Logo image
Logo image

Ehkäiseekö maitotuotteiden nauttiminen osteoporoosia?

3 minuuttia
Ehkäiseekö maitotuotteiden nauttiminen osteoporoosia?
Viimeisin päivitys: 22 marraskuuta, 2018

Yleisesti ihmiset uskovat, että ehkäistäksemme osteoporoosia eli luukatoa, meidän pitäisi juoda enemmän maitoa. Maito sisältää kalsiumia, joka suojaa luita. Mutta miksi sitten niin monissa kulttuureissa, joissa maidon tai sen johdannaisten nauttiminen ei ole yleistä, osteoporoosin yleisyys on itse asiassa pienempi kuin meidän kulttuurissamme? Haluamme tutkia tämän tosiasian ja miettiä, onko maidolla ja sen kulutuksella vaikutusta osteoporoosiin. 

Miksi maidon uskotaan ehkäisevän osteoporoosia?

On olemassa joitakin faktoja, miksi maitoa ja maitotuotteita on aina suositeltu luuston terveydelle ja sanottu ehkäisevän osteoporoosia. Tämä johtuu sen sisältämästä kalsiumin määrästä, jota se pystyy tarjoamaan 120 mg jokaista nautittua 100 g kohden. Myös laktoosi, eli maidon sokeri, auttaa kehoa imeyttämään kalsiumia elimistöön.

Toisaalta, maito on luonnollinen ja helposti saatavilla oleva ravinto, vaikkakin tänä päivänä kaupoissa myytävän maidon laatu on paljon huonompi kuin mitä se oli vielä muutama vuosikymmen sitten.

Some figure

Mitä haittaa maidon juomisella on?

Vaikka maidon nauttimisella ajatellaan olevan loistavia etuja etenkin sen tarjoaman runsaan kalsiumin näkökulmasta, totuus on, että sen nauttimisella on myös kolme haittavaikutusta.

Ensimmäinen ongelmakohta on, että kalsiumin imeytyminen kehoon ei itse asiassa ole niin hyvä juttu kuin miltä se kuulostaa. Syy johtuu muista maidon sisältämistä komponenteista, joita ovat sen proteiinit, hormonit, ja kalsium-fosforisuhde.

Toisekseen, nämä maidon sisältämät proteiinit happamoittavat verta. Tämä happamoituminen demineralisoi luita. Demineralisaatio tarkoittaa kivennäisaineiden vähenemistä, esim. luun kalkkikato. Näin tapahtuu, jotta kehossa säilyisi tasapaino, ja sen seurauksena kehon on käytettävä luiden mineraaleja tehdäkseen kehosta emäksisemmän.

Sitten on vielä laktoosi-intoleranssi. Ihmiset kokevat laktoosi-intoleranssin eri tavoin, ja osa jopa kärsii siitä tietämättään. Tämä intoleranssi eli suvaitsemattomuus vahingoittaa suoliston terveyttä, ärsyttää sitä ja huonontaa ravintoaineiden imeytymistä.

Lopulta, kalsium joka mainittiin maidon tärkeimpänä etuna, ei imeydykään todellisuudessa elimistöön. Siksi huomaammekin osteoporoosin lisääntyvän henkilöillä, jotka ovat kuluttaneet maitotuotteita koko elämänsä. Tästä syystä suosittelemme etsimään muita kalsiumin lähteitä, jotka ovat helpommin sulavia ja samalla etsimään ruokia, jotka sisältävät muita mineraaleja, jotka edistävät kalsiumin imeytymistä.

Some figure

Kalsiumin vaihtoehtoiset lähteet 

 • Seesami: sisältää enemmän kalsiumia kuin maito ja on helpommin sulavaa. Voit syödä raakoja ja murskattuja seesaminsiemeniä tai gomashiota (japanilainen mauste, joka on tehty jauhetuista ja paahdetuista seesaminsiemenistä ja suolasta), seesaminsiemenöljyä tai tahinia (seesaminsiemenvoi). Voit myös tehdä oman seesamijuoman sekoittamalla tahinia veteen ja lisäten siihen sitruunaa, kanelia ja hunajaa.
 • Keitetyt porkkanat: ovat paljon kalsiumpitoisempia kuin raa’at porkkanat.
 • Merilevät: sisältävät erittäin runsaasti monia muitakin mineraaleja. Voit käyttää niitä patoihin ja kauden kastikkeisiin ja salaatteihin. Suosittelemme spirulina -levää, johtuen sen monista arvokkaista ravinto-aineista.
 • Lehtivihreät vihannekset, etenkin parsakaali.
 • Maca: Sisältää runsaasti kalsiumia ja rautaa ja on loistava hormonien säätelijä. Henkilöt, joilla on hallitsematon verenpainetauti tai ylikiihottunut immuunijärjestelmä pitäisi olla varovainen tämän kanssa. Suosittelemme ottamaan selville millainen annostus on sopiva juuri sinulle.
 • Kaneli: sisältää erittäin runsaasti kalsiumia, mutta sinun pitäisi syödä sitä vain vähäisiä määriä ja yhdistettynä juomiin, kuten kasvi- tai hedelmäjuomiin sekoitettuna, niin, että se ei aiheuta kehossa happamoitumista.
 • Korteet: Emme suosittele tätä lääkekasvia sen kalsiumpitoisuuden takia vaan siksi, että se sisältää paljon piitä, joka auttaa kehoa imeyttämään kalsiumia paremmin. Nauti esimerkiksi kaksi tai kolme kupillista korteuutetta päivässä.
 • Suolavesi: luonnollinen ja tasapainoinen täydennys, joka sisältää sopivassa suhteessa kaikki kivennäisaineet joita tarvitset. Voit kysyä suolavettä luontaistuotemyymälöistä. Suosittelemme juomaan lusikallisen ennen jokaista ateriaa.

Some figure

Ruuat, jotka vähentävät kalsiumin imeytymistä

Niin tärkeää kuin kalsiumpitoisten ruokien syöminen onkin, olisi myös tärkeää välttää ruokia, jotka estävät sen imeytymistä eli ruokia jotka ns. ’ottavat’ kalsiumia pois. Alla lueteltu esimerkkejä sellaisista ruoka-aineista:

 • Valkoinen sokeri
 • Puhdistettu suola tai pöytäsuola
 • Pullotetut juomat
 • Liha
 • Kahvi ja musta tee
 • Alkoholijuomat

Kuvat – ulterior epicure ja @ Doug88888


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Elena Fernández; Fernández José Alfredo; Martínez Hernández Venancio (2015). Documento de Consenso: importancia nutricional y metabólica de la leche (España). http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n1/09revision09.pdf
 • Rosa Leticia Segura Medina; Enrique Tavera Mejía (2016). Más de 30 razones para tomar leche y consumir productos lácteos (México). http://sialaleche.org/wp-content/uploads/2017/10/Gaceta-leche.pdf
 • Ernesto Mota-Blancas; Eduardo Perales-Caldera (2012). Los mecanismos de absorción de calcio y los
  modificadores de absorción con base para la elaboración de una dieta de bajo costo para pacientes osteoporóticas (México). https://www.anmm.org.mx/bgmm/1864_2007/1999-135-3-291-304.pdf
 • Organización de las Naciones Unidas para la alimentación y la agricultura. (2011). Leche y productos lácteos. Codex Alimentarius. https://doi.org/10.4067/S0718-07642015000500010
 • ANMAT. (2014). Alimentos Lácteos. Código Alimentario Argentino. https://doi.org/10.1016/j.wasman.2005.11.024
 • Weaver, C. M. (2003). Calcio. In Conocimientos Actuales sobre Nutrición.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.