Logo image
Logo image

Kurkumaa ja hunajaa nivelkipuihin

3 minuuttia
Hunaja ja kurkuma ehkäisevät luiden haurastumista ja tulehdusta, ja ne vahvistavat myös vastustuskykyä.
Kurkumaa ja hunajaa nivelkipuihin
Viimeisin päivitys: 18 helmikuuta, 2019

Luonnollisen lääketieteen edustajien mukaan yksinkertainen sekoitus kurkumaa ja hunajaa on loistava hoitokeino moniin vaivoihin. Yhdessä hunaja ja kurkuma muodostavat hoidon, joka on täynnä antioksidantteja, vitamiineja ja entsyymejä, jotka hillitsevät tulehdusta tehokkaasti. Jos kärsit nivelkivusta tai luiden haurastumisesta, voit käyttää tätä loistavaa hoitokeinoa säännöllisesti.

Kurkuman ja hunajan nauttimisella ei ole mitään negatiivisia sivuvaikutuksia, toisin kuin kipulääkkeiden ja antibioottien käyttämisellä. Kurkuma ja hunaja eivät vaikuta maksan toimintaan haitallisesti, eivätkä ne muunna suoliston luonnollista bakteerikantaa.

Niveltulehduksen yleisin oire on nivelkipu. Usein siihen liittyy nivelen turvotus, liikerajoitus, punoitus ja kuumotus. Niveltulehdus voi joskus aiheuttaa voimakkaitakin yleisoireita, kuten kuumetta, ruokahaluttomuutta ja väsymystä.

Niveltulehduksessa oireiden alku vaihtelee usein tulehduksen aiheuttajan mukaan: bakteeriniveltulehdukset ovat alkavat nopeasti ja oireilevat rajusti. Reaktiivinen niveltulehdus alkaa tyypillisesti hieman rauhallisemmin 1-4 viikon kuluttua laukaisevasta tulehduksesta, kun taas nivelreuma on useimmiten hitaasti, kuukausien kuluessa alkava tauti.

Tässä artikkelissa keskustelemme kurkuman ja hunajan luonnollisesti hoitavasta vaikutuksesta.

Kurkuma ja hunaja, ikivanha hoitokeino nivelkipuun

Some figure

Jo ruokalusikallinen kurkumaa ja hunajaa päivässä tuo mahtavia terveysvaikutuksia mukanaan. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että hoidon kanssa tulee olla määrätietoinen. Tuloksia saavutetaan vain kestävällä hoidolla, etenkin mitä tulee niveltulehdusta sairastaviin. Kahden viikon kuluttua kuurin aloittamisesta voit havaita positiivisia muutoksia.

Kurkuma on kotoisin Aasiasta, mutta nykyisin sitä löytyy jokaisesta ruokakaupasta maailman eri kolkista. Kurkumaa voi käyttää kuivattuna jauheena tai tuoreena. Se muistuttaa tuoretta inkivääriä ulkomuodoltaan. Kurkumalla on monia lääkinnällisiä vaikutuksia, jotka on todettu eri kokeissa ja tutkimuksissa.

Suositeltua lukemista: Kurkuma torjuu kipuja ja syöpää

 • Vuonna 2000 julkaistussa tutkimuksessa (Granadan yliopisto Espanjassa) huomattiin, että kurkuma taistelee luonnollisesti mutta tehokkaasti elimistöön hyökkääviä bakteereita vastaan.
 • Monissa tutkimuksissa on yritetty määrittää, mikä on riittävä määrä päivittäin nautittua kurkumaa, jotta sillä voidaan ehkäistä beta-amyloidin kertyminen elimistössä. Beta-amyloidi on proteiini, joka muuntuu plakiksi ja sillä on yhteys rappeuttaviin sairauksiin.
 • Kurkumaa suositellaan luonnollisena hoitovaihtoehtona tulehdukseen ja sillä voi ehkäistä dementiaa ja Alzheimerin tautia. Tämä johtuu kurkuman sisältämistä antioksidanteista.

Katsotaan tarkemmin mitä tapahtuu, kun yhdistetään hunajaa ja kurkumaa.

Tulehdusta hoitava käsittely

 • Kun hunaja ja kurkuma yhdistyvät, ne ehkäisevät tulehdusta aiheuttavien ainesten vapautumisen elimistössä ja vahvistavat kilpirauhasen toimintaa.
 • Kumpikin aines ehkäisee luuntiheyden alenemista. Ne kontrolloivat tiettyjen proteiinien muodostumista, jotka aiheuttavat tulehdusta ja luuston sekä ruston heikentymistä.
 • Yksi tärkeimmistä hunajan ja kurkuman vaikutuksista on se, että ne toimivat samalla tavalla kuin monet yleiset lääkkeet.
 • Hunaja ja kurkuma vähentävät histamiinin tuotantoa elimistössä ja nostavat luonnollista kortisonin määrää, joka ehkäisee tulehdusta ilman haitallisia sivuvaikutuksia.

Some figure

Puolustuskyvyn vahvistuminen

Niveltulehduksen hoidossa on tärkeää taistella niitä taudinaiheuttajia vastaan, jotka hyökkäävät niveliin kipua ja tulehdusta aiheuttaen. Kun elimistön vastustuskyky toimii hyvin, se pystyy tehokkaasti estämään taudinaiheuttajien tunkeutumisen elimistöön.

Suositeltua lukemista: 7 luonnollista hoitokeinoa käsien niveltulehduksen hoitoon

On hyvä kuitenkin muistaa, että niveltulehdukselle ei ole parantavaa hoitoa. Oireita voi lievittää ja potilaan elämänlaatua parantaa, mutta tulehduksen etenemistä ei voi kokonaan estää. Onkin tärkeää keskittyä oireiden hoitoon ja kivun lievittämiseen, jolloin liikkuvuus paranee. Hunaja ja kurkuma auttavat tässä huomattavasti.

 • Kurkuma on täynnä antioksidantteja ja C- ja E-vitamiinia. Nämä auttavat parantamaan kehon luonnollisia suojamekanismeja.
 • Kööpenhaminan yliopistossa suoritetun tutkimuksen mukaan kurkuma sisältää antimikrobista peptidiä, joka tunnetaan nimellä CAMP. CAMP auttaa vastustuskykyä taistelemaan tiettyjä bakteereja, viruksia ja sieniä vastaan.
 • Hunaja on luonnollisesti antibioottinen aines, jota on käytetty vuosisatojen ajan vastustuskyvyn parantamiseen ja monien sairauksien hoitoon.

Kuten mainitsimme aikaisemmin, on kurkuman ja hunajan vaikutus tehokas vain silloin, kun niitä nautitaan säännöllisesti.

Näin valmistat hunajasta ja kurkumasta hoitavan siirapin

Some figure

Ainekset

 • 100 g hunajaa
 • 1 rkl kurkumaa

Välineet

 • 1 kannellinen lasipurkki

Valmistus

 • On tärkeää etsiä käsiisi luomutuotettua, paikallista hunajaa. Suosi kotimaista hunajaa, joka tulee lähitienoilta. Näin varmistut hunajan laadusta. Joskus ruokakaupasta ostettavat hunajat sisältävät lisättyä sokeria tai muita aineksia, jotka heikentävät hunajan hoitavia vaikutuksia.
 • Jos vain suinkin mahdollista, osta hunaja suoraan mehiläistilalta.
 • Tämä hoito on helppo valmistaa ja nauttia. Kaada hunaja lasipurkkiin ja lisää kurkuma. Sekoita ainekset keskenään ja nauti ruokalusikallinen hoitoa joka aamu. Kurkumasta ja hunajasta valmistettu hoitava siirappi säilyy jääkaapissa muutaman viikon, jonka jälkeen kannattaa valmistaa uusi satsi. Muista nauttia hoitoa kerran päivässä.

Suositeltua lukemista: Polvikivut – syyt ja kotikonstit niiden helpottamiseksi

Jos otat verta ohentavia lääkkeitä, juttele kurkuman ja hunajan käyttämisestä lääkärisi kanssa ennen kuurin aloitusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Sasikumar, B. (2012). Turmeric. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.526

Crane, E., & Kirk Visscher, P. (2009). Honey. In Encyclopedia of Insects. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374144-8.00130-2


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.