Eroon ylimääräisestä suolasta kehossa

Monilla meistä kärsii toisisnaan turvotuksesta. Tässä artikkelissa kerromme kuinka pääset eroon ylimääräisestä suolasta kehossasi.
Eroon ylimääräisestä suolasta kehossa

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Suola on yleisin ruuanlaitossa käytetty mauste ja sitä löytyy lähes kaikista ruuista. Ilman suolaa ruoka on laimean makuista ja suurin osa ihmisistä käyttää suolaa joka päivä ruuanlaitossa. Vuosien saatossa toteutetut tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että liiallisella suolan käytöllä on haitallisia vaikutuksia terveydelle. Ikävä kyllä monet meistä käyttävät suolaa liikaa.

Suolan terveyshaitat

Keho tarvitsee suolaa, tai tarkemmin ottaen suolan sisältämää natriumia, toimiakseen normaalisti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että suolaa tulisi nauttia suurissa määrissä. Liiallinen määrä suolaa ruokavaliossa voi johtaa korkeaan verenpaineseen ja verenkiertoelimistön sairauksiin. Suolan määrää tulisi siis kontrolloida ja natriumin saantia muista lähteistä tulisi lisätä.

Suuri määrä suolaa ravinnosta saatuna voi pitkällä aikavälillä johtaa inhottaviin, elämänlaatua haittaaviin sairauksiin. Liika suola voi aiheuttaa mm. sydäntautia ja se lisää halvauksen riskiä. Lisäksi suola kerää nestettä kehoon ja aiheuttaa turvotusta. Onneksi suolan käyttöä voi helposti vähentää ja kehoon kertynyttä suolaa poistaa tietyillä keinoilla.

Näin poistat ylimääräisen elimistöön kertyneen suolan

suola kehossa

 

  • Juo enemmän vettä. Asiantuntijoiden mukaan ihmisen tulisi juoda 6-8 lasia vettä päivässä, sillä vaikka se kuulostaakin nurinkuriselta, veden juominen poistaa ylimääräistä nestettä kehosta ja estää turvotuksen syntymisen. Samalla poistuu ylimääräinen natrium virtsan mukana. Veden juominen on yksi helpoimmista tavoista puhdistaa kehoa, nesteyttää sitä ja vähentää inhottavaa turvotusta.
  • Poista suola ruokavaliostasi. Vaikka monelle suola on täysi välttämättömyys ruuanlaitossa, kannattaa sinun etsiä muita vaihtoehtoja suolan käytölle. Vähennä suolan määrä minimiin tai korvaa se kokonaan muilla mausteilla. Kokeile rohkeasti erilaisia eksoottisia mausteita ja pian huomaat, ettei suolan vähäisyys enää maistu. Suolaa voi nauttia turvallisesti pienissä määrissä kotona kokatuissa ruuissa. Vältä kuitenkin leikkeleitä, makkaroita, valmisruokia, ruokasäilykkeitä, pakasteruokaa ja muita ennalta valmistettuja ruokia. Korvaa nämä tuoreilla kasviksilla ja hedelmillä. Nämä ruuat auttavat sulattamaan ylimääräisen suolan.
  • Korvaa suola muilla mausteilla. Käytä valkosipulia, tuoretta mustapippuria, curryjauhetta, persiljaa, oreganoa ja rosmariinia.
  • Muista liikkua säännöllisesti. Sinun tulisi harrastaa päivittäin kevyesti rasittavaa liikuntaa, joka saa pienen hien pintaan. Kävele, hölkkää, tanssi, pyöräile. Hien mukana poistuvat kuona-aineiden lisäksi ylimääräinen suola. Muistahan aina tasapainottaa kehosta poistuvat nesteet juomalla paljon vettä. Kanna aina vesipulloa mukanasi, varsinkin liikkeessä ollessasi.

Persiljasta apu suolan poistamiseen kehosta

 

persilja poistaa nestettä

Persilja on yksi yleisimmin käytetyistä yrteistä ruuanlaitossa. Sen maku on mukavan raikas ja se tuo oman lisänsä ateriaan kuin ateriaan. Persilja ei pelkästään maistu hyvältä, vaan se myös tekee hyvää, sillä persiljan vaikuttavat ainesosat puhdistavat munuaisia ja kiihdyttävät myrkkyjen poistumista kehosta virtsan kautta.

Olet varmasti tietoinen siitä roolista, joka munuaisillasi on kehon puhdistuksessa ja terveenä pitämisessä. Munuaiset suodattavat haitalliset ainekset ja kemikaalit ja käsittelevät ne niin, ettei niistä ole keholle haittaa. Lisäksi munuaiset ovat vastuussa suolan käsittelystä verenkierrossa ja ne suodattavatkin ylimääräisen suolan pois.

Miten persilja auttaa?

Saadaksesi käyttöön persiljan kehoa puhdistavat ominaisuudet tulee sinun valmistaa siitä hoitava teejuoma. Käytä kourallinen pestyä ja silputtua persiljaa ja lisää se litraan kiehuvaa vettä. Anna poreilla hiljakseen 10 minuutin ajan ja poista liedeltä. Kun juoma on viilennyt, nauti se tyhjään mahaan. Säilytä yli jäänyt neste lasiastiassa kannella peitettynä jääkaapissa ja nauti moneen otteeseen päivän mittaan.

Muistathan…

Jotta saat teejuomasta parhaan hyödyn, yhdistä sen nauttiminen muihin tässä artikkelissa mainittuihin vinkkeihin. Muista myös, että teetä tulee nauttia runsaasti päivän mittaan monena peräkkäisenä päivänä.

Persiljatee poistaa myrkkyjä ja suolaa kehosta, mutta tämän lisäksi se myös estää nesteiden kertymistä elimistöön, pitää verenpaineen normaalilla tasolla ja auttaa jopa laihtumaan. Muista syödä terveellisesti ja liikkua paljon, näin persiljan teho vahvistuu. Näiden vinkkien avulla sinun on helpompi poistaa ylimääräinen suola kehosta.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  •  World Health Organization, Sodium intake for adults and children, 2012, ISBN 978 92 4 150483 6 (NLM classification: WB 424)
  • Weinberger MH, “Salt sensitivity of blood pressure in humans”, Hypertension. 1996 Mar;27(3 Pt 2):481-90.
  • Adler AJ, Taylor F, Martin N, Gottlieb S, Taylor RS, Ebrahim S., “Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular disease”, Cochrane Database Syst Rev. 2014 Dec 18;(12):CD009217.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.