Logo image
Logo image

Mitä virtsasi väri kertoo terveydestäsi

2 minuuttia
Kaikki tietävät sen; se ei ole miellyttävä keskustelunaihe. Olet ehkä yksi niistä ihmisistä, jotka eivät keskity liian paljon eritteisiinsä kylpyhuoneessa, mutta lääkäreiden mukaan on tarpeellista tietää minkä väristä virtsasi on.  Ei ole ainoastaan tärkeää tietää onko sinulla kipuja vai ei; virtsan väristä voit huomata tiettyjä merkkejä huonosta ruokavaliosta, sairauksista, nestehukasta, jne.
Mitä virtsasi väri kertoo terveydestäsi
Viimeisin päivitys: 12 maaliskuuta, 2019

Virtsa koostuu vedestä ja kuona-aineista. Jos jokin ei toimi oikein kehossasi, virtsasi saattaa vaihtaa väriä. Johtuipa se ruokavaliosta, tulehduksesta tai vaikka lääkekuurista, se voi aiheuttaa muutoksia, jotka sinun täytyy pitää mielessäsi. Lähdetäänpä katsomaan tosiasioita terveydestäsi.

Terveys ja virtsan väri

 

Some figure

Ensinnäkin on tärkeää tietää, että virtsa syntyy suodatusoperaatiossa munuaisissa. Tämän prosessin jälkeen veden ja myrkkyjen sekoitus, jota kehosi ei tarvitse, saapuu virtsarakkoon, ja se on poistettava. Riippuen ruoka-aineista joita syöt ja kehosi toiminnoista, kuten hengityksestä ja hikoilusta, sinulta poistuu enemmän tai vähemmän virtsaa. Väri riippuu seuraavista seikoista:

Kirkas väri munuaisissa

Kirkas, lähes väritön virtsa on hyvä merkki. Se merkitsee, että olet juonut tarpeeksi nesteitä. Kun juot suuria määriä vettä, munuaiset suodattavat virtsaa paljon helpommin ja tämän takia virtsalla on kirkkaampi väri.

Kirkkaankeltainen väri

Some figure

 

Tämä oire kannattaa pitää mielessä. Se tarkoittaa, ettet juo tarpeeksi nesteitä ja munuaistesi on työskenneltävä kovemmin suodattaakseen virtsan. Silloin kerääntyy suurempi määrä myrkyllisiä aineita ja sinun tulee nesteyttää kehoasi paremmin. Tämä väri voi johtua myös liiallisesta hikoilusta, kun olet työskennellyt tai liikkunut paljon.

Tummankeltainen väri

Tämä väri on jopa vakavampi. Se on selvä merkki siitä, että sinun täytyy mennä lääkäriin. Voimakkaan keltainen väri kertoo, että sinulla on ongelma maksassa ja saatat kärsiä keltataudistaJos näin tapahtuu, kiinnitä huomio silmiisi ja katso, jos myös niissä on keltainen sävy. Muita oireita voivat olla esimerkiksi väsymys ja yleinen huonovointisuus.

Punertavan ruskea väri

Some figure

Tämä on ehkä yleisin väri, jos sinulla on munuaisongelma. Punaruskea väri johtuu siitä, että sinulla on tulehdus ja virtsassasi on hieman verta. On mahdollista, että sinulla on kiviä ja virtsatiesi kärsivät niistä, sillä ne tukkivat virtsarakon kivuliaasti. Sinulla saattaa olla munuaiskiviä, jotka ovat vahingollisia munuaisille. Tässä tapauksessa virtsan väri on hyvin ominainen. Jos kyse on munuaisongelmasta, sinulla on todennäköisesti myös kipuja.

Oranssi väri

Tämä väri ei ole kovin tavanomainen, mutta sitäkin voi ilmetä. Mikä aiheuttaa oranssin värin virtsassa? Liiallinen C-vitamiinin määrä kehossasi. Sitä on liian paljon ja munuaisesi suodattavat liian vitamiinin. Jos joskus huomaat virtsasi olevan oranssia, vähennä vain C-vitamiinia sisältävien hedelmien ja vihannesten kulutusta vähintään viideksi päiväksi. Siis vähennä kulutusta, mutta älä koskaan lopeta sitä kokonaan.

Sinertävä väri

Some figure

Yllätyitkö? Niin oudolta kuin se kuulostaakin, tämän on aiheuttanut liiallinen kalsiumin määrä tai jonkin tyyppinen bakteeritulehdus. Tämän on taipumus tapahtua ihmisille, jotka ottavat vitamiinilisiä. Sen aiheuttaa yliannostus tai sekoittuminen jonkun toisen kehosi aineen kanssa ja tämä vaikuttaa kehoosi. Ole varovainen lääkkeiden ja ravintolisien kanssa. Jos huomaat tällaisia muutoksia, ota yhteyttä lääkäriisi.

Punainen väri

Some figure

Punaisen värinen virtsa voi olla merkki kahdesta asiasta. Ensimmäinen voi olla vakavaa, koska se voi johtua verestä ja sinun täytyy ottaa välittömästi yhteyttä lääkäriin. On mahdollista, että sinulla on rakko- tai munuaisongelma. Oikea diagnoosi tulee aina antamaan sinulle vastauksen.

Toinen syy on täysin vaaraton. Jos olet syönyt paljon punajuuria, marjoja, karhunvatukoita tai jopa paljon väriaineellisia elintarvikkeita, on mahdollista, että virtsaan on tarttunut niiden väri. On tärkeää että pidät silmällä, jos tämä väri toistuu useampana päivänä. Jos näin on, älä epäröi ottaa yhteyttä lääkäriisi.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.