Logo image
Logo image

Lääkinnälliset yrtit torjuvat veren virtsahappoisuutta

3 minuuttia
Lääkinnälliset yrtit torjuvat veren virtsahappoisuutta
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Virtsahapon ilmeneminen veressä on erittäin yleinen ongelma tänä päivänä. Huonot elintavat sekä epäsopiva ruokavalio ovat pääsyyt siihen, että aineenvaihdunnan jätettä ilmaantuu vereen. Tässä artikkelissa selitämme sinulle miten voit hallita virtsahapon määrää veressäsi luonnollisella tavalla, sillä joillakin lääkinnällisillä kasveilla on kyky auttaa tehokkaasti tämän ongelman hoidossa.

Mitä virtsahappo oikein on?

Meillä on jokaisella tietty määrä virtsahappoa elimistössämme. Niin kauan kuin tämä happo pysyy siedettävällä tasolla, ei asia ole ongelma terveyden tai hyvinvoinnin kannalta.

Mutta jos ruokavaliosi ei ole riittävän terveellinen, alkaa elimistösi kerätä itseensä niin kutsuttuja puriineja, jotka ovat jätettä aineenvaihdunnastasi. Niitä syntyy proteiinin käsittelyssä joidenkin ruokien ja juomien nauttimisen seurauksena, kuten esimerkiksi lihan, kahvin ja erityisesti alkoholin jälkeen.

Some figure

Tämä johtaa käytännössä siihen, että elimistössäsi alkaa olla liikaa virtsahappoa. Tämän seurauksena alkaa ilmetä vaivoja, joita ovat kihti, nivelkivut sekä tulehtuneisuus. Kaikkein vakavin riski tässä on kuitenkin munuaisten tai maksan toimintahäiriö, joten asiaan kannattaa suhtautua vakavuudella.

Toinen puoli asiassa on se, että virtsahappo lisää veren pH:n määrää, mikä tarkoittaa mahdollista häiriötä erilaisten elinten toiminnassa, alentunutta vastustuskykyä, väsymystä, sairastelua sekä luiden heikentymistä.

Elimistön virtsahappo kuriin ruokavaliolla

Mitä siis voit tehdä, jotta saisit veresi virtsahappoisuuden vähentymään ja välttäisit nämä vakavatkin ongelmat? Lopeta punaisen lihan syönti, kuten myös eläinproteiinin, rasvan, leikkeleiden, alkoholin, käsiteltyjen jauhojen, suolan, sokerin sekä hiilihappoa sisältävien juomien nauttiminen.

Tämän lisäksi sinun tulisi parantaa ruokavaliotasi lisäämällä vihannesten, hedelmien ja täysjyväviljojen syöntiä. On parasta, jos lisäät myös kauran, mansikan sekä sitrushedelmien kuten sitruunan, greipin ja appelsiinien määrää ruokavaliossasi.

Sinun on hyvä lisäksi olla tietoinen siitä, että on olemassa lääkinnällisiä kykyjä omaavia kasveja, jotka voivat auttaa sinua tässä ongelmassa. Ne eivät tietystikään korvaa mitään varsinaista lääkitystä, mutta ne toimivat erinomaisena lisänä tässä taistelussa virtsahappoa vastaan.

Esimerkkinä niiden hyödyntämisestä on haudukejuoma, jonka voit nauttia joka päivä veresi puhdistamiseksi. Seuraavassa esittelemme tärkeimmät lääkinnälliset kasvit, joita voit hyödyntää, mikäli virtsahappo on ongelmasi nimi.

1. Nestettä poistavat kasvit, jotka eliminoivat puriineja

Some figure

Korte-, voikukka- tai artisokkahauduke toimii ylimääräisen nesteen sekä myrkyllisten aineiden poistajana, ja se puhdistaa veresi sekä imusuonesi. Saat näistä kasveista hyvin tehokkaat nestettä poistavat vaikutukset.

Lisäämällä virtsan poistumista elimistöstäsi edesautat myös kaikkien puriinien poistumista, joten nämä haudukkeet ovat hyviä elimistön puhdistamisessa. Ne todella toimivat, joten älä epäröi antaa niille mahdollisuutta!

Olisi parasta juoda esittelemiämme haudukkeita esimerkiksi päivän ensimmäisen aterian jälkeen. Voit itse valita mitä kasvia haluat minäkin päivänä käyttää, sillä jokainen toimii erittäin hyvänä virtsahapon poistajana.

2. Maarianohdakkeen suojaava vaikutus elimistössä

Some figure

Olet ehkä jo kuullut jotain maarianohdakkeen mahtavista hyödyistä. Se on äärimmäisen tehokas maksan suojaamisessa ja myös maksan toiminnan kannalta yleisesti ottaen. Tällä kasvilla on puhdistava vaikutus. Se on tehokas koskien proteiinien käsittelyä sekä ammoniakin muuntamista virtsaksi.

Maarianohdake antaa kehollesi antioksidantteja ja se auttaa puhdistamaan sitä erityisesti veren sisältämistä puriineista, jotka aiheuttavat elimistösi kunnon huononemisen. Mitäpä jos siis aloittaisit päiväsi joskus maarianohdaketta sisältävällä haudukejuomalla?

Voit löytää tätä kasvia luontaistuotekaupoista ja myös pillereihin tiivistettynä. Se on mahtava lääkekasvi, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla!

3. Pirunkoura toimii tulehtuneisuuden vähentäjänä

Some figure

Tämä kasvi ei ole kovin tunnettu, mutta pirunkoura (eli Harpagophytum) on lääkinnällinen ja parantava tuote, ja se on todellakin tutustumisen arvoinen. Se sopii erinomaisesti tämän kyseisen ongelman hoitoon, ja se vaikuttaa suoraan lihaksiisi ja niveliisi vähentäen sen tulehtuneisuuden määrää, jonka virtsahappo aiheuttaa.

Jos sinulla on jo ilmennyt kihtiä, auttaa tämä kasvi sinua todella hyvin, sillä se lievittää kipua sekä parantaa nivelten liikkuvuutta. Voit löytää myös tätä kasvia luontaistuotekaupoista, ja se on täydellinen tuote aina silloin kun tunnet kipua, mutta et halua käyttää teollisia särkylääkkeitä.

Pidä siis mielessä pirunkoura aina silloin, kun virtsahappo aiheuttaa sinulle epämukavaa oloa. Toivottavasti saat näistä lääkinnällisistä kasveista apua virtsahappo-ongelmien torjuntaan!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Minguela Pesquera, J. I., Hernando Rubio, A., Gallardo Ruiz, I., Martínez Fernández, I., García Ledesma, P., Muñoz González, R. I., … Montenegro Martínez, J. (2011). La hiperuricemia como factor de riesgo cardiovascular y renal. Dialisis y Trasplante. https://doi.org/10.1016/j.dialis.2011.03.002
  • Maiuolo, J., Oppedisano, F., Gratteri, S., Muscoli, C., & Mollace, V. (2016). Regulation of uric acid metabolism and excretion. International Journal of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2015.08.109
  • Menè, P., & Punzo, G. (2008). Uric acid: Bystander or culprit in hypertension and progressive renal disease. Journal of Hypertension. https://doi.org/10.1097/HJH.0b013e32830e4945
  • MedlinePlus. Ácido úrico en la sangre. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003476.htm
  • Arthritis Society. Gout and nutrition. https://arthritis.ca/living-well/optimized-self/eating-well/gout-and-nutrition
  • Nutrients. 2019 Aug; 11(8): 1736. Published online 2019 Jul 26. Uric Acid and Plant-Based Nutrition. doi: 10.3390/nu11081736
  • J Altern Complement Med. 2009 Aug; 15(8): 929–934. The Diuretic Effect in Human Subjects of an Extract of Taraxacum officinale Folium over a Single Day. doi: 10.1089/acm.2008.0152
  • PennState Hershey. Horsetail. http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productid=107&pid=33&gid=000257
  • Food Technol Biotechnol. 2016 Dec; 54(4): 455–461. Assessment of the Antioxidant Activity of Silybum marianum Seed Extract and Its Protective Effect against DNA Oxidation, Protein Damage and Lipid Peroxidation. doi: 10.17113/ftb.54.04.16.4323

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.