7 virtsarakon syövän merkkiä, joita tulisi pitää silmällä

Mitkä ovat virtsarakon syövän oireet? Vaikka jotkut oireet voivat johtua toisista ongelmista, on tärkeää kiinnittää huomiota niihin kaikkiin saadaksesi aikaisen diagnoosin mikäli sinulla on virtsarakon syöpä. 
7 virtsarakon syövän merkkiä, joita tulisi pitää silmällä

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2018

Rakkosi on lihaksikas elin, joka on pussukan muotoinen. Sen tunnettu ominaisuus on sen kyky supistua ja laajentua kun se säilöö munuaistesi tuottaman virtsan. Virtsarakon syöpä syntyy pahanlaatuisista soluista, jotka alkavat kasvaa kontrolloimattomasti sisemmässä kalvossa, muodostaen kasvaimia.

Useimmat virtsarakon syövän tapaukset alkavat virtsarakon epiteelikudoksessa, joka on tämän elimen sisin seinämä.  Aikainen tunnistaminen on tärkeää välttääksesi traagiset seuraukset, sillä jo muutamassa päivässä se voi levitä muihin rakkosi ja lähellä olevien kudosten alueisiin. 

Mutta yksi ongelma on se, että useat ensioireet voidaan tulkita väärin, sillä ne ovat yhteydessä muihin sairauksiin, mikä tekee oikean diagnoosin hankalaksi monille potilaille. Tämä tarkoittaa, että on välttämätöntä etsiä merkkejä, etenkin jos sinulla on joitakin riskitekijöitä kuten tupakointi ja altistuminen myrkyllisille kemikaaleille.

Tänään jaamme seitsemän virtsarakon syövän pääoiretta kanssasi, jotta sinun ei tarvitse epäröidä ottaa yhteyttä lääkäriisi mikäli koet niitä.

Virtsarakon syöpä ja sen pääasialliset oireet

1. Verta virtsatessa

 

Virtsarakon syöpä voi oirehtia veren ilmaantumisella virtsaan.
Veren ilmaantumien virtsaan on yksi virtsarakon syövän aikaisimmista oireista.
  • Sitä ilmaantuu vaihtelevissa määrin.
  • Jotkut potilaat huomaavat, että heidän virtsansa on muuttunut pinkin vivahteiseksi, tai harvemmissa tapauksissa tummemman punaiseksi.
  • Toisissa tapauksissa virtsan väri näyttää normaalilta paljaalla silmällä katsottuna. Kuitenkin laboratoriossa saatetaan huomata pieniä jäämiä verestä.
  • Nämä oireet voivat jatkua muutaman viikon putkeen, tai ne voivat ilmaantua yhtenä päivänä ja kadota seuraavana.
  • Jos et hoida tätä sairautta, veri virtsassa palaa tulevaisuudessa.

2. Muutokset virtsaamistavoissasi

Sinun tulisi harkita, että muutokset virtsaamistavoissasi voivat olla mahdollisia virtsarakon syövän merkkejä, sillä ne aiheutuvat tulehduksesta. Tämä saattaa merkitä pikaista syöpädiagnoosia. 

Konsultoi lääkäriäsi, mikäli huomaat mitään seuraavista:

  • Jatkuva tarve käydä vessassa, vaikka rakkosi on tyhjä
  • Kasvanut tarve virtsata iltaisin
  • Virtsan virtaus on heikko
  • Tunnet poltetta virtsatessa

3. Kipu selän yhdellä puolella

 

Virtsarakon syöpä voi oirehtia toispuoleisena selkäkipuna.
Virtsatulehdukset kuten munuaiskivet ja virtsarakon syöpä voivat aiheuttaa epämiellyttävää kipua toisella puolella alaselkää.

Vaikka se voidaan alunperin sekoittaa lihaskipuun, toistuvuus ja voimakkuus auttavat sinut tajuamaan sen tosiasian, että jotakin muuta tapahtuu. 

On tärkeää kiinnittää huomiota tähän, etenkin kun se liitetään huomattaviin muutoksiin virtsassa.

4. Ruokahalun puute

On monia tekijöitä analysoitavaksi kun esiintyy ruokahalun puutetta. Näiden joukossa on mahdollisuus, että se johtuu erääntyyppisestä syövästä. 

Potilailla, jotka kehittävät kasvaimia rakossa, on jatkuva raskauden tunne, joka voi estää heitä nauttimasta ruoasta niin kuin he ennen nauttivat.

5. Painon putoaminen

Ruokahalun puute ja stressi voivat aiheuttaa potilaan painon putoamiseen hälyttävään tahtiin.

Tästä voi johtua vakavia ravitsemuksellisia puutteita, ja kun puolustuskykysi heikkenee, syöpäsolut kehittyvät suuremmalla todennäköisyydellä.

6. Tulehdus

Nesteiden kerääntyminen, tai edeema, on seurausta kehon tulehdusvasteelle, kun se on syöpäsolujen hyökkäyksen alaisena.

Tässä erityisessä tapauksessa, se on kaikista selkeintä vatsassa ja jaloissa, koska rakkosi ei enää pysty kunnolla eliminoimaan nesteitä.

7. Väsymyksen ja anemian tunteet

Ruokahalun puutteen seurauksena voi esiintyä väsymystä.
Toinen ruokahalun puutteen seuraus, joka johtuu virtsarakon syövästä, on vahva väsymyksen tunne, joka yleensä liitetään anemiaan.

Kun sinulta puuttuu ravinteita, verisolujesi tuotanto vähenee ja saat vähemmän happea soluihisi, mikä näkyy fyysisenä ja henkisenä väsymyksenä. 

Tiivistääksemme, yllä kuvailemamme oireet voivat olla täysin harmittomia tai viitata myös vähemmän vakavaan tilaan. Silti sinun tulisi käydä oikeissa lääkäritesteissä ottaaksesi selville, mikäli ne liittyvät virtsarakon syöpään.

Kuten toiset tämän sairauden muodot, nopea havaitseminen on avain onnistuneeseen hoitoon.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.