Ehkäise turvotus

Ehkäise turvotus

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Satunnainen turvotus on normaalia, vaikka pingottunut olo ei tietenkään tunnu kovin mukavalta. Joskus tuntuu siltä, että painoa on yhtäkkiä kertynyt monta kiloa lisää, vaikka kyse onkin vain nesteen kertymisestä. Turvotus johtuu nesteen kertymisestä kudoksiin ja se ilmenee etenkin alaraajoissa ja nilkoissa, käsivarsissa ja ranteissa sekä vatsan seudulla. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, joiden avulla pääset eroon kehoosi kertyneestä nesteestä – ehkäise turvotus tarjoamiemme kotikonstien avustuksella!

Turvotukselle on monia syitä, esimerkiksi vähäinen liikunta, raskaus, vaihdevuodet, kirroosi, sydämen vajaatoiminta ja aliravitsemus. Jos kärsit jatkuvasta turvotuksesta, kannattaa sen syitä lähteä etsimään. Jatka lukemista ja tarjoamme sinulle muutaman vinkin turvotuksen syntymisen ehkäisyyn ja helpotukseen.

Nesteen kertyminen on yleistä etenkin raskauden aikana, kun hormonit aiheuttavat muutoksia kehossa. Usein tämä ilmenee turvonneina nilkkoina ja jalkoina. Turvotus ei ole vaarallista, mutta jos se on liiallista ja jatkuvaa, kannattaa aiheesta jutella lääkärin kanssa.

Näin vältät nesteen kertymistä

Tärkeä askel nesteen kertymisen ja siitä johtuvan turvotuksen vähentämiseen on kontrolloida suolan määrää ruokavaliossa. Suola kerryttää tarpeettomia nesteitä elimistöön. Lisäksi on tärkeää juoda paljon vettä, sillä se auttaa puhdistamaan kehon epäpuhtauksista ja eliminoimaan myrkkyjä.

Ehkäise turvotus seuraavien vinkkien avulla

Diureettiset ruuat

Nestettä poistavien eli diureettisten ruokien syöminen auttaa turvotuksen vähentämiseen, sillä ne huuhtovat liiallisen nesteen mennessään ja poistavat pinkeän ja epämukavan olon. Joskus turpea ja pöhöttynyt olo johtuu pelkästään nesteestä eikä äkillisestä lihoamisesta.

 • Vesimelonia suositellaan nautittavaksi, sillä se sisältää runsaasti vettä.
 • Omenaviinietikka auttaa tasapainottamaan kaliumin määrää kehossa. Liiallinen kalium voi johtaa nestemäärän kohoamiseen.
 • Vihreä tee on loistava diureetti ja se sisältää paljon tulehdusta rauhoittavia antioksidantteja.
 • Appelsiinit sisältävät paljon C-vitamiinia, joka tehostaa munuaisten toimintaa ja täten kiihdyttää nesteiden ja myrkkyjen poistumista kehosta mm. virtsan välityksellä.
 • Artisokkaa voi käyttää uutteen lailla painonpudotukseen, sillä artisokalla on vahva diureettinen vaikutus.
 • Mustikat auttavat ehkäisemään virtsateiden ongelmia, kuten virtsatietulehdusta. Mustikat sisältävät suuren määrän antioksidantteja, jotka helpottavat tulehdusta, korjaavat soluvaurioita ja poistavat myrkkyjä.
 • Voikukka on yksi parhaiten nestettä poistavista kasveista.
 • Persilja auttaa eliminoimaan nesteitä kehosta. Kokeile persiljaa uutteena etenkin ylipainon ja sydäntautien ehkäisyyn.
 • Sipulia voi käyttää mm. reumasairauksien, munuaisten vajaatoiminnan ja kihdin hoitoon.

Muista liikunnan tärkeys

Ehkäise turvotus liikkumalla riittävästi.

Harjoita juuri sitä liikuntaa, josta itse nautit,On tärkeää löytää liikunnan ilo,

Nesteiden kertyminen ja turvotus johtuu usein liian vähäisestä liikkumisesta, joten liikunta auttaa nesteiden poistoon ja myös nesteen kertymisen ehkäisyyn. Lisäksi liikunta parantaa kehon toimintakykyä yleisellä tasolla, pitää mielialan korkealla ja tehostaa kehon tärkeiden elinten toimintoja. Ehkäise turvotus siis liikkumalla tarpeeksi.

Vältä suolaa sisältäviä ruokia

Aivan kuten edellä mainitsimmekin, suola kiihdyttää nesteen kertymistä, joten suosittelemme nauttimaan sitä mahdollisimman vähän. Vältä siis prosessoitua ruokaa, etenkin suolaisia lihatuotteita, roskaruokaa, alkoholia ja sellaisia ruokia, jotka sisältävät paljon säilöntäaineita.

Vähäinen suolan nauttiminen on suositeltavaa, sillä liiallinen suola tekee alttiiksi munuaiskiville, vatsasyövälle ja voi vähentää jopa makuaistin tehokkuutta. 

Syö ruokia, joissa on paljon kaliumia

Muista syödä ruokia, jotka sisältävät runsaasti kaliumia.

vastuussa verenpaineen kontrolloinnista ja ylimääräisen nesteen poistosta.

Monet hedelmät sisältävät paljon kaliumia, syö esimerkiksi kiiviä, meloneja, appelsiinia ja banaania lisätäksesi kaliumin saantiasi. Myös tietyt kasvikset, kuten artisokka, kaali, punajuuri, peruna ja avokado, sisältävät kaliumia.

Syö ruokia, jotka sisältävät magnesiumia

Kaliumin lisäksi suosittelemme lisäämään magnesiumin määrää ruokavaliossa. Magnesium auttaa poistamaan ylimääräisiä nesteitä kehosta, säätelee insuliinin määrää veressä ja auttaa ehkäisemään sydänsairauksien syntymistä. Lisäksi magnesium vahvistaa luita, vähentää migreenejä ja voi vähentää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen.

Suositellut ruuat

 • Jyvät, kuten vehnä ja kaura sisältävät paljon magnesiumia.
 • Kuivatut yrtit. Käytä etenkin korianteria, minttua ja persiljaa. Yrttejä voi käyttää monissa eri ruuissa ja niitä on myös helppo kasvattaa itse. Yrttejä käyttämällä lisäät helposti makua jokapäiväisiin aterioihin.
 • Pellavansiemenillä on antioksidanttinen vaikutus, joka auttaa ehkäisemään mm. sydäntautien kehittymistä. Lisäksi pellava sisältää paljon magnesiumia.
 • Auringonkukansiemenet sisältävät magnesiumin lisäksi E-vitamiinia.
 • Maito. Maitojauheena, maitotiivisteenä, tuoreena ja pastöroituna nautittu maito sisältää runsaasti magnesiumia, sekä A-, D- ja E-vitamiinia.

Lopuksi…

Ehkäise turvotus lepäämällä tarpeeksi. Jos kärsit turvonneista nilkoista, nosta jalat ylös aina kun mahdollista. Makaa selälläsi lattialla tai sängyllä ja nosta jalat seinää vasten kattoa kohti. Jos olet tehnyt muutoksia ruokavalioosi ja liikuntarytmiisi, mutta turvotus jatkuu edelleen, on suositeltavaa varata aika lääkäriin.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
10 hedelmää ja vihannesta, jotka hoitavat nesteturvotusta
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
10 hedelmää ja vihannesta, jotka hoitavat nesteturvotusta

Jotkut hedelmät ja vihannekset koostuvat suuresta määrästä vettä, jonka avulla ne hoitavat nesteturvotusta myös ihmisen elimistöstä.
Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.