahingollista terveytesi kannalta, vaikka et itse tupakoisikaan.
 • Vältä äkkinäisiä muutoksia lämpötilassa: Laita iltaisin tarpeeksi vaatetta päälle, kuten myös silloin, kun sataa. Älä istu suoraan tuulettimen edessä sen jälkeen, kun olet harrastanut liikuntaa. Pidä huolta keuhkoistasi.
 • Pysy loitolla kemikaalituotteista ja muista sellaisista aineista, jotka saattavat aiheuttaa allergiaa.
 • Ota ennaltaehkäiseviä rokotteita: Tämä on tärkeää erityisesti koskien lapsia sekä ikääntyneitä henkilöitä.

Muista siis pitää huolta terveydestäsi ja hengityselimistösi täydellisestä kunnosta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Baughn, J. (11 de mayo de 2023). Warm-mist versus cool-mist humidifier: Which is better for a cold?. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/expert-answers/cool-mist-humidifiers/faq-20058199
 • Harvard Medical School. (11 de abril de 2023). Don’t let decongestants squeeze your heart. https://www.health.harvard.edu/heart-health/dont-let-decongestants-squeeze-your-heart
 • Johnson, D., Mead, R., Kennelty, K., & Hahn, D. (2018). Menthol Cough Drops: Cause for Concern?. Journal of the American Board of Family Medicine31(2), 183–191. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29535234/
 • MedlinePlus. (19 de julio de 2021). Stuffy or runny nose – adult.
  https://medlineplus.gov/ency/article/003049.htm
 • MedlinePlus. (31 de octubre de 2022). Humidifiers and health. https://medlineplus.gov/ency/article/002104.htm
 • Paul, I. M., Beiler, J. S., King, T. S., Clapp, E. R., Vallati, J., & Berlin Jr, C. M. (2010). Vapor rub, petrolatum, and no treatment for children with nocturnal cough and cold symptoms. Pediatrics126(6), 1092-1099. https://publications.aap.org/pediatrics/article-abstract/126/6/1092/64998/Vapor-Rub-Petrolatum-and-No-Treatment-for-Children?redirectedFrom=fulltext
 • Phung, R. E., & Rosen, D. (7 de julio de 2023). How Do Nasal Strips Work?. Sleep Foundation. https://www.sleepfoundation.org/snoring/how-do-nasal-strips-work
 • Silva H. (2020). Current Knowledge on the Vascular Effects of Menthol. Frontiers in Physiology11, 298. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7154148/
 • Scarborough, A., Scarborough, O., Abdi, H., & Atkins, J. (2021). Steam inhalation: More harm than good? Perspective from a UK burns centre. Burns47(3), 721–727. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7456299/
 • Schenkel, E. J., Ciesla, R., & Shanga, G. M. (2018). Effects of nasal dilator strips on subjective measures of sleep in subjects with chronic nocturnal nasal congestion: a randomized, placebo-controlled trial. Allergy, Asthma, and Clinical Immunology14, 34. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6109978/
 • U. S. Food and Drug Administration. (5 de octubre de 2023). Is Rinsing Your Sinuses With Neti Pots Safe?. https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/rinsing-your-sinuses-neti-pots-safe
 • Vicks. (s. f.). FAQS Vapo. Consultado el 5 de noviembre de 2023. https://vicks.com/en-us/safety-and-faqs/faqs/vicks-vaporub-faq
 • Wise, P. M., Breslin, P. A., & Dalton, P. (2012). Sweet taste and menthol increase cough reflex thresholds. Pulmonary Pharmacology & Therapeutics25(3), 236–241. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4638412/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.