8 ruokaa maksan luonnolliseen puhdistukseen

8 ruokaa maksan luonnolliseen puhdistukseen

Viimeisin päivitys: 04 helmikuu, 2019

Maksasi on elimistön suurin rauhanen ja sen toiminnot ovat elintärkeitä terveyden kannalta. Se puhdistaa kaiken mitä syöt, hengität ja imet ihon läpi. Kansainvälisen hepatiittijärjestön (HFI) mukaan tämä elin muuntaa nauttimasi ravinteet energiaksi ja lihaksiksi, varastoi vitamiineja, säätelee ja varaa rasvoja. Tästä syystä maksan kunnollinen toimintakyky riippuu henkilön terveydentilasta, aivan kuten koko muukin elimistö.

On monia tekijöitä, jotka voivat olla riski maksan terveydelle. Näiden joukossa ovat runsas alkoholinkäyttö, ympäristön saastuminen, ylensyönti, puhdistetut/jalostetut hiilihydraatit, osa kipulääkkeistä, huumeet jne. Jos identifioit itsesi edellä mainitusta ja tunnet tarvetta maksan luonnolliseen puhdistukseen, kannattaa lukea tämä artikkeli loppuun. Esittelemme seuraavaksi kahdeksan ruokaa, jotka kannattaa pitää mielessä jos haluat parantaa terveyttäsi ja ehkäistä maksan sairauksia.

Parhaat ruoat maksan luonnolliseen puhdistukseen

Valkosipuli

Valkosipuli sisältää runsaasti allisiinia ja seleeniä. Nämä kaksi tekijää ovat ihanteellisia puhdistamaan maksaa ja pitämään sen terveenä. Lisäksi valkosipuli aktivoi entsyymejä, joilla on myrkkyjä poistava vaikutus, mikä edelleen auttaa ehkäisemään sairauksia koska elin on puhtaampi ja täten toimintakykyisempi.

Valkosipuli on todellakin yksi suositeltavimmista ruuista maksan terveyden kannalta. Sen nauttiminen auttaa myös hallitsemaan kolesterolia, parantamaan verenkiertoa sekä se kohentaa puolustusjärjestelmää. Se on parasta raakana nautittuna, sillä valkosipuli menettää 90 % tehokkuudestaan kypsennyksen aikana. Voit syödä sitä sellaisenaan tai lisätä aterioihin.

2. Maustekurkuma

kurkuma maksan luonnolliseen puhdistukseen

Myös maustekurkumalla on ominaisuuksia, jotka ovat erittäin hyödyllisiä maksalle. Tutkimusten mukaan tämä kasvi sisältää sellaisia aineita kuten borneolia, turmeronea, eugenolia ja kofeiinihappoa — jotka toimivat suojaten tätä suurta elintä, koska ne puhdistavat ja poistavat myrkkyjä, eli pitävät sen terveenä.

Sen ainesosat auttavat rasvan ruuansulatusta ja se on hyvä helpotus hitaaseen ruoansulatukseen, joka johtuu huonosta ruokavaliosta. Suosittelemme ottamaan kurkumaa keltatautiin, maksakirroosiin ja maksasairauksiin.

3. Oliiviöljy

Oliiviöljy suojaa maksakudosta hapettumiselta. Tutkimusten mukaan tämä öljy on yhtä hyvä kuin pellavansiemenöljy ja hamppuöljy. Niillä kaikilla on lipidipohja joka imee myrkkyjä niin, että elimet toimivat paremmin. Ne auttavat puhdistamaan maksan luonnollisesti, mutta lisäksi ne myös ehkäisevät sairauksia.

Oliiviöljyn kuluttaminen voi vähentää myös sepelvaltimotaudin riskiä ja ehkäistä joitakin syöpätyyppejä. Suosittelemme lisäämään sitä aterioihin ja käyttämään sitä vaihtoehtona eri öljyille joita käytät normaalisti keittiössä.

4. Sitrushedelmät

Applesiinimehu maksan luonnolliseen puhdistukseen

Sitrushedelmät sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka toimii luonnollisena antioksidanttina. Kohtuullisesti käytettynä sitrushedelmät auttavat puhdistamaan maksaa ja ehkäisee sitä monilta sairauksilta. Suositeltavimpia sitrushedelmiä joista voit saada nämä edut ovat sitruuna, lime ja appelsiini.

5. Mantelit

Mantelit sisältävät runsaasti arginiinia, aminohappoa, joka auttaa puhdistamaan kehoa, minkä vuoksi sen nauttiminen on erittäin suositeltavaa puhdistaaksesi maksasi. Mantelin ainesosiin sisältyy runsaasti myös Omega-3 -rasvahappoja ja glutationia, jotka molemmat tukevat juurikin niitä eri toimintoja, jotka luonnollisesti puhdistavat maksaa.

6. Jyvät

viljat maksan luonnolliseen puhdistukseen

Täysjyväriisi ja muut viljat ovat erittäin hyödyllisiä maksalle johtuen niiden korkeasta B-vitamiinitasosta. Tämän ansiosta maksa kykenee tehokkaampaan rasva-aineenvaihduntaan, avaamaan tukoksia ja muutenkin toimimaan yleisesti paremmin. Suosittelemme kuluttamaan täysjyvävaihtoehtoja täysin valkoisista jauhoista leivottujen leipien tai ruokien sijaan.

7. Lehtivihreät vihannekset

Vihannekset kuten salaatinlehdet, kaali jne. neutralisoivat raskasmetalleja, torjunta-aineita ja muita kemiallisia aineita, joilla voi olla negatiivisia vaikutuksia kehoosi. Lehtivihreät vihannekset ovat loistavia ns. puhdistusaineita maksan kannalta koska ne auttavat poistamaan myrkkyjä ja säätelemään tyydyttyneitä rasvoja, jotka voivat vaikuttaa maksan moitteettomaan toimintaan.

8. Vihreä tee

vihreä tee maksan luonnolliseen puhdistukseen

Vihreä tee ja sen ainesosat auttavat vähentämään rasvan kertymistä maksaan. Se sisältää katekiineja ja antioksidantteja, jotka pitävät maksasairaudet loitolla ja tarjoavat suojaavaa vaikutusta. Tutkimukset osoittavat, että vihreä tee auttaa pidättelemään myrkyllisten (kuten alkoholin) aineiden kielteisiä vaikutuksia ja estää tulehduksia maksassa.

Nämä ovat parhaat ruoat maksan luonnolliseen puhdistukseen; ota ne osaksi ruokavaliotasi jo tänään!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Miksi voikukka on hyväksi maksalle?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Miksi voikukka on hyväksi maksalle?

Vaikka voikukkaa pidetäänkin ärsyttävänä rikkaruohona joka tulee puutarhaan kutsumatta, se on itse asiassa hyödyllinen kasvi ja erityisen hyväksi m...  • Bayan, L., Koulivand, P. H., & Gorji, A. (2014). Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna Journal of Phytomedicine.
  • PRIYA, S. D. (2010). Tumeric : A Herbal and Traditional Medicine. Pharmacia.
  • Calabriso, N., Scoditti, E., Pellegrino, M., & Annunziata Carluccio, M. (2014). Olive Oil. In The Mediterranean Diet: An Evidence-Based Approach. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-407849-9.00013-0
  • Matheyambath, A. C., Padmanabhan, P., & Paliyath, G. (2015). Citrus Fruits. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00165-3
  • Chen, C. Y., Lapsley, K., & Blumberg, J. (2006). A nutrition and health perspective on almonds. Journal of the Science of Food and Agriculture. https://doi.org/10.1002/jsfa.2659
  • Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518