Logo image
Logo image

5 tapaa hoitaa aivoja aamiaisella

3 minuuttia
Jotta voisit parantaa aivojesi terveyttä, on tärkeää sisällyttää jo aamiaiselta alkaen ravintoon sellaisia tuotteita, josta saat energiaa ja joiden avulla voit lisätä hapen virtausta aivoihin.
5 tapaa hoitaa aivoja aamiaisella
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Vuonna 2014 julkaistiin eräs hyvin mielenkiintoinen kirja, nimeltään “SharpBrains: How to Invest in Your Brain” (vapaasti suomennettuna “TerävätAivot: Miten satsata aivoihin”). Tässä kirjassa selitetään, kuinka ihminen voi hoitaa aivoja, lisätä niiden terveyttä sekä parantaa elämänlaatuaan.

11 avainstrategian puitteissa kirjassa kerrotaan tekijöistä, jotka suurin osa meistä jo tietääkin, mutta joita harva kuitenkaan toteuttaa käytännössä. Eräät näistä hyvin oleellisista asioista ovat ravinto ja etenkin aamiainen.

On vaikeaa jättää sokeri pois ruokavaliosta vaikka yleisesti tiedetään, että sen hylättyään ihminen voi olla huomattavasti terveempi. Tätä on kuitenkin vaikeaa toteuttaa käytännössä.

Muista, että kohtuullisissa ja riittävissä määrissä glukoosi on elintärkeää energiaa aivoille. Hyvä taso on 20 % päivittäisestä energiansaannista. Tämä määrä energiaa on siis se, jonka aivot tarvitsevat, ja se on suhteessa muuhun kehoon. Kuten voit huomata, kyseessä on melkoisen suuri määrä.

Mikä tahansa puutos aiheuttaa seurauksensa. Miksipä et siis parantaisi elämänlaatuasi ja aloittaisi sitä jo aamiaisellasi? Seuraavassa kerromme, kuinka tämä tehdään – jatka lukemista ja kohenna aivojesi terveyttä ravinnon avulla!

5 ruokaa, joilla voit hoitaa aivoja

Elämäntyyli määrittää osittain ihmisen kykyä välttää sellaisia ei-toivottuja asioita kuten esimerkiksi halvauksia. Tämä on nykypäivänä yksi suurimmista syistä kuolemaan ja pysyvään vammautumiseen.

Tiedämme hyvin, että kukaan ei voi 100-prosenttisesti estää halvausta, ja että niitä saattaa esiintyä myös nuorilla ihmisillä ja niillä, joiden elintavat ovat hyvin terveelliset. Yksi asia kannattaa kuitenkin pitää mielessä aihetta koskien. Jos aivojesi terveys on hyvä, saatat pystyä paremmin toipumaan halvauksesta.

Aivosi ovat kuin lihas. Jos harjoitat sitä, saat lisää kognitiivisia resursseja, parannat hermojesi toimintaa sekä kohennat ketteryyttäsi.

Yksi tapa tehdä tämä on valita viisaasti se, mitä suuhusi laitat. Katsotaan seuraavaksi, mitä aineksia kannattaisi nauttia aamiaisella jos haluat hoitaa aivoja:

1. Siementen voima: chia on hyväksi aivoille

 

Some figure

Chia-siemenet sisältävät vain vähän kaloreita, ja niistä saa loistavan määrän Omega-3 -rasvahappoja.

 • Omega-3 -rasvahapot ovat elintärkeitä, jotta voisit kohentaa aivojesi terveyttä.
 • Pidä mielessäsi myös se, että chia-siemenissä on enemmän kalsiumia kuin maidossa, kolme kertaa enemmän antioksidantteja kuin mustikoissa ja kolme kertaa niin paljon rautaa kuin pinaatissa. Todella ällistyttävää!
 • Niiden runsas kaliumin ja kuidun määrä on myös syynä siihen, miksi chia-siemenet ovat yksi parhaista vaihtoehdoista päivän aloittamiseen.

2. Paranna aivojesi toimintaa avokadolla

 

Some figure

Paljon kaloreita? Kyllä. Tekevätkö avokadot siis ihmisestä lihavan sekä kohottavat kolesteroliarvoja? No eivät taatusti.

Kuten kaikessa muussakin pätee, tässä on kyse tasapainosta. Avokadot parantavat veren virtausta ja hapen kulkeutumista aivoihin. On riittävästi syödä neljäsosa avokadoa päivässä, jotta saisit kaikki tämän hedelmän loistavat terveyshyödyt.

 • Avokadojen terveet rasvat auttavat sinua pitämään valtimosi voimakkaina ja joustavina.
 • Kertatyydyttymättömät rasvahapot, joita avokadoista löytyy, suojelevat sellaisia soluja hermoissa, jotka tunnetaan nimellä astrosyytit.
 • Astrosyytit edistävät viestintää hermojen ja solujen välillä aivoissasi.
 • Avokadoöljy voi auttaa sinua parantamaan aivojesi toimintoja.
 • Avokado on hyvä tuote halvauksen estämiseksi, sillä se vähentää verenpainetta.

3. Vihreä tee ja antioksidantit

Vihreässä teessä on kahdeksan kertaa enemmän polyfenoleja kuin hedelmissä ja vihanneksissa. Sen sisältämät katekiinit ovat avainasia aivojen terveyden parantamiseksi.

Antioksidanttien ja C-vitamiinin ansiosta pystyt pienentämään riskiä sairastua Alzheimerin ja Parkinsonin tautiin.

Niinkin yksinkertainen asia kuin kupillinen vihreää teetä aamiaisella joka päivä tuo sinulle huomattavat terveyshyödyt pitkällä aikavälillä.

4. Kaura ja makeuttamaton kaakao

Tämä on loistava yhdistelmä, josta voit nauttia kaksi tai kolme kertaa viikossa. Lisää vain yksi pala makeuttamatonta tummaa suklaata kupilliseen kaurahiutaleita ja nauti!

Kun yhdistät kauran suklaaseen, saat seuraavat elintärkeät ravinteet aivoillesi:

 • vitamiinit (A-, C- ja D-vitamiinit sekä B-monivitamiinit)
 • mineraalit (piidioksidi sidekudoksia varten, fosfori, magnesium, kalium, kalsium ja rauta)
 • kertatyydyttymättömät rasvahapot

5. Mustikka paras marja aivoille

 

Some figure

Mustikka ovat marja, jossa on kaikkein eniten tanniineja, flavonoideja ja antosyaaneja muihin marjoihin verrattuna. Tämän tyypin antioksidantilla on antibioottinen ja tulehdusta torjuva vaikutus kehossa.

 • Voit myös syödä mustikoita kolesterolia alentaaksesi sekä edistääksesi parempia yhteyksiä neuronien välillä, jotta voisit oppia tehokkaammin.
 • Vaikka ei olekaan aina helppoa löytää mustikoita sesongin ulkopuolella, niitä voi ostaa aina silloin kun tilaisuus sallii ja sitten varastoida kotona.

Jos totuttelet syömään mustikoita aamiaisella, voit parantaa muistiasi. Tämä on asia, joka todella kannattaa ja on lisäksi nautinnollinen!

Lopuksi haluaisimme vielä tiivistää, että päivän aloittaminen hyvällä aamiaisella tulee auttamaan sinua parantamaan aivojesi terveyttä. Muista kuitenkin aina myös välttää istuma-asentoon painottuvaa elämäntyyliä, ja vähennä stressiä sekä pidä asenteesi elämään uteliaana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Dyall, S. C. (2015). Long-chain omega-3 fatty acids and the brain: A review of the independent and shared effects of EPA, DPA and DHA. Frontiers in Aging Neuroscience.
 • Khan N., Mukhtar H., Tea polyphenols in promotion of human health. Nutrients, 2018.
 • Blesso CN., Dietary anthocyanins and human health. Nutrients, 2019.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.