Logo image
Logo image

2 ruokavalioideaa luuston ja nivelten terveyden parantamiseksi

3 minuuttia
Luut ja nivelet heikentyvät luonnollisesti ajan myötä, mutta ruokavaliolla on suuri merkitys miten nivelesi ja luustosi voivat.
2 ruokavalioideaa luuston ja nivelten terveyden parantamiseksi
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Luusto ja nivelet ovat monelle huolen aihe. Arviolta 20 % maailman ihmisistä kärsii niveliin liittyvistä kivuista, osteoporoosista ja nivelreumasta. Nämä sairaudet ja ongelmat syntyvät kun nivelrusto, nivelsiteet ja luusto kuluvat ja vaurioituvat joko geeniperimän, iän tai vammautumisen seurauksena.

Nivelkivut heikentävät elämänlaatua ja vaikuttavat negatiivisesti liikkuvuuteen, mikä voi tehdä päivittäisten askareiden suorittamisesta hankalaa. Varsinaisten kipujen lisäksi nivelet voivat olla jäykät ja kireät, ja potilaalla esiintyy tasapainovaikeuksia ja kroonista tunnottomuutta.

Eri hoitovaihtoehdot vaihtelevat sairaushistorian ja oireiden vakavuuden mukaan. Lääkehoitojen lisäksi on olemassa muutamia terveellisiä valintoja, joiden avulla luusto ja nivelet parantuvat ja suojautuvat.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle kahdesta eri ruokavaliosta, jotka on suunniteltu luusto ja nivelet mielessä pitäen. Kärsitpä sitten nivelrikosta, nivelkivuista tai osteoporoosista, voit noudattaa näiden ruokavalioiden vinkkejä yleistilasi parantamiseen.

Ruokavaliolla luusto ja nivelet kuntoon

Luut ja nivelet heikentyvät luonnollisesti ajan myötä, ja nivelten liikkuvuudessa ja luuston toiminnassa voi ilmetä väsymystä, kipua ja liikkuvuuden vähentymistä. Kyseessä ei välttämättä aina ole krooninen sairaus, mutta jos koet yllättäviä kipuja tai oireita nivelissä tai luissa, on syytä keskustella asiasta ensin lääkärin kanssa ennen kotihoitojen kokeilua. Mitä aikaisemmin näitä vaivoja hoidetaan, sitä parempi on niiden ennuste.

Suositeltua lukemista: 12 niveltulehdusta hoitavaa ruokaa

1. Puhdistava ruokavalio

Some figure

 

Ennen kuin voit aloittaa luuston ja nivelten vahvistamisen, on tärkeää puhdistaa keho myrkyistä, jotka kertyvät rustoon. Myrkyt ja kuona-aineet nopeuttavat sairauksien etenemistä ja ruston tuhoutumista.

Seuraa tätä ruokavaliosuunnitelmaa seitsemän päivän ajan joka toinen kuukausi.

Aamiainen

Nauti lasillinen lämmintä sitruunavettä puoli tuntia ennen aamiaista.

Aamiaiseksi voit nauttia:

 • 1 kupillinen vihreää teetä
 • valmista hedelmäsalaatti: 15 viinirypälettä ja kaksi viipaletta tuoretta ananasta
 • 1 lasillinen persikkamehua
 • 1 lasillinen mantelimaitoa
 • 1 kulhollinen kaurapuuroa vihreiden omenasiivujen kera

Lounas ja illallinen

Sekä lounaaseen että illalliseen tulee sisällyttää runsaasti tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, sekä riittävästi proteiinia ja hiilihydraatteja.

Suosittelemme etenkin seuraavia ruoka-aineita:

 • Höyrytettyä parsakaalia
 • Raa’at tai höyrytetyt porkkanat yhdessä täysjyväriisin ja maissin kanssa
 • Paistettua munakoisoa
 • Voileipä: tomaattia, avokadoa ja sipulia täysjyväleivällä
 • Omena- ja punajuurimehua sekä valkosipulilla maustettu munakas

2. Uudistava ruokavalio

Some figure

Tämä uudistava ruokavalio tehostaa solujen uudistumista ja korjaa vaurioitunutta kudosta. Ruokavalio sisältää kaikkia tärkeitä ravintoryhmiä ja entsyymejä, joita kaivataan ruston korjaamisessa ja luiden vahvistamisessa.

Ruokavaliosta saat kaikkia niitä vitamiineja, mineraaleja ja proteiineja, joita keho kaipaa pitääkseen luut vahvoina ja nivelet joustavina.

Seuraa tätä ruokavaliota kahden viikon ajan ja toista joka toinen kuukausi.

Aamiainen

Nauti heti herättyäsi ruokalusikallinen oliiviöljyä, johon on sekoitettu muutama tippa tuoretta sitruunamehua. Anna öljyn imeytyä rauhassa puoli tuntia ennen aamiaisen nauttimista.

 • 2 dl smoothieta: mantelimaitoa, papaijaa, ananasta ja banaania
 • 2 viipaletta täysjyväleipää, levitä päälle kaksi ruokalusikallista mantelivoita

Lounas ja illallinen

Näiden kahden aterian tulee sisältää täyttäviä ruokia, jotka sisältävät vähän kaloreita.

Valitse kaksi tai kolme näistä ruoka-aineista nautittavaksi sekä lounaalla että illallisella:

 • Keitettyjä linssejä täysjyväriisin ja auringonkukansiementen kera
 • Paistettua turskaa tomaattien kera
 • Tonnikalasta ja kikherneistä valmistettu salaatti
 • Porkkanakeitto
 • Paistettua kananrintaa limemehulla maustettuna
 • Keitettyä kananmunaa
 • Makrillilla ja munapastalla täytettyjä tomaatteja
 • Paistettua lohta sitruunamehulla maustettuna
 • Valkosipulisieniä
 • Voileipä: sardiinia, juustoa, avokadoa ja porkkanaa

Jälkiruoka

Gelatiinia sisältävät jälkiruoat ovat täydellinen vaihtoehto nivelten terveyden parantamiseksi. Valmista vaikka hyytelöä tuoreista hedelmistä ja marjoista, suosi etenkin paljon C-vitamiinia sisältäviä ruokia, kuten sitruunaa ja kiiviä.

Suositeltua lukemista: 5 luonnollista hoitoa litteämpään vatsaan

Muista tämä!

Some figure

Parhaiden tulosten saavuttamiseksi on suositeltavaa välttää virvoitusjuomia, prosessoituja ruokia ja sokeria. Lisää vihannesten, kevyiden lihatuotteiden ja hedelmien nauttimista. Muista juoda vähintään kaksi litraa vettä päivässä ja suosi myös kasvipohjaisia maitojuomia, jotka ovat täynnä magnesiumia ja kalsiumia.

Muista, että liikunta on tärkeä osa nivelten liikkuvuutta ja luuston vahvuutta. Nivelkivut voivat rajoittaa liikkumista, eikä juoksulenkki välttämättä ole sinulle mahdollinen liikuntamuoto – kokeile sen sijaan nivelille helliä liikuntamuotoja, kuten uimista, joogaa ja pyöräilyä. Kysy lääkäriltäsi, mitkä liikuntalajit ovat sinulle turvallisia.

Omista joka päivä hetki kevyen liikunnan harrastamiselle ja muista myös venytellä kunnolla. Yhdessä tämän vahvistavan ruokavalion kanssa kohennat luuston ja nivelten terveyttä huomattavasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Samii, V., Gielen, I., Ludewig, E., Adams, W. M., Kiefer, I., Van Bree, H., & Saunders, J. (2013). Joints. In Veterinary Computed Tomography. https://doi.org/10.1002/9781118785676.ch38

Mansour, J. M. (2003). Biomechanics of Cartilage. Lippincott Williams and Wilkins. https://doi.org/10.1002/art.23548


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.