Logo image
Logo image

Puhdista munuaiset haitallisista aineista

4 minuuttia
Puhdista munuaiset haitallisista aineista
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 20 kesäkuuta, 2023

Monet meistä eivät paljoa ajattele munuaisiaan tai niiden kuntoa – varsinkaan, jos ne eivät oireile mitenkään. Munuaisten puhdistaminen ja terveenä pitäminen on todella tärkeää, sillä monet taudit syntyvät virtsaneritysjärjestelmässä. Munuaiset puhdistavat kehoa ja pitävät sen terveenä, ja silloin tällöin on hyvä suorittaa munuaisten puhdistus.

Munaisten oireilu ja puhdistuksen tarve

Seuraavat oireet voivat olla merkki munuaisten ahdingosta ja puhdistuksen tarpeesta: korkea tai matala verenpaine, kipuilu alavatsassa, virtsan tumma väri, jatkuva janoisuuden tunne, selkäkivut vyötärön yläpuolella ja jatkuva vessassa ravaaminen öisin. Jos kärsit näistä oireista, se voi tarkoittaa sitä, että virtsaneritysjärjestelmä ei toimi normaalisti.

Muita oireita ovat virtsaamisen vähentyminen alle puoleen litraan päivässä, paine rakossa, kipu virtsatessa, nilkkojen turpoaminen öisin, turvonneet silmät aamuisin, yllättävät mustelmat ja verenvuoto ilman näkyvää vammaa.

Jos sinulla on todettu munuaiskiviä tai virtsakiviä, on korkea aika puhdistaa munuaiset.

Some figure

Miten voin ennaltaehkäistä epätasapainon munuaisissa?

 • Terveellinen ruokavalio on edellytys sille, ettei elimistöön kerry huonolaatuisen ravinnon mukana myrkkyjä ja haitallisia aineita. Ainekset tunkeutuvat verenkiertoon, eivätkä poistu virtsan mukana. Suosi luomua ja vältä lisäaineita ja pitkälle prosessoitua ruokaa.
 • Munuaisongelmia, kuten munuaiskiviä, voi ehkäistä välttämällä liiallista suolan käyttöä ja prosessoitua ruokia, kuten pakasteaterioita ja leivitettyjä tuotteita.
 • Vältä liiallista maitotuotteiden käyttöä, jätä juustot ja jogurtit vähemmälle ja vältä erityisesti maitoa.
Some figure
 • Vähennä syömäsi eläinproteiinin määrää ja vaihda punainen liha kananmuniin. Tämä edistää kalsiumin kulkeutumista virtsassa ja ehkäisee munuaiskivien syntymistä.
 • Vältä alkoholia ja sokeroituja juomia kuten mehuja ja limsoja. Nämä eliminoivat kalsiumia virtsasta.
 • Kokeile kasvisruokavalioita tai siirry käyttämään pelkästään luonnollisia ruokia, joita ei ole prosessoitu. Lisää kotitekoiset vihannes- ja hedelmäjuomat ruokavalioosi, makeutusaineita ei tarvita, sillä hedelmät ja esimerkiksi porkkana ovat luonnostaan makeita.
 • Keskity syömään paljon sellaisia ruokia, jotka kiihdyttävät virtsaneritystä. Esimerkiksi appelsiinit, viinirypäleet, sitruuna, greippi, selleri, porkkana, kurkku, omena, vesimeloni, verkkomeloni, salaatti, tuoreet luumut ja persikat ovat tähän sopivia.
 • Vältä kipulääkkeiden käyttöä niin paljon kuin mahdollista, jätä pois aspiriini, ibuprofeeni jne.
 • Juo paljon vettä joka päivä (kaksi litraa talvisin ja kolme litraa kesällä), niin että virtsasi on lähes väritöntä tai laimean keltaista. Älä kuitenkaan ylitä suositeltua vesimäärää, sillä tämä taas kuormittaa munuaisia.
Some figure

Munuaisten puhdistaminen (3 päivän kuuri)

Mikään puhdistuskuuri ei ole ihmeparannuskeino, eikä tämäkään kuuri voi luvata täysin puhdistettuja munuaisia 72 tunnissa, mutta ainakin se auttaa sinut kohti oikeaa suuntaa. Ensinnäkin sinun tulee välttää kahvia, alkoholia, limsoja, suolaa ja proteiinipitoista ruokaa koko kolmen päivän ajan. Edellä mainitut aineet ärsyttävät munuaisia ja haittaavat myrkkyjen poistumista virtsateiden kautta. Korvaa kahvi ja limu vedellä, ja lihan sijasta syö pellavansiementä, auringonkukansiemeniä ja manteleita.

Aloita jokainen kuuripäivä aamiaisella, joka sisältää lasillisen mustikkamehua. Voit tehdä mehun itse ja sitä on saatavilla myös terveysruokahyllyiltä. Mustikkamehu vähentää rakkoon kertyvän kalsiumin määrää. Liiallinen kalsium hidastaa munuaisten toimintaa, eivätkä myrkyt poistu kehosta normaaliin tapaan. Mustikkamehu myös ehkäisee virtsatietulehduksia ja kivuliaiden munuaiskivien syntymistä.

Some figure

Aamupäivällä nauti lasillinen mehua, joka sisältää runsaasti kaliumia. Kalium puhdistaa kehoa ja pitää energiatason korkealla kolmen kuuripäivän ajan. Voit tehdä mehun itse porkkanasta, selleristä, persiljasta ja pinaatista. Juoma toimii myös smoothiena.

Puolen päivän aikaan juo lasillinen nestemäistä lehtivihreää (etsi tätä terveysmyymälöistä tai netistä). Lehtivihreä on sananmukaisesti vihreää ainesta, joka antaa kasveille niiden vihreän värisävyn. Voit myös kasvattaa itse ruohoa sisätiloissa kukkaruukussa, leikata ruohon varret ja sekoittaa tehosekoittimessa veden kera. Lehtivihreä tehostaa puolustusjärjestelmän toimintaa ja puhdistaa veren, monista muista positiivisista vaikutuksista puhumattakaan.

Lounaan ja illallisen välillä juo lasillinen vesimelonin siemenistä tehtyä teetä. Kyseinen tee kiihdyttää virtsaneritystä ja aineenvaihduntaa, mikä auttaa aktivoimaan munuaisia ja rakon toimintaa. Se myös tehostaa ruuansulatusta ja suoliston toimintaa.

Illalliseksi juo porkkanamehua tai mustikkamehua.

Näiden juomien lisäksi sinun tulisi syödä normaalit ateriat välttäen kuitenkin lihaa ja vehnää. Syö mitä haluat, mutta suosi luomutuotteita, kasviksia, pähkinöitä ja hedelmiä.

Ennen nukkumaanmenoa voit tehdä teen mintunlehdistä tai voikukasta. Laita muutama mintunlehti tai voikukka mukin pohjalle ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Anna hautua muutaman minuutin ajan, siivilöi ja makeuta esimerkiksi hunajalla ennen nauttimista. Sekä voikukka että minttu puhdistavat kehoa luonnollisesti ja helpottavat illalla tapahtuvaa ruuansulatusta.

Some figure

Muita vinkkejä

Älä unohda liikuntaa kuurin aikana. Sinun tulisi harrastaa jotakin fyysisesti rasittavaa toimintaa näiden kolmen päivän aikana. Käy punttisalilla tai ryhmäliikuntatunneilla, joogaa, käy juoksulenkillä, uimassa tai pyöräilemässä – tee juuri sitä, mistä itse nautit eniten. Kävele ainakin puoli tuntia joka päivä munuaisten toiminnan tehostamiseksi. Suosittelemme ahkeraa saunomista, sillä hikoilu poistaa myrkkyjä tehokkaasti. Kokeile myös kuumaa ja rentouttavaa kylpyä.

Muista myös kunnollinen venyttely joka aamu ja ilta, venyttely aktivoi kehoa ja lisää energiaa. Netistä löytyy hyviä ohjeita erilaisten venyttelyliikkeiden tekemiseen, ja löydät varmasti itsellesi sopivat liikkeet, olit sitten kuinka jäykkä tai notkea tahansa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. (2013). Diet for Kidney Stone Prevention. National Kidney and Urologic Diseases Information Clearinghouse.
 • Sampiro, F. J. B. (2007). Protective effects of cranberries on infection-induced oxidative renal damage in a rabbit model of vesico-ureteric reflux. International Braz J Urol. https://doi.org/10.1111/j.1464-410X.2007.07088.x
 • Motulsky, A. G. (1989). Diet and Health: Implications for Reducing Chronic Disease Risk. In Diet and Health: Implications for Reducing Chronic Disease Risk. https://doi.org/10.17226/1222

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.