Hoida mahakatarria kotona näiden vinkkien avulla

· toukokuu 27, 2018
Vaikka nämä vinkit saattavatkin olla avuksi gastriitin oireiden lievittämiseksi, on tärkeää että käyt asiantuntijan luona pitääksesi tämän sairauden kurissa.

Mahakatarri eli gastriitti on tila, jossa vatsan sisäpinta tulehtuu. Luonnollisestikin tämä aiheuttaa keskivartalossa rajua kipua, joka tulee haposta ja kaasusta.

Sitä voivat aiheuttaa monet eri asiat, mutta suurimmassa osassa tapauksia se johtuu helicobacter pylori –bakteerin liiallisesta kasvusta, joka on sama bakteeri joka aiheuttaa mahahaavan muodostumista.

Gastriitin oireet voivat ilmestyä aivan yhtäkkiä, tai ne voivat kehittyä asteittain. Samalla kun niiden on taipumus olla lieviä ja ohimeneviä, on riskinä komplikaatiot kuten vatsan verenvuoto.

Nykyään on olemassa monia hoitotoimenpiteitä jotka auttavat hallitsemaan sen oireita siten, että se ei vaikuta potilaan elämänlaatuun.

Lisäksi on olemassa useita kotona tehtäviä hoitoja, jotka auttavat sen minimoinnissa, varsinkin silloin kun ulkoinen ärsyke aiheuttaa sen.

Oletko kohdannut tämän ongelman? Etkö tiedä kuinka hallita sitä? Ota selvää kuinka!

mahakatarri eli gastriitti

Mikä mahakatarria aiheuttaa?

Gastriitti aiheutuu kun ruoansulatusnesteet ärsyttävät mahalaukun sisäpintaa. Liiallinen happo aiheuttaa heikkenemistä ja ärsytys pahenee, mikä puolestaan saa aikaan tulehduksen ja haavoja.

Suurin osa tapauksista sattuu jonkin tartunnan jälkeen. Sen voi kuitenkin laukaista myös autoimmuunitilat, sappinesteen takaisinvirtaus vatsassa ja ruoansulatushäiriöt.

Riskitekijät

 • H. pylori -bakteeritulehdukset
 • Loiset ja virussairaudet
 • Kipulääkkeiden pitkittynyt käyttö
 • Stressille altistuminen
 • Ruoansulatusjärjestelmän vahingoittuminen
 • Crohnin tauti

Ärsytystä aiheuttavien ruokien nauttiminen ei ole syynä gastriittiin, mutta se on tekijä joka lisää oireiden vakavuutta.

Mistä tiedän että minulla on mahakatarri?

vatsakipua

Gastriitti tapahtuu usein oireettomasti. Potilas saattaa tuntea epämukavaa oloa vatsassa, joka sekoitetaan helposti yleisiin ruoansulatusvaivoihin.

Riippuen sen vakavuudesta se voi aiheuttaa myös:

 • Polttelua vatsan yläosassa
 • Pahoinvointia ja oksentelua
 • Ruokahalun menetystä
 • Vatsakipua ja kaasun muodostumista
 • Hapon takaisinvirtausta

Jos oireet ovat toistuvia, on tärkeää käydä lääkärissä. Fyysisen kokeen jälkeen hän voi suositella laboratoriotestejä diagnoosin vahvistamiseksi.

Kotitekoiset vinkit gastriitin luonnolliseen hallintaan

On monia lääkkeitä, jotka voivat auttaa gastriitin hallinnassa. Siitä huolimatta on tärkeää, että sairastuneet potilaat muuttavat elämäntyyliään ehkäistäkseen komplikaatioita.

Lääkkeet rauhoittavat epämukavuutta hetkellisesti. Sinun elintapasi kuitenkin määrittävät mikäli se uusiutuu, menee pois tai muuttuu vakavammaksi.

Joidenkin luonnollisten, kotona tehtävien hoitojen lisääminen on hyvä vaihtoehto tätä tautia vastaan taistelemiselle liiallisen lääkityksen sijaan. Tänään olemme koonneet yhteen parhaat vinkit, jotka sinun pitäisi ottaa käyttöön.

Kylmä hyytelö

hoida mahakatarria syömällä hyytelöä

Gelatiini eli liivate on täynnä kehoa hyödyntäviä välttämättömiä ravintoaineita. Sen aminohapot, vitamiinit ja mineraalit auttavat korjaamaan vatsan sisäpinnan ja hallitsemaan tulehdusta. 

 • Syö annos hyytelöä silloin, kun tunnet polttelua tai mitä tahansa mahakatarrin oireita.

Syö banaani

Kuiduista ja antioksidanteista johtuen banaani on yksi perinteisistä hoitokeinoista niiden ruoansulatusvaivojen hallitsemiseksi, jotka ovat syntyneet gastriitin takia.

Se on pehmeää ruokaa, joka auttaa säännöstelemään vatsan pH-arvoja vähentäen liiallista hapon määrää, joka aiheuttaa mahahaavoja sekä ärsytystä.

 • Syö banaani sellaisenaan tai sisällytä se smoothieihin ja aamupalaan.

Juo riisivettä

hoida mahakatarria juomalla riisivettä

Riisiveden sisällyttämät kuidut ovat usein hyödyllisiä ruoansulatusprosessin tukemisessa. Sen ravintoaineet toimivat luonnollisina vatsan rauhoittajina, mikä auttaa uudistamaan solukkoja, joita happo on ärsyttänyt.

 • Keitä riisi vedessä ilman mausteita ja juo nestettä 2 tai 3 kertaa päivässä.

Rajoita ärsyttävien ruokien nauttimista

On monia ärsyttäviä ruokia, jotka voivat tehdä gastriitin oireista vakavampia, varsinkin kun niitä nautitaan sairauden aikana.

 • On äärimmäisen tärkeää rajoittaa maitotuotteiden sekä paistettujen tai mausteisten ruokien nauttiminen vähintään kunnes tunnet helpotusta.

Lisää veden kulutusta

hoida mahakatarria juomalla enemmän vettä

Lopuksi, potilaiden jotka kärsivät tästä vatsaongelmasta, täytyy juoda tarpeeksi vettä varmistaakseen hyvän ruoansulatuksen. Liian vähäinen nestemäärä aiheuttaa muutoksia pH-arvoissa, mikä johtaa hapokkaiden nesteiden aiheuttamaan vahinkoon.

 • Varmista, että juot 6-8 lasillista vettä päivässä.
 • Jos et pidä pelkän veden juomisesta, laita joukkoon vähän sitruunaa tai juo teetä.

Pidä nämä suositukset mielessäsi ja ota ne avuksi mahakatarrin hoidossa. Käy lisäksi säännöllisesti lääkärissä, jotta hän voi arvioida sairautesi tilan.