Logo image
Logo image

Mitä kehossasi tapahtuu kun lopetat sokerin syönnin?

4 minuuttia
Sokeri voi aiheuttaa ummetusta ja muita haittoja hyvinvoinnillesi, joten sen jättäminen kokonaan pois ruokavaliosta parantaa ruoansulatustasi huomattavasti. Samalla pystyt helpommin pitämään painosi terveellisellä tasolla.
Mitä kehossasi tapahtuu kun lopetat sokerin syönnin?
Viimeisin päivitys: 07 marraskuuta, 2018

Sokeri on yksi kaikkein eniten syödyistä aineksista koko maailmassa, ja valitettavasti se myös edustaa yhtä kaikkein suurimmista terveysriskeistä ihmiselle. Vaikka sokerin syönnissä ja makean haluamisessa ei ole mitään uutta – tätä tuotetta on iät ja ajat käytetty herkkujen valmistuksessa – kannattaa asiaa ryhtyä katsomaan hiukan uudesta näkökulmasta. On nimittäin niin, että sokerin syönti saattaa heikentää elämänlaatuasi sekä aiheuttaa monia terveysongelmia. Tässä artikkelissa katsomme, mitä kehossasi tapahtuu kun lopetat sokerin syönnin.

Sokereihin liittyen on kuitenkin ensin ymmärrettävä se, että kaikki sokerit eivät ole samanlaisia, eivätkä siis myöskään yhtä haitallisia terveydellesi. On tärkeää nähdä ero teollisesti käsitellyn valkoisen sokerin ja muiden sokereiden välillä, sillä tämä sokerityyppi on juuri se, joka voi vakavalla tavalla heikentää terveyttäsi. Ja kyllä, tämä on juuri sitä samaa sokeria, jota näet jokaisen kaupan hyllyillä. Syöt sitä päivittäisessä leivässäsi, teollisesti prosessoiduissa ruoissa, kekseissä, kakuissa ja monissa muissa välipaloiksi tai herkuiksi tarkoitetuissa ruoissa.

Ruokateollisuus on vaikuttanut ihmisten mieltymyksiin siten, että sokerin antamiin tuntemuksiin on totuttu, ja sitä sisältäviä tuotteita himoitaan yhä uudestaan ja uudestaan. Itse asiassa onkin äärimmäisen vaikeaa rajoittaa sokerin syönti täysin nollaan, sillä sitä löytyy joka puolelta – on siis hyvin todennäköistä, että saat sokeria elimistöösi päivittäin nauttimastasi ruoasta ja juomasta, vaikket sitä suoranaisesti itse mihinkään lisäisikään.

On silti hyvin tärkeää olla tietoinen jatkuvan sokerin syönnin vaaroista terveydelle, ja ymmärtää, että sillä on huono vaikutus ihmiseen. Sitten kannattaa aloittaa turhan sokerin karsiminen päivittäisestä ruokavaliostasi. Tässä artikkelissa keskitymme kuvaamaan, mitä reaktioita ihmisen elimistössä tapahtuu sokerin syönnin lopettamisen jälkeen. Tiedätkö sinä, miten olosi ja kehosi muuttuisivat, jos lopettaisit turhan sokerin syönnin kokonaan?

Mitä tapahtuu, kun lopetat sokerin syönnin

Sinulla on enemmän energiaa

Some figure

Moni ihminen on ottanut tavakseen juoda sokerisia virvoitusjuomia, energiajuomia tai muita hyvin paljon sokeria sisältäviä juomia, jotka saavat aikaan tuntuvan nousun elimistön energiatasossa. Näihin juomiin turvaudutaan aina silloin, kun tarvitaan lisää virtaa. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että liika sokeri elimistössä saattaa itse asiassa aiheuttaa energian määrän romahduksen, joka sitten vaikuttaa päivän toimintaasi juuri päinvastaisella tavalla kuin toivoit.

Jos syöt liian paljon sokerisia tuotteita, estät elimistösi mahdollisuuden pitää sen energiavarannot niin täysinä kuin mahdollista. Kun vähennät sokerin syöntiä, alat huomaamaan, että nuo romahdukset energisyydessäsi jäävät menneisyyteen.

Sydämesi alkaa voimaan paremmin

Kun vähennät sokeria, vähennät myös alttiuttasi kärsiä sydänkohtauksesta. Näin osoittaa Journal of the American Heart Association -lehden julkaistu tutkimus, jossa käsitellään niitä lukuisia vaaroja, jotka sokeri asettaa sydämen toiminnalle.

Suojelet itseäsi syövältä

Some figure

Useat tutkimukset ympäri maailmaa ovat vahvistaneet, että sokeri tarjoaa ravinteita syöpäsoluille. Jos siis vähennät syömääsi sokeria, pystyt samalla pienentämään riskiäsi sairastua erilaisiin syöpiin. Sokerin jättämisen seurauksena hillitset vahingollisten solujen lisääntymistä ja leviämistä elimistössäsi.

Suojelet maksaasi

Fruktoosi ja glukoosi – mikäli niitä syödään liiallisesti – saattavat aiheuttaa myrkyllisten aineiden kertymistä maksaan. Tämä on samanlainen ilmiö kuin tapahtuu silloin, jos juot liikaa alkoholia. Asiantuntijat suosittelevatkin, että tekisit aina ajoittain maksan puhdistuksen. Niin voit vähentää riskiä kärsiä maksaan liittyvistä ongelmista, jotka ovat seurausta suuresta sokerin määrästä kehossasi.

Huomaat nukkuvasi paremmin

Some figure

Sokerin syönti voi aiheuttaa romahduksen elimistön energiatasoissa, mutta samalla se voi myös häiritä untasi. Ne henkilöt, jotka rajoittavat sokerin syöntiään, tulevat nopeasti huomaamaan sen, kuinka paljon paremmin he nukkuvat. Lisäksi joillakin sokerin syönnin lopettaminen tarjoaa jopa ratkaisun unettomuuteen.

Ihosi näyttää nuorekkaammalta

Suuri määrä sokerisia tuotteita saa aikaan sen, että elastiinin ja kollageenin tuotanto elimistössäsi häiriintyy. Nämä kaksi ainetta ovat tärkeitä proteiinin lähteitä ihollesi. Pitkällä aikavälillä liiallinen sokeri voi aiheuttaa ennenaikaista vanhenemista ja muita ihon häiriöitä.

Painosi tulee olemaan tasapainoisempi

Some figure

Sokeriset ruoat sisältävät yleensä paljon rasvaa, hiilihydraatteja ja kaloreita, jotka kaikki voivat olla osallisina painon nousemisessa. Jos siis poistat sokerin kokonaan päivittäisestä ravinnostasi, pystyt vähentämään myös näiden aineiden määrää elimistössäsi. Siten sinun on helpompi saavuttaa ja säilyttää tasapainoinen ja terveellinen paino.

Ruoansulatuksesi paranee

Kun vähennät saamaasi sokeria, annat samalla ruoansulatuksellesi “tönäisyn”, jonka seurauksena se alkaa käsittelemään syömääsi ruokaa tehokkaammin. Tällä tavalla edistät sitä, että et joudu kärsimään ummetuksesta tai muista paksusuoleen liittyvistä ongelmista.

Tunnet itsesi kylläisemmäksi

Useat tutkimukset osoittavat, että liiallinen sokerin määrä ravinnossa aiheuttaa resistenssin leptiini-hormonia kohtaan, joka on vastuussa kylläisyyssignaalien lähettämisestä aivoille syömisen yhteydessä.

Hampaasi alkavat voimaan paremmin

Kun syöt jotain sokerista, annat bakteereille mahdollisuuden villiintyä suussasi. Jos syöt suuren määrän sokerisia ruokia, lisäät siis mahdollisuutta saada reikiä hampaisiin sekä muita suun terveyteen liittyviä pulmia. Vähentämällä sokerin syöntiä edistät siis hampaidesi ja ikeniesi terveyttä.

Nyt tiedät, että vähentämällä syömäsi tai juomasi sokerin määrää saat kaikki nämä hyödyt terveydellesi ja hyvinvoinnillesi. Ei siis kannata odottaa – kokeile heti sokerin jättämistä pois ruokavaliostasi!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.