Puolustusjärjestelmä ja 7 tapaa vahvistaa sitä

Jos huomaat oireilevasi esimerkiksi jatkuvalla väsymyksellä tai oudoilla ja selittämättömillä lihaskivuilla, kannattaa miettiä, toimiiko puolustusjärjestelmäsi kuten pitää ja mitä voisit tehdä sen paremman toiminnan eteen.
Puolustusjärjestelmä ja 7 tapaa vahvistaa sitä

Last update: 16 syyskuuta, 2022

Kehon puolustusjärjestelmä suojaa meitä bakteerien ja virusten aiheuttamilta taudeilta. Jos puolustusjärjestelmä jostakin syystä heikkenee, altistumme eri sairauksille. Luontaisiin puolustusjärjestelmiin kuuluvat mm. ihon mikrobeja läpäisemätön rakenne, ihon luontaiset mikrobeja tappavat aineet, erilaiset limakalvojen värekarvat ja eritteet, syljen ja kyynelnesteen virtaus sekä virtsan virtaus ja happamuus. Tässä artikkelissa tutustumme luonnollisiin keinoihin, joilla kehon puolustusjärjestelmän toimintaa voi tukea.

Älä vietä liikaa aikaa auringossa

kehonhoitoa

Suurin osa ihmisistä rakastaa auringonpaistetta ja lämpimässä kesäauringossa loikoilua. Auringonvalo tekee pienissä määrissä hyvää elimistölle, sillä saamme siitä tärkeää D-vitamiinia, joka pitää mm. ihon hyvässä kunnossa. Jos auringolle altistuu liikaa, voi se aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista, ja voi johtaa pahimmillaan syöpään ja immuunijärjestelmän heikkenemiseen. Maltillisella auringonotolla puolustusjärjestelmä kuitenkin kiittää.

Muista A-vitamiini

A-vitamiinia löytyy seuraavista tuotteista:

A-vitamiini vahvistaa immuunijärjestelmän toimintaa ja pitää hampaat sekä ihon kauniina. Lisäksi A-vitamiini pitää näkökyvystä huolta.

Syö paljon C-vitamiinia

Keho tarvitsee C-vitamiinia kasvaakseen ja korjatakseen vaurioita. On tärkeää huolehtia riittävästä C-vitamiinin saannista, sillä tämä vitamiini pitää huolta luustosta, jänteistä ja nivelistä sekä verisuonista, ja vaikuttaa positiivisesti koko kehon toimintaan. Näiden ominaisuuksien lisäksi C-vitamiini vaikuttaa myös:

  • haavojen paranemistahtiin
  • ihon ja solujen vanhenemiseen, sillä C-vitamiinilla on antioksidanttinen vaikutus
  • myrkkyjen ja kuona-aineiden poistumiseen kehosta
  • vapaiden radikaalien määrään kehossa

Keskity syömään etenkin meloneja, kiiviä, mangoa, papaijaa, sitrushedelmiä, mansikoita ja karpaloita.

Muista myös E-vitamiini

E-vitamiini suojelee soluja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta ja muutoksilta. E-vitamiini vahvistaa puolustusjärjestelmää ja auttaa muodostamaan punasoluja veressä.

Nuku hyvin

Uni on tärkeä osa puolustusjärjestelmän toimintaa, sillä unen aikana keho lepää, korjaa päivän aikana syntyneitä vaurioita ja kerää energiaa uuden päivän koitoksiin. Immuunijärjestelmä tuottaa uusia, korjaavia soluja unen aikana, joten huolehdi siitä, että saat joka yö 6-8 tuntia hyvää, syvää unta. Kunnon määrä unta pitää mielen kirkkaana, ihon kuulaana ja kehon täynnä energiaa.

Älä juo alkoholia

vältä alkoholia

Alkoholi sisältää aldehydejä, jotka voivat suurissa määrissä vahingoittaa puolustusjärjestelmän toimintaa ja heikentää sitä niin, että altistumme viruksille ja bakteereille. Jotkut voivat muistaa villeiltä opiskeluajoiltaan tai festarireissuilta sen, että joskus monen päivän rälläysputken jälkeen iskee kova flunssa – tämä johtuu alkoholin haitallisesta vaikutuksesta immuunijärjestelmään. Liiallinen alkoholinkäyttö on myös yhdistetty erilaisiin kurkun, suun, paksusuolen ja maksan sairauksiin ja syöpiin.

Naura

Nauraminen ja hyväntuulisuus vaikuttavat mielialan lisäksi suoraan fyysiseen oloomme. Nauru auttaa puolustusjärjestelmän toimintaa ja lisää vasta-aineita kehossa, mikä tarkoittaa sitä, että elimistömme pystyy taistelemaan taudinaiheuttajia vastaan tehokkaammin. Muista siis nauraa, rentoutua ja pitää hauskaa.

Mistä tunnistaa heikentyneen puolustusjärjestelmän?

Jos huomaat oireilevasi esimerkiksi jatkuvalla väsymyksellä tai oudoilla ja selittämättömillä lihaskivuilla, kannattaa miettiä, toimiiko puolustusjärjestelmäsi kuten pitää ja mitä voisit tehdä sen paremman toiminnan eteen. Myös haavojen hidas paraneminen ja jatkuvat flunssat tai kuumeilut ovat selkeä merkki puolustusjärjestelmän kyvyttömyydestä pitää taudit loitolla ja korjata kehon vaurioita.

It might interest you...
10 suositusta puolustuskykysi vahvistamiseksi ruokavalion avulla
Askel Terveyteen
Read it in Askel Terveyteen
10 suositusta puolustuskykysi vahvistamiseksi ruokavalion avulla

Tässä artikkelissa esittelemme kymmenen ruoka-ainetta puolustuskykysi vahvistamiseksi. Jatka lukemista, niin saat tietää, mitä ne ovat!

 
Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.