10 suositusta puolustuskykysi vahvistamiseksi ruokavalion avulla

Rautaisen puolustuskyvyn saaminen ei ole helppo tehtävä, mutta jos seuraat terveellistä ruokavaliota, voit saavuttaa sen vaivatta.
10 suositusta puolustuskykysi vahvistamiseksi ruokavalion avulla
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Nykyajan maailmassa on monia tekijöitä, jotka voivat heikentää immuunijärjestelmää. Lämpötilan muutokset, jatkuva stressi ja väsymys ovat kolme tekijää, joiden tulisi toimia hälytysmerkkeinä kun on kyse puolustuskyvyn parantamisesta. Tässä artikkelissa kerromme kymmenestä suosituksesta puolustuskykysi vahvistamiseksi ruokavalion avulla.

Terveellisen ruokavalion ylläpitäminen on aina hyvä päätös ja autamme sinua pitämään immuunijärjestelmäsi hyvässä kunnossa. Kehon optimaalisen puolustuskyvyn saavuttamiseksi on välttämätöntä syödä tasapainoisesti.

Tässä artikkelissa suosittelemme sinulle 10 ruokaa, joilla voit vahvistaa puolustuskykyäsi ruokavalion avulla vältellen samalla vitamiinilisiä tai lääkitystä, joiden on taipumus olla yleisimpiä ratkaisuja.

Sinun tulisi aina varmistaa, että syöt paljon hedelmiä ja vihanneksia, koska ne sisältävät makroravintoaineita, vitamiineja, antioksidantteja sekä mineraaleja. Ne kaikki auttavat tasapainottamaan veren valkosolujen määrää, jotka ovat vastuussa kehosi suojaamisesta taudeilta ja tartunnoilta.

Seuraavaksi esittelemme kymmenen ruoka-ainetta puolustuskykysi vahvistamiseksi – jatka siis lukemista!

10 ruokaa puolustuskykysi vahvistamiseksi

1. Valkosipuli

Nauti valkosipulia puolustuskykysi vahvistamiseksi - se on antibakteerinen ja viruksia torjuva.

Valkosipulia käytetään yleisesti ruoanlaitossa maun antamiseen. Sillä on kuitenkin monia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä mahtavan liittolaisen terveydellemme.

Se on antibakteerinen ja virusten vastainen, mikä auttaa parantamaan puolustuskykyäsi sekä kykyäsi vastata sairauksiin.

2. Sitrushedelmät

Sitrushedelmät sisältävät runsaasti C- vitamiinia.

Hedelmät kuten appelsiiinit, limet, sitruunat, greipit ja mandariinit sisältävät paljon vitamiineja, erityisesti C-vitamiinia. Niiden syöminen on tärkeää puolustuskykysi vahvistamiseksi ja ne auttavat sinua ehkäisemään tyypillisiä sairauksia, joita muutokset ilman lämpötilassa aiheuttaa, kuten yskää ja flunssaa.

Jos kärsit jo jostakin näistä sairauksista, auttaa C-vitamiini sinua toipumaan nopeammin ja helpommin.

3. Sipulit

Sipuli auttaa vahvistamaan puolustuskykyä.

Sipuliuute auttaa aina vahvistamaan immuunijärjestelmän tehokkuutta.

  • Voit keittää sitä vedessä ja juoda kuumana lievittääksesi hengitysongelmia, kuten katarria ja keuhkoahtaumaa.

Jos haluat, voit myös syödä sitä raakana auttaaksesi vähentämään yskän ja limakalvojen aiheuttamia ongelmia. Sipuli auttaa molemmissa tapauksissa vahvistamaan puolustuskykyäsi ja lisäämään kykyä vastata sairauksiin.

4. Punaiset marjat ja kasvikset

Punaiset hedelmät ja kasvikset, kuten tomaatit, auttavat parantamaan puolustuskykyä.

Tähän ryhmään kuuluvat paprikat, tomaatit, kirsikat ja mansikat. Nämä ruoat sisältävät runsaasti A-vitamiinia ja karoteenia, kahta rakenneainetta, jotka auttavat vahvistamaan puolustuskykyä ja ehkäisemään sairauksia.

5. Vesi

Vedenjuonti auttaa suojaamaan bakteereilta ja viruksilta.

Jokainen juomasi vesipisara auttaa vahvistamaan puolustuskykyäsi. Se johtuu siitä, että limakalvot pysyvät pehmeinä ja joustavina. Sillä tavalla pidät hengitystiet vapaina tukkeutumista. Samalla suojaat niitä bakteereilta ja viruksilta.

  • Juo vähintään 6 lasillista vettä päivässä varmistaaksesi, että pidät virukset loitolla.

Voit myös juoda kookosvettä lisätäksesi kehosi elektrolyyttien määrää. Tämä on erityisen hyvä nesteytykselle, varsinkin tilanteissa, jotka vaativat paljon fyysistä rasitusta.

6. Pähkinät ja mantelit

Mantelit auttavat laskemaan kolesterolia.

Pähkinät ovat täynnä E-vitamiinia, tärkeää vitamiinia joka auttaa poistamaan myrkyt. Tämä vitamiini toimii antioksidanttina ja lisää leukosyyttien määrää, jotka puolestaan suojaavat kehoa sairauksilta, viruksilta ja bakteereilta.

Etenkin mantelit auttavat vähentämään kolesterolia kiitos niiden Omega-3 -pitoisuuden. Mantelivoin valmistaminen on hyvä vaihtoehto ja sitä voi käyttää kaikenlaisten ruokien kanssa.

7. Hunaja

Hunajalla on antiseptisia ominaisuuksia.

Hunajan käyttäminen yskän hoidossa on erittäin suosittua. Kun kärsit flunssasta, yskästä tai nuhasta, syö ruokalusikallinen hunajaa. Sen antiseptiset ominaisuudet auttavat vahvistamaan puolustuskykyäsi.

8. Kaurapuuro

Kaura on täynnä mineraaleja.

Kaura on todellista superruokaa, joka on täynnä mineraaleja kuten magnesiumia, sinkkiä ja kuparia. Nämä auttavat suoraan immuunijärjestelmääsi lisäten sen tehokkuutta sairauksia aiheuttavia viruksia ja bakteereita vastaan.

9. Sienet

Voit nauttia sieniä esimerkiksi valkosipulin tai sipulin kanssa.

Sienillä on virusten ja mikrobien vastaisia ominaisuuksia.

Nämä kasvikset parantavat immuunijärjestelmän kykyä vastata mihin tahansa kehoa uhkaavaan vaaraan. Voit syödä niitä valkosipulin ja sipulin kanssa ennen nukkumaanmenoa.

10. Kuningatarhyytelö

Mehiläisten valmistama kuningatarhyytelö on hyväksi vastustuskyvylle.

Kuningatarhyytelö on mehiläisten tekemää tuotosta. Se on luonnollinen superruoka, joka vahvistaa immuunijärjestelmän täysin. Kun lämpötila laskee talvisin, toimii se täydellisenä puolustuskyvyn vahvistajana.

Lisäsuositus: taistele stressiä vastaan

Myös stressillä ja väsymyksellä on vaikutusta heikkoon vastustuskykyyn.

Älä unohda, että immuunijärjestelmää voi myös heikentää muut tekijät kuin ruoka. Tämän artikkelin alussa mainitsimme väsymyksen ja stressin. Stressi on terveyden kannalta ratkaiseva tekijä.

Stressi voi aiheuttaa immuunijärjestelmän lamaantumisen. Jos näin tapahtuu, nousee verenpaineesi ja kolesterolitasosi epätasapainoisen hormonierityksen kanssa. Sen seurauksena voit saada monia sairauksia.

Suosittelemme sinua siis liikkumaan ja harrastamaan jotain sellaista aktiviteettia, joka parantaa henkistä hyvinvointiasi, sekä myös sisällyttämään ruokavalioosi tässä artikkelissa mainitsemamme 10 ruokaa. Puolustuskykysi vahvistaminen on sinun päivittäinen tehtäväsi.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
4 hyvää tapaa lisätä vastustuskykyä
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
4 hyvää tapaa lisätä vastustuskykyä

Tässä artikkelissa keskustelemme neljästä mahtavasta tavasta, joiden avulla voit helposti lisätä vastustuskykyä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  •  Percival SS., Aged garlic extract modifies human immunity. J Nutr, 2016. 146 (2): 433-436.
  • Huang Z., Liu Y., Qi G., Brand D., Zheng SG., Role of vitamin A in the immune system. J Clin Med, 2018.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.