Logo image
Logo image

Mitä kieli kertoo terveydestä ja tunteista?

3 minuuttia
Kielessä on tuhansia hermopäätteitä, jotka ovat suoraan kytköksissä elimistöön. Tutkimalla kielen väriä ja koostumusta voimme päätellä paljon yleisestä terveydentilastamme.
Mitä kieli kertoo terveydestä ja tunteista?
Viimeisin päivitys: 26 syyskuuta, 2018

Kieli on yksi kehon informatiivisimmista elimistä. Kielestä näkee osviittaa niin kehon yleisestä terveydestä kuin tunnetiloistakin. Lisäksi kielellä on tärkeä osa ruuansulatusprosessissa. Opettelemalla tarkkailemaan kieltäsi voit löytää ensimerkit monesta eri terveysongelmasta ja -haitasta.

Kieli koostuu tuhansista hermopäätteistä, joilla on suora yhteys sisäelimiin ja muualle elimistöön. Kun jokin osa kehosta ei toimi normaalisti, voi muutokset lukea suoraan kielen ulkomuodosta: kielen väri tai koostumus voi muuttua nopeastikin.

Tässä artikkelissa annamme sinulle vinkit oman kielesi tarkkailuun muutosten varalta. Kurkista siis suuhusi silloin tällöin ja tarkkaile kieltäsi peilistä.

Vaaleanpunainen kieli

Terve kieli on vaaleanpunainen. Tämä kertoo siitä, että elimistössä ja suussa on kaikki hyvin ja että noudatat terveellisiä elämäntapoja. Vaaleanpunainen kieli on merkki hyvästä ruokavaliosta ja ruuansulatuksen normaalista toiminnasta. Tämä väri tarkoittaa myös sitä, että henkisellä puolella ovat asiat hyvin ja tasapainossa.

Punainen kieli

Some figure

Punainen kieli voi olla merkki terveysongelmista kurkussa tai sisäelimissä, ja tämä pitää paikkansa etenkin silloin, jos kielen kärki on punainen. Punainen kieli kertoo yleensä rasittuneesta ja ärtyneestä mielentilasta.

Pienet haavaumat kielessä

 

Some figure

Kielen haavaumat ja aftat aiheutuvat yleensä virusperäisestä tulehduksesta tai sienikasvustosta. Kieli voi haavautua helposti myös vitamiinipuutostilan takia, etenkin jos elimistö ei saa tarpeeksi A- tai C-vitamiinia. Lisäksi liiallinen prosessoidun ruuan syöminen sekä liiallinen sokeri ja rasva voi aiheuttaa kipeitä haavoja kieleen.

Tunnetasolla haavaumat kielessä merkkaavat herkästi hermostuvaa, jatkuvasti ahdistunutta mielentilaa. Myös stressaantuneet ihmiset saavat jatkuvasti haavaumia kieleensä. Haavaumia syntyy myös niille, jotka polttavat päreensä helposti ja painavat aggressiiviset tunteensa pinnan alle. Jos saat haavaumia kieleesi helposti, tulee sinun pitää erityisen hyvää huolta suun terveydestä ja kunnollisesta puhdistuksesta, sillä haavaumiin pesiytyy helposti bakteereita.

Jos haavat eivät tunnu paranevan tai häviävän ajan kanssa, hakeudu lääkärin puheille.

Valkoinen kieli

Valkoinen peite kielen päällä on selkeä merkki siitä, että ruuansulatuksessa ja suolistossa on ongelmia. Kielen valkoinen väri voi johtua liiallisesta kovien rasvojen tai sokerin ja vehnätuotteiden nauttimisesta. Se voi myös olla merkki myrkkyjen kertymisestä vereen ja suolistoon, mikä voi johtaa moniin vakaviin terveysongelmiin.

Jos huomaat että kielesi on valkoisen peitteen alla, on tärkeää muuttaa ruokailutottumuksia ja kokeilla puhdistavaa ruokavaliota, joka ei sisällä kovia rasvoja, prosessoitua ruokaa, maitotuotteita tai rasvassa paistettuja ruokia.

 

 

Henkisellä tasolla valkoinen kieli voi olla merkki hermostuneesta ja ahdistuneesta olotilasta. Jos hermot ovat kireällä ja olo ahdistunut, se voi vaikeuttaa ruuansulatuksen toimintaa ja aiheuttaa muutoksia tärkeiden elinten toiminnassa. Tämä puolestaan voi vaikuttaa terveyteen hyvinkin vakavasti.

Tulehtuneet makunystyrät

Tämä on selvä merkki puutostilasta. Valkoisen kielen hoitoon annetut ohjeet pätevät myös tulehtuneiden makunystyröiden kohdalla. Puhdista kieli hellästi hammasharjalla aina harjatessasi hampaat, eli kahdesti päivässä. Älä hankaa harjaa liian kovaa kieleen, vaan paina hellästi harjaosaa kieltä vasten. Tulehtuneet nystyrät voivat aiheutua myös stressistä ja vaikeuksista sopeutua muutoksiin ja uusiin kuvioihin.

Sileä kieli

Kokeile kieltä sormella. Tuntuuko se kummallisen sileältä? Sileä kieli voi olla merkki ravinneaineiden puutostilasta ja jopa anemiasta eli raudanpuutteesta. Jos kielesi on poikkeuksellisen sileä, lisää ruokavalioosi sellaisia aineksia, joista saat paljon C-vitamiinia ja rautaa. Tunnetasolla sileä kieli on merkki masennuksesta.

Tulehtunut kieli

Tulehtunut kieli voi olla merkki alhaisesta hemoglobiinitasosta eli raudanpuutteesta veressä. Raudanpuutteen tavallisimpia oireita ovat väsymys, heikotus, huimaus, kalpeus, ihon tai silmävalkuaisten keltaisuus, heikentynyt yleiskunto, hajamielisyys ja keskittymiskyvyn puute, päänsärky, hermostuneisuus, ruokahaluttomuus, hengästyminen ja hengenahdistus, sydänkipu, ihon ja huulten kuivuminen, kynsien halkeilu, hiusten haurastuminen ja hiustenlähtö, ienten vaaleneminen ja nopeutunut pulssi.

“Karttamainen” kieli

Kielen pinnalla voi ilmetä karttamaisia viivoja ja alueita, jotka voivat olla punaisia, pinkkejä tai valkoisia. Tällainen kielen tila voi olla perinnöllinen, mutta jos kielen pinta muuttuu yhtäkkiseltään tai pysyvästi oudoksi, voi kyseessä olla ruoka-aineallergia. Tunnetasolla tällaisen kielen omaavat ihmiset ovat hyvin herkkiä ja hermostuvat helposti.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.