Logo image
Logo image

Kärsitkö sappikivistä?

2 minuuttia
Sappikivet ilmenevät usein huonojen ruokailutottumusten seurauksena, tai korkean kolesterolin aiheuttaman. Sappikivet voivat usein olla myös täysin oireettomia.
Kärsitkö sappikivistä?
Viimeisin päivitys: 02 marraskuuta, 2018

Sappikivet syntyvät, kun sapen aineosat alkavat kiteytyä sappirakossa seisovassa sappinesteessä. Ylipaino sekä sappirakon tyhjenemishäiriöt lisäävät sappikivien muodostumista.

Usein sappikivet ovat täysin oireettomia ja ne löytyvät vasta muiden tutkimusten yhteydessä.

Tässä artikkelissa selvitämme, mitä oireita sappikivet aiheuttavat, sekä miten sappikivien syntymistä voi ehkäistä.

Sappikivien oireet

Some figure

Sappikivitaudin tyypillinen oire on melko äkisti alkanut ylävatsakipu, joka tuntuu oikean kyljen seudulla tai keskellä ylävatsaa. Kipu saattaa säteillä yläselkään oikean lapaluun seutuun, olo tuntuu hankalalta ja joskus voi esiintyä myös pahoinvointia ja oksentelua. Kipu rauhoittuu yleensä itsestään 3–6 tunnin kuluttua.

Sappikivet voivat olla täysin oireettomia, mutta joskus ne estävät sappirakkoa toimimasta normaalisti ja voivat pahimmillaan johtaa sappitiehyen tukokseen ja sappirakon tulehdukseen. Tällöin kivun lisäksi voi esiintyä kuumetta.

Joskus sappikiviongelmat äityvät niin pahaksi, että tarvitaan leikkaushoitoa kivien poistamiseksi. Siksi onkin hyvä yrittää ehkäistä sappikivien muodostuminen kokonaan.

Yleisimmät sappikivien oireet ovat:

1. Tietynlainen kipu

Kipu alkaa yhtäkkiä ja voi kestää muutamasta sekunnista jopa muutamaan tuntiin. Kipu keskittyy ylävatsaan ja lapaluiden väliin.

2. Turvonnut vatsa

Some figure

Turvotus on yleinen vaiva, joka ei läheskään aina johdu sappikivistä. Ei siis ole syytä huoleen jos kärsit turvotuksesta silloin tällöin, etenkin raskaan aterian jälkeen. Jos turvotus on kuitenkin jokapäiväinen riesa, joka toistuu jatkuvasti etenkin aterioinnin jälkeen, kannattaa pitää oireita silmällä ja ongelman pitkittyessä olla yhteydessä lääkäriin.

3. Ruuansulatuksen ongelmat

Usein sappikivet oireilevat ruuansulatuksen ongelmina, kuten ilmavaivoina, röyhtäilynä, ruuan sulamisen hitautena, mahalaukun oireiluna, vatsakramppeina ja huonona olona syömisen jälkeen. Etenkin rasvaiset ruuat aiheuttavat näitä oireita sappikivien yhteydessä.

4. Fyysiset oireet

Nämä oireet eivät esiinny kaikilla sappikivistä kärsivillä. Joskus iho voi saada lievästi kellertävän värin sapen kertymisen takia, ja tämä näkyy yleensä ensimmäiseksi kellertävissä silmänvalkuaisissa.

5. Muutokset ulosteessa ja virtsassa

Sappirakko on vastuussa sapen tuottamisesta, rasvojen pilkkomisesta ja ruuansulatuksen tehostamisesta. Jos sappirakko on tukkeutunut tai tulehtunut, se vaikuttaa koko ruuansulatusjärjestelmään ja suolistoon. Jos kärsit sappikivistä, voi ulosteesi muuttua kalpeaksi ja hyytelömäiseksi. Virtsa puolestaan voi vaikuttaa normaalia tummemmalta.

Näin suojaat sappirakkoa

Some figure

Jos sinulla on jo todettu sappikiviä, ei nopea ruokavaliomuutos vaikuta niihin kovinkaan paljoa. Muista siis jutella aiheesta lääkärisi kanssa ja yhdessä voitte päättää, onko leikkaukselle tarvetta. Jos et kuitenkaan kärsi vielä mistään oireista, voit yrittää ehkäistä sappikivien muodostumisen.

Kokeile seuraavia vinkkejä:

  • Nauti ruokalusikallinen oliiviöljyä ja kolme tippaa sitruunamehua joka aamu heti herättyäsi ja illalla nukkumaanmennessäsi. Tämä hoito suojaa ja puhdistaa sappirakkoa.
  • Juo tuoretta omena- ja punajuurimehua. Tällä herkullisella ja terveellisellä juomalla pidät sappikivet loitolla. Nauti mehu illallisaikaan ja käytä sen tekemiseen yksi vihreä omena ja keskikokoinen punajuuri. Leikkaa ainekset paloiksi, kaada pari desiä vettä sekaan ja sekoita tasaiseksi tehosekoittimessa. Nauti juoma kolme kertaa viikossa.
  • Oluthiiva. Lisää oluthiivaa smoothieen ja muihin juomiin. Se sisältää inositolia, joka suojaa niin sappirakkoa kuin maksaakin. 

 

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.