8 kehon varoitusmerkkiä aivohalvauksesta

· huhtikuu 17, 2017
On tärkeää ymmärtää ja tuoda esille aivohalvauksen oireet, mikäli niitä ilmenee, jotta voitaisiin nopeasti saada aikaiseksi diagnoosi ja tarjota soveltuvaa hoitoa. Tämän terveysongelman oireet voidaan nimittäin helposti sekoittaa muiden sairauksien aiheuttamiin merkkeihin.

Aivohalvaus on aivoverisuoniin liittyvä tapahtuma, joka syntyy siitä, että osa aivojen massasta kuolee, sillä verenkierrossa on häiriö.

Kun verisuoni repeää tai se tukkeutuu hyytymän vuoksi, aivot eivät saa tarvitsemaansa veren määrää, ja hermosolut eivät saa tällöin tarpeeksi happea.

Kyseessä on vakava terveysongelma, jota on yhä enemmän ympäri maailmaa, ja se on yhteydessä kohonneesen verenpaineeseen, lipidien häiriöihin ja tupakointiin.

Sitä ilmenee sekä naisilla että miehillä, mutta yli puolet niistä tapauksista, jotka johtavat kuolemaan, havaitaan miehillä.

Riski kasvaa, kun ihminen on yli 55-vuotias, ja se on sitä suurempi, mitä korkeampi ihmisen ikä on.

Kaikkein huolestuttavin seikka tätä koskien on se, että kuten on muidenkin sydämeen ja verisuoniin vaikuttavien sairauksien kohdalla, nopea havaitseminen on vaikeaa, ja ilmiö sekoitetaankin usein tavallisempiin terveysongelmiin.

Vaikka oireet tuppaavatkin ilmaantumaan äkillisesti, joskus potilaalla on sellainen olo jo ennen itse asian tapahtumista, että kaikki ei ole hyvin.

Vaikka havaitseminen ei olekaan sama asia kuin sairauden estäminen, se kyllä lisää todennäköisyyttä siitä, että potilas voi selvitä ilman vakavia seuraamuksia terveydelleen. Tällä kertaa haluamme siis kertoa aivohalvauksen oireista ja siitä, mitä voit tehdä estääksesi tätä vakavaa häiriötä sattumasta omalla kohdallasi – jatka lukemista!

1. Korkea verenpaine

Verenpaine

Ne, joilla on kohonnut verenpaine, eivät yleensä koe voimakkaita oireita, jotka tekisivät heidät tietoisiksi siitä vaarasta, joka heitä kohtaa.

Ongelmana on se, että jos tätä asiaa ei tarkkailla, se saattaa edetä, ja riski saada aivohalvaus tai verenvuoto suurenee tällöin oleellisesti.

Korkea verenpaine tuppaa vahingoittamaan tai aiheuttamaan rasitetta aivojen verisuonille, ja tämä saa ne rikkoutumaan tai vuotamaan verta.

On tärkeää, että käyt säännöllisesti lääkärintarkastuksissa etenkin silloin, jos kohdallasi on merkittäviä riskitekijöitä.

Lue aiheesta lisää: Nämä aivohalvauksen merkit sinun olisi hyvä tunnistaa

2. Niskan jäykkyys

Jäykkä niska saattaa olla seurausta stressaavasta tilanteesta, huonosta ryhdistä tai liiallisesta rasittumisesta.

On kuitenkin myös mahdollista, että syynä on tukkeutunut tai vuotava verisuoni.

Jos et voi koskettaa leuallasi rintaasi ja tunnet kipua, joka ulottuu päähän asti, ota yhteyttä lääkäriin välittömästi.

3. Kova päänsärky

Päänsärky

Päänsärky on tavallinen oire, joka saattaa olla yhteydessä moniin asioihin, ja lähes aina on niin, että syynä ei ole mikään vakava ongelma.

Jos kuitenkin päänsärky ilmaantuu voimakkaana tai ilman mitään selkeää syytä, on parasta käydä sairaalassa tarkistuttamassa tilanne.

Voimakas ja sykkivä päänsärky on yleensä merkki lisääntyneestä valtimoiden paineesta, ja vakavissa tapauksissa tässä voi olla kyseessä se, että halvaus on kohta tapahtumassa.

4. Toinen puoli kehosta halvaantuu

Tämä tunnetaan myös nimellä hypoglykemia, ja kyseessä on tavallinen oire niillä, jotka ovat juuri saamassa aivohalvauksen. Ilmiö tapahtuu yleensä ihmisen nukkuessa, vaikka joissakin tapauksissa hetki voi olla hiukan ennen nukahtamista.

Useimmiten tätä ei ole helppo diagnosoida, mutta missään tapauksessa asiaa ei tulisi kuitenkaan jättää huomiotta.

5. Näkökyvyn ongelmat

Väsymys

Jos sinulla on hyvä näkökyky, mutta sitten näkösi muuttuu äkillisesti sumeaksi tai huonoksi, tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin.

Vaikka tämä oire saattaakin ilmetä monenlaisen terveysongelman seurauksena, mahdollisuus on olemassa myös sille, että syynä on halvaus.

6. Äkillinen uupumus

Äkillinen energian lasku on aina asia, jonka vuoksi tulisi huolestua.

Uupumus on tavallinen piirre monista vakavista terveysongelmista, ja tämä koskee etenkin sellaista tilannetta, että jokin keskeyttää normaalin hapen virtaamisen aivoihin.

Ne, joilla on aivohalvaus, nukkuvat yleensä enemmän kuin tavallisesti, ja he saattavat olla tajuttomina.

7. Vaikeudet kävellä ja liikuttaa käsivarsia

Pohjekipu

Jos sinulla on vaikeuksia raajojesi koordinoinnissa, muista, että tämä on usein esiintyvä oire ennen halvausta.

Vaikka kaikilla tätä oiretta ei olekaan, se ilmaantuu joskus hetkiä ennen kohtausta.

Voimakas ja epänormaali kipu hartioissa on enemmän kuin riittävä syy sille, että etsit ammattilaisen apua.

Lue aiheesta lisää: Kaikki alkoi voimakkaasta päänsärystä: Mikä on aivohalvaus?

8. Huimaus ja yleinen sekavuus

On totta, että nämä kaksi ovat oireita, joita esiintyy myös monen muun terveysongelman kohdalla, ja lähes aina niissä on kyse jostakin vähemmän vakavasta asiasta kuin aivohalvauksesta. Siitä huolimatta ne ovat kuitenkin syy ottaa yhteyttä lääkäriin.

Nämäkin oireet tulee siis huomioida, ja niihin tulee saada hoitoa. Tämä pätee etenkin niihin tilanteisiin, että ihmisellä on jokin sydän- ja verisuonitauti, joka nostaa riskiä vakavista ongelmista.

Lopuksi haluamme vielä sanoa, että vaikka ei olekaan helppoa havaita tätä ongelmaa ajoissa, on hyödyllistä tietää, että tietyt oireet saattavat kertoa aivohalvauksen kohta tapahtuvan.

Kiinnitä siis huomiota näihin merkkeihin, ja niiden ilmetessä ota yhteyttä lääkäriin välittömästi, jotta voisit välttää mahdolliset vaikeat seuraukset terveydellesi.