8 asiaa joita mansikat tekevät terveydellesi

Mansikat ovat erityislaatuisia: ne ovat diureettisia, tulehdusta ehkäiseviä ja myrkkyjä poistavia. Ja flavonoidiensa ansiosta ne auttavat oksidatiivista stressiä ja kognitiivista rappeutumista vastaan.
8 asiaa joita mansikat tekevät terveydellesi

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Mansikat ovat pieniä kirkkaanpunaisia marjoja, joita on laajalti käytetty jo vuosisatojen ajan kaikenlaisissa resepteissä. 

Mansikkakasvi, joka tieteelliseltä nimeltään tunnetaan Fragaria ananassana, kuuluu Rosaceae -kasvissukuun. Se tuotiin Eurooppaan 1700-luvulla Amerikasta.

Ravinteellisesta näkökulmasta katsottuna, mansikat erottuvat joukosta suuren antioksidanttipitoisuutensa ansiosta. Yhdessä vitamiiniensa ja mineraaliensa kanssa tämä tekee niistä erityisen hyviä kehollesi.

Koska ne ovat vähäkalorisia, ne auttavat kontrolloimaan nälkää ja tukevat aineenvaihduntaa, mansikoita suositellaan terveelliseen painonpudotukseen.

Ne myös auttavat säätelemään verensokeritasoja ja estämään vapaita radikaaleja aiheuttamasta vahinkoa.

Kaikki tämä tarkoittaa, että mansikka on marja, jota ilman et halua elää, etenkin jos haluat elää terveellistä elämää. 

Alla haluamme kertoa sinulle mansikoiden syömisen 8 päähyödystä. Tämän jälkeen uskomme, että alat nauttia niistä vieläkin enemmän!

1. Mansikat ehkäisevät sydänsairauksia

Mansikat sisältävät eräänlaista antioksidanttia, joka tunnetaan antosyaanina. Se imeytyy kehoosi ja auttaa parantamaan sydämesi terveyttä. 

Tämä aines alentaa tulehdusta samalla kun se alentaa kolesterolia ja triglyseriditasoja. Se auttaa vähentämään korkean verenpaineen riskiä, sillä se saa valtimot elastisemmiksi ja estää tukoksia.

Jos syöt mansikoita kaksi tai kolme kertaa viikossa, vähennät jopa sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä.

2. Ne ovat nesteyttäviä

Korkean vesipitoisuutensa (noin 92 %) ansiosta mansikat ovat yksi nesteyttävimmistä ruoista mitä voit syödä. Ne ovat mahtavia kuumina päivinä, ei vain siksi että ne ovat virkistäviä, vaan koska ne myös vastustavat nesteiden häviämisen vaikutuksia.

Lisäksi ne ovat yksi parhaista vaihtoehdoista urheilijoille. Tämän marjan välttämättömät mineraalit rohkaisevat elektrolyyttien oikeaa tasapainoa kehossasi.

3. Ne auttavat parantamaan mielialaasi

mansikat

Mansikat sisältävät ravinteita kuten B1-vitamiinia, joka tunnetaan myös mielialaravinteena, joka auttaa sinua taistelemaan ärsytystä ja surullisuutta vastaan. 

Tämä ravinne sulautuu hermojärjestelmässäsi ja stimuloi sitä kasvattamaan hyvinvointihormonien tuotantoa. 

4. Ne parantavat ihoasi

Kiitos niiden ravitsemuksellisen rakenteen ja korkean vesipitoisuuden, nämä pienet marjat ovat suuri apu pitämään ihosi terveenä ja kauniina. 

Niiden säännöllinen nauttiminen edistää vanhenemista nopeuttavien myrkkyjen eliminointia, ja auttaa samanaikaisesti kaikissa ihon pH-epätasapainoisuuksissa.

Voit myös käyttää mansikoita paikallisesti naamiona tai voiteena kuoriaksesi, keventääksesi ja pehmentääksesi ihoasi. 

5. Ne estävät ummetusta

vatsakipu

Mansikat sisältävät huomattavia määriä kuitua, mikä yhdistettynä veden kanssa auttaa parantamaan suoliston liikkeitä auttaakseen jätteiden poistossa. 

Nämä yhdistelmät auttavat jätettä liikkumaan helpommin ruoansulatuskanavasi läpi.

Samanaikaisesti mansikat auttavat kontrolloimaan vatsan turvotusta ja muita hitaan ruoansulatuksen oireita. 

6. Ne ovat luonnollinen tulehdusta ehkäisevä ruoka

Mansikat ja muut marjat ovat loistavia alentamaan turvotusta, sillä ne sisältävät runsaasti C-vitamiinia, mineraaleja ja antioksidantteja.

Nämä ravinteet antavat niille tulehdusta ehkäiseviä, puhdistavia ja diureettisia kykyjä, jotka rohkaisevat jätteen poistoa ja oikeanlaista solujen toimintaa.

Täten tämä marja on hyvä helpottamaan lihas- ja nivelkipua, ja jopa auttamaan nivelreuman kanssa. 

7. Ne tukevat silmien terveyttä

Mansikat sisältävät korkeita pitoisuuksia pigmenttejä kuten luteiinia ja ignorea, kahta karotenoidia jotka vaikuttavat silmien terveyteen.

Nämä antioksidantit toimivat C-vitamiinin kanssa luodakseen filtterin, joka suojelee silmiäsi UV-säteiltä ja ilmaston myrkyiltä. Siten ne alentavat harmaakaihin ja keltatäplän rappeuman riskiä. 

C-vitamiini tukee sarveiskalvon ja verkkokalvon terveyttä ja pitää ikääntymisen merkit loitolla.  

8. Ne pitävät aivosi nuorena

Näiden pikku marjojen flavonoidit ovat mahtavia optimoimaan aivojen toimintoja, sillä ne vähentävät oksidatiivista stressiä. 

Ne liitetään vanhempien aikuisten kognitiivisen heikkenemisen alentuneeseen riskiin ja ne voivat olla jopa avainasemassa neurorappeumatautien ehkäisyssä.

Mansikat ovat ilman epäilystä ravinteikas ruoka, jolla on kyky tehdä suuri vaikutus terveyteesi. Paras tapa nauttia niitä on raakana, tuoreena ja kypsänä saadaksesi 100 % niiden ravinteista ja mausta. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fernández Solís, T. N., & Fariño Rosero, M. V. (2011). Elaboración de una barra alimenticia rica en macronutrientes para reemplazar la comida chatarra (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Ingeniería Química). http://repositorio.ug.edu.ec/bitstream/redug/2062/1/1063.pdf
  • Gao Q, Qin LQ, Arafa A, Eshak ES, Dong JY. Effects of strawberry intervention on cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2020 Aug 14;124(3):241-246.
  • Gasparrini M, Forbes-Hernandez TY, Afrin S, Reboredo-Rodriguez P, Cianciosi D, Mezzetti B, Quiles JL, Bompadre S, Battino M, Giampieri F. Strawberry-Based Cosmetic Formulations Protect Human Dermal Fibroblasts against UVA-Induced Damage. Nutrients. 2017 Jun 14;9(6):605.
  • Interián-Gómez, L., Aguila-Gutiérrez, S. E., Esquivias-López, K. M., Pulido-De la Cruz, V. A., Silva-Arzola, N. J., & Gonzalez-Becerra, K. (2021). Componentes alimenticios, estado de ánimo y su relación con el sistema inmune en COVID-19. RESPYN Revista Salud Pública y Nutrición, 20(4), 73-86. https://respyn.uanl.mx/index.php/respyn/article/view/620/412
  • DePhillipo NN, Aman ZS, Kennedy MI, Begley JP, Moatshe G, LaPrade RF. Efficacy of Vitamin C Supplementation on Collagen Synthesis and Oxidative Stress After Musculoskeletal Injuries: A Systematic Review. Orthop J Sports Med. 2018.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.