Logo image
Logo image

Superjuoma kurkumasta

3 minuuttia
On jo pitkään tiedetty, että paljon antioksidantteja sisältävä ruokavalio on avainasemassa, mikäli vapaiden radikaalien vaikutuksia elimistössä haluaa estää - ne ovat molekyylejä, jotka voivat aiheuttaa monia sairauksia, kuten syöpää. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että useat antioksidantteja sisältävät ruoat pystyvät kohentamaan ihmisen terveyttä sekä estämään monen tyyppisiä sairauksia.
Superjuoma kurkumasta
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Yksi tällaisista paljon antioksidantteja sisältävästä tuotteesta – joka on myös hyvin helposti saatavilla ruokakaupoissa – on kurkuma. Tämä mauste on erittäin hyödyllinen elimistölle, sillä se on tulehduksia vastaan taisteleva sekä kipua lievittävä tuote. Lisäksi kurkumassa on noin 300 eri antioksidanttia. Sitä käytetään osana monia reseptejä ympäri maailmaa. Kurkuma on myös aineksena useissa luonnollisissa hoidoissa ja terapeuttisissa hoidoissa, joiden tavoitteena on parantaa ihmisen terveyttä luonnollisesti. Kurkumasta voi helposti valmistaa herkullisen ja terveellisen juoman.

Tällä kertaa haluamme jakaa erään loistavan reseptin joka sisältää kurkumaa: superterveellinen mehu, jossa voidaan käyttää jauhemuodossa olevaa tai tuoretta kurkumaa (tuore on tietysti aina parempi vaihtoehto). Tämä kyvykäs juoma toimii tehokkaana kivun lievittäjänä ja tulehduksia hillitsevänä apuna. Juoma tarjoaa monia muitakin hyötyjä hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitämiseksi.

Kurkumasta valmistettu terveysjuoma – miksi se kannattaa?

Some figure

Tämä mahtava hoito kuuluu itse asiassa perinteiseen itämaiseen lääketieteeseen. Reseptiä on alettu käyttää ympäri maailman, sillä se tehokkuus on osoittautunut loistavaksi. Kaikki ainekset ovat peräisin luonnollisista lähteistä, ja niillä on erittäin hyviä vaikutuksia kehoon koskien monenlaisia kipuja sekä sairauksien torjuntaa.

Tarvittavat ainekset

 • 1 ruokalusikallinen jauhemaista kurkumaa
 • 5 cm pala tuoretta inkivääriä
 • 5 porkkanaa
 • 2 sitruunaa
 • 1 appelsiini
 • 1 kurkku

Kuinka tämä juoma valmistetaan?

Kuori sitrushedelmät, inkivääri ja porkkanat. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa ja anna sekoittua, kunnes tuloksena on tasainen mehu. Parhaiden tulosten saamiseksi tätä juomaa kannattaa nauttia puoli tuntia ennen aamiaisen syöntiä.

Mitä parantavia ominaisuuksia kurkumajuomalla on?

Some figure

 • Se torjuu niveltulehdusta: kurkumasta saatava mehu on erittäin kipua lievittävää sekä tulehduksia hoitavaa. Siitä voikin olla apua niveltulehduksen oireiden hallinnassa. Kurkuman aktiivinen ainesosa curcumin muuttuu aktiiviseksi, jos sitä laimennetaan muihin ainesosiin, ja se helpottaa nivelissä tuntuvaa jäykkyyttä ja turvotusta.
 • Masennuksen ja dementian hoito: USA:ssa on tehty tieteellisiä tutkimuksia, joilla on voitu todistaa, että kurkuma kykenee vähentämään masennuksen ja dementian riskiä. Samalla se pystyy helpottamaan eräiden oireiden kanssa jo kamppailevan oloa. Tutkimuksissa selvitettiin, että kurkuma on vain 2,5 % vähemmän tehokas hoito kuin masennuslääkkeet, mutta kaikkein tärkein hyöty on se, että kurkumalla ei ole ollenkaan sivuvaikutuksia (toisin kuin lääkkeillä). Vaikka tarvitaankin vielä lisää tieteellistä vahvistusta sille, miksi kurkuma toimii näin tehokkaasti kyseisten terveysongelmien hoidossa, on käsityksenä se, että kurkuma taistelee sellaisia entsyymejä vastaan, jotka lisäävät riskiä sairastua masennukseen. Lisäksi tämä mauste vähentää sytokiinien määrää kehossa – ne voivat vaikuttaa kehon reagointiin stressiä aiheuttavissa tilanteissa.
 • Se vähentää kipua: kurkuma toimii luonnollisena kivunlievittäjänä, joka auttaa vähentämään ja hallitsemaan eri tyyppisiä kipuja. Se sisältää proteiinia nimeltään NF-B, joka pysty aktivoimaan kehon sellaiset puolustusmekanismit, jotka toimivat kipua vastaan.
 • Syövän torjunta: tämä juoma sisältää paljon antioksidantteja, ja siksi se on hyvä apu vapaiden radikaalien vaikutusten hallitsemisessa ja estämisessä. Näitä riskejä ovat monien sairauksien, kuten syövän, todennäköisyyden lisääntyminen. Kurkumamehua voi auttaa estämään munasarjojen, paksusuolen ja eturauhasen syöpää sekä rintasyöpää.
Some figure

 • Ruoansulatuksen ongelmat: tämä mehu auttaa vähentämään vatsan turvonneisuutta ja happoisuutta, ja se torjuu myös mahakatarria. Kurkuma onkin hyvä lisä ruokavalioon muutenkin kuin tämän mehun osalta, joten sitä kannattaa käyttää ruoanlaitossa.
 • Se estää sydämen ongelmia: kurkumaa sisältävä mehu voi auttaa vähentämään huonolaatuisen kolesterolin määrää elimistössä, ja se voi suojella sydäntä sekä kohentaa verisuonten terveyttä. On suositeltavaa syödä kurkumaa eri tyyppisten sydänongelmien estämiseksi.
 • Se poistaa myrkyllisiä aineita kehosta: kyseinen juoma vaikuttaa elimistössä puhdistavalla ja myrkkyjä poistavalla tavalla, sillä se stimuloi haitallisten aineiden poistumista. Se auttaa siten estämään sairauksia ja parantamaan ihon kuntoa.
 • Se suojelee maksaa: kurkuma toimii sappea vahvistavana hoitona sekä suojelee maksaa, sillä se sisältää suuren määrän curcumin-ainesosaa. Moni tutkimus on vahvistanut, että kurkuma voi auttaa poistamaan sappikiviä sekä helpottaa rasvojen käsittelyä ruoansulatuksessa.

Ota siis kurkuma osaksi ruokavaliotasi – ala nauttimaan tätä luonnollista mutta äärimmäisen tehokasta mehua, ja paranna terveyttäsi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ammon, H., & Wahl, M. (1991). Pharmacology of Curcuma longa. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-2006-960004
 • Araújo, C. A. C., & Leon, L. L. (2001). Biological activities of Curcuma longa L. Memorias Do Instituto Oswaldo Cruz. https://doi.org/10.1590/S0074-02762001000500026
 • Lee, J., Jung, Y., Shin, J. H., Kim, H. K., Moon, B. C., Ryu, D. H., & Hwang, G. S. (2014). Secondary metabolite profiling of curcuma species grown at different locations using GC/TOF and UPLC/Q-TOF MS. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules19079535
 • Fadus, M. C., Lau, C., Bikhchandani, J., & Lynch, H. T. (2017). Curcumin: An age-old anti-inflammatory and anti-neoplastic agent. Journal of traditional and complementary medicine, 7(3), 339-346. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411016302528
 • Kuptniratsaikul, V., Dajpratham, P., Taechaarpornkul, W., Buntragulpoontawee, M., Lukkanapichonchut, P., Chootip, C., … & Laongpech, S. (2014). Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: a multicenter study. Clinical Interventions in aging, 9, 451. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24672232
 • Gupta, S. C., Patchva, S., & Aggarwal, B. B. (2013). Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials. The AAPS journal, 15(1), 195-218. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3535097/
 • Liju, V. B., Jeena, K., & Kuttan, R. (2015). Gastroprotective activity of essential oils from turmeric and ginger. Journal of basic and clinical physiology and pharmacology, 26(1), 95-103. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24756059
 • Zhou, H., S Beevers, C., & Huang, S. (2011). The targets of curcumin. Current drug targets, 12(3), 332-347. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20955148

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.