Logo image
Logo image

Vaihtoehtoisia sokerin käyttötapoja, joita et ehkä tiedä

4 minuuttia
Vaihtoehtoisia sokerin käyttötapoja, joita et ehkä tiedä
Viimeisin päivitys: 28 helmikuuta, 2019

Sokeri on saanut runsaasti kielteistä huomiota viime vuosina. Saatamme joskus kuitenkin unohtaa, että sokeri voi tehdä paljon enemmän kuin vain makeuttaa ruokamme ja juomamme. Tässä artikkelissa kerrotaan joitain sokerin käyttötapoja, jotka saattavat yllättää sinut.

Minkälaisia sokereita on olemassa?

Taidat jo arvata, että hienosokeri on useimmiten myytävä sokeri. Hienosokeri on nimensä mukaisesti jauhettu hienoiksi, pieniksi ja valkoisiksi kiteiksi, joita käytetään teen ja kahvin kanssa, leivonnassa ja niin edelleen. Sokereita on kuitenkin olemassa myös muunlaisia:

  • Pöytäsokeri, hienosokeri tai “tavallinen” sokeri: Kuten jo totesimme, tämä sokeri on tavallisin ja eniten käytetty, ja sen tuntevat kaikki. Kide on pieni tai keskikokoinen.
  • Erikoishieno sokeri: Tämä sokeri ei ole tunnettu monissa maissa, kun taas toisissa maissa on useita makeita jälkiruokia, joissa erikoishieno sokeri on yksi ainesosa. Sen kide on erittäin pieni.
  • Tomusokeri: Kuin ”tavallinen sokeri”, mutta sitä on jauhettu niin kauan, että se muuttuu hienoksi tomuksi. Sitä käytetään esimerkiksi kakkujen ja makeiden jälkiruokien koristelemisessa.
Some figure
  • Raesokeri: Kiteiltään pyöreämpää ja isompaa kuin tavallinen sokeri. Se on suosittu Pohjois- ja Keski-Euroopan maissa. Raesokeria käytetään esimerkiksi saksalaisissa ja skandinaavisissa leipomoissa sekä vaikkapa belgialaisissa vohveleissa.
  • Kidesokeri: Kiteiltään isompaa kuin kaupoissa myytävä tavallinen sokeri. Sitä käytetään useammin koristeluun tai muihin esteettisiin tarpeisiin, sekä teen ja kahvin makeuttamiseen. Kidesokerin kiteet ovat useimmiten erilaisia neliöitä, ja sitä käytetään pienenä hyppysellisenä. Se ei sula yhtä helposti kuin pienikiteisemmät sokerit.
  • Nestemäinen sokeri: Monien mielestä nestemäinen sokeri ei kuulu samaan luokkaan muiden sokereiden kanssa, mutta se on kuitenkin ansainnut nimensä. Sitä ei ole valmistettu yksinomaan sakkaroosista, vaan se on sekoitettu muiden sokerilajien, kuten siirapin kanssa. Sitä valmistetaan kuumentamalla ja sitä käytetään teollisessa makeisten ja jälkiruokien valmistuksessa, koska se pitää palaset pehmeämpinä pidempään.
Some figure

“Kuin farmaseutti ilman sokeria”

Tämä on vanha sanonta, joka on saanut alkunsa siitä, että farmaseutit käyttivät sokeria erilaisten tautien ja sairauksien parantamiseen. Sokerin käyttötapoja syntyi monia sen jälkeen, kun he löysivät ja ymmärsivät sokerin hyödyt. Jotkut ihmiset sanovat, että sokeria käytettiin hengitystieongelmien hoitamiseen, ja että se oli erinomainen myös vammojen hoitamisessa. Lähes kaikki olivat sitä mieltä, että sokerilla on lääkinnällisiä ominaisuuksia ja parantavia kykyjä.

Jos sekoitat sokerin runsaan veden kanssa, syntyy siirappeja, joita voidaan lisätä muihin rohdoksiin. Nämä hoitavat flunssia, nuhia ja niin edelleen, etenkin jos sekoitat sen voimakkaan alkoholin kuten pontikan kanssa, jota käytetään myös kuumeen alentamiseen.

Some figure

Farmaseuteilla oli sokeria aina käden ulottuvilla. Nämä ihmiset työskentelivät myös tavallisesti kodeissaan, joten he pystyivät siis aina turvautumaan vaimonsa sokerivarastoon saadakseen käyttöönsä vähän tätä makeuttajaa.

Vaihtoehtoisia sokerin käyttötapoja, jotka voivat yllättää sinut

Vauvojen rauhoittaminen

Jos lapsesi kokee kipua elämänsä ensimmäisten kuukausien aikana esimerkiksi rokotusten yhteydessä, voit antaa hieman lapselle sekoitusta, jossa on yksi viidesosa sokeria ja neljä viidesosaa vettä, jo ennen rokotusta.

Vammojen hoitaminen

Kuten totesimme aiemmin, sokeria käytetään niiden bakteerien tappamiseen, jotka aiheuttavat kipuja vammojen tai haavojen yhteydessä. Sinun tarvitsee vain hieroa vähän sokeria vamman päälle, ja antaa sen sitten vaikuttaa.

Palaneen kielen rauhoittaminen

Jos poltat kielesi kun juot kuumaa kahvia, syöt keittoa tai vaikka testaat jotain kastiketta, imeskele sokeripalaa tai laita muutama sokerikide kielellesi.

Some figure

Ruokien tulisuuden vähentäminen

Jos teet maustesekoitusta tai kastiketta, ja siitä tulikin liian tulista, lisää joukkoon teelusikallinen sokeria. Sokeria voi käyttää myös silloin, kun tulinen tomaattikastike on liian hapokasta.

Ihon kuoriminen

Sekoittamalla sokeria oliivi- tai manteliöljyyn voit tehdä kuorinta-aineen, joka poistaa kuolleet solut koko vartalosi iholta.

Huulipunan pitävyys

Yksi naisten tavallisista ongelmista on, että huulipuna ei pysy huulilla niin kauan kuin he haluaisivat. Huulipuna häviää helposti kun juo, tupakoi, nuolee huuliaan tai tervehtii jotakuta poskisuudelmalla. Huulipuna pysyy pidempään, kun hierot vähän sokeria huuliisi huulipunan laittamisen jälkeen. Anna sen vaikuttaa muutama minuutti ja nuole sen jälkeen kokonaan pois.

Likaisten käsien puhdistaminen

Tämä sopii hyvin miehille, jotka työskentelevät rasvojen ja öljyjen kanssa (kuten mekaanikot) tai maalaamisen jälkeen. Lisää vähän sokeria ja pese sen jälkeen kädet normaalisti saippualla niin, että sekoitus vaahtoutuu.

Some figure

Puutarhan ulkonäön kohentaminen

Sekoita kolme ruokalusikallista sokeria, kaksi ruokalusikallista etikkaa ja ruokalusikallinen lämmintä vettä. Levitä se maahan kasvien ympärille. Sokeri ravitsee kasvien varsia ja etikka estää bakteerien kehittymistä.

Kahvinkeittimen puhdistaminen

Kaada puoli desilitraa sokeria kahvinkeittimeen ja anna valmistua kolme minuuttia aivan kuin keittäisit kahvia. Puhdista runsaalla vedellä.

Rasvatahrojen poistaminen

Jos lempivaatteeseesi, pöytäliinaan tai verhoihin tulee rasvatahroja, voit tehdä sokerista ja vedestä tahnan ja levittää sitä suoraan tahraan. Anna vaikuttaa vähintään tunnin ajan ja pese sen jälkeen normaalisti.

Pidä pikkuleivät tai jälkiruoat tuoreina

Laita pikkuleivät tai jälkiruoat suljettuun astiaan. Laita joukkoon muutama sokeripala, jotta ne säilyvät pidempään. Voit tehdä saman juustoraasteen kanssa, jotta se ei kovetu.

Sokerin käyttötapoja on siis monia. Ovatko nämä vaihtoehtoiset sokerin käyttötavat yllättäneet sinut?

Kuvaoikeudet: Uve Hermann, David Eccles, Betsy Weber, Jody Mcintyre, goodmami, Javcon 117 ja Joel Kramer.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Cohan, D. J. (2014). Sugar. Life Writing. https://doi.org/10.1080/14484528.2013.838736

 

Ahmed, S. H., Guillem, K., & Vandaele, Y. (2013). Sugar addiction: Pushing the drug-sugar analogy to the limit. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care. https://doi.org/10.1097/MCO.0b013e328361c8b8


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.