Logo image
Logo image

Näin vähennät turvotusta ja ruuansulatusvaivoja

3 minuuttia
Näin vähennät turvotusta ja ruuansulatusvaivoja
Viimeisin päivitys: 25 lokakuuta, 2018

Ruuansulatusvaivoilla tarkoitetaan ruuansulatuskanavan ongelmia, jotka voivat aiheuttaa vatsavaivoja, turvotusta, oksentelua, ripulia ja yleistä pahoinvointia. Ruuansulatuksen ongelmat liittyvät usein liian raskaaseen ruokaan, liian nopeaan syöntitahtiin, suureen määrään rasvaista ruokaa ja alkoholinkäyttöön. Onneksi on olemassa monia luonnollisia ja simppeleitä tapoja ruuansulatuksen tehostamiseen ja parantamiseen. Näillä yksinkertaisilla vinkeillämme vähennät turvotusta ja ruuansulatusvaivoja. Jos kärsit ruuansulatuksen ongelmista, jatka lukemista!

Yksi yleisimmistä ruuansulatukseen liittyvistä vaivoista on vatsan turvotus, joka johtuu yleensä ruuansulatuskanavaan kertyneestä liiallisesta ilmasta joko liian nopean syömisen johdosta, hiilihapotettujen juomien nauttimisen takia tai puhumisesta ruokailun yhteydessä. Liiallinen ilma mahassa johtaa pingotettuun tunteeseen mahassa, kiristäviin vaatteisiin ja jopa pahoinvointiin.

Muutamilla kikoilla ja muutoksilla ruokailutottumuksiin vähennät turvotusta ja ruuansulatuksen ongelmia helposti Haluatko tietää miten? Lue lisää!

Näin vähennät turvotusta ja ruuansulatuksen ongelmat

  • Syö hitaasti ja ilman keskeytyksiä. Ruoka kannattaa syödä mahdollisimman rauhallisesti, ja huolehdi siitä, että pureskelet ruuan tehokkaasti. Vältä ilman nielemistä ruokailun yhteydessä, sillä se voi johtaa liialliseen ilmaan ja turvotukseen mahassa. Ruuan huolellinen pureskelu kiihdyttää ruuansulatuksen toimintaa ja edesauttaa ruuan tehokasta imeytymistä.
  • Vältä hiilihapotettuja juomia. Jos rakastat limsoja tai hiilihapotettua vettä, suosittelemme siirtymään muunlaisiin juomiin. Hiilihapot lisäävät ilmaa mahassa ja voivat johtaa ruuansulatuksen ongelmiin. Vaihda hiilihapotettu vesi tavalliseen veteen ja limsat sitruunalla tai limellä maustettuun veteen. Voit juoda myös tuorepuristettua hedelmämehua, teetä tai kahvia. Muistathan, että kaupasta saatavat mehut voivat sisältää paljon sokeria, joten paras vaihtoehto on valmistaa mehu itse kotona.
  • Jos huomaat ruuansulatuksesi reagoivan jatkuvasti syömisen jälkeen, kannattaa tarkkailla niitä ruoka-aineita, jotka voivat aiheuttaa ongelmia. Monet ihmiset ovat herkkiä tietyille kasviksille, kuten kukkakaalille, kurkulle, kurpitsalle, paprikalle ja kaalille. Jos huomaat näiden ruokien aiheuttavan turvotusta ja ilmavaivoja, vähennä niiden kulutusta ja korvaa ne jollain muulla. Kaikkien ruuansulatus toimii eri tavalla, eikä sen ongelmien hoitoon ole yksiselitteisiä ohjeita. Paras keino on tarkkailla kehon viestejä ja lähteä tekemään muutoksia niiden perusteella.
  • Jos koet vakavia vatsaoireita, etenkin kipuja ja ilmavaivoja, kannattaa miettiä, kärsitkö mahdollisesti laktoosi-intoleranssista. Monet kärsivät maidon laktoosin aiheuttamista ongelmista, eikä kaikkien keho pysty käsittelemään laktoosia. Laktoosi-intoleranssin oireisiin kuuluu mm. kova turvotus, kipu, ripuli, oksentelu ja pahoinvointi.
  • Poista ruokavaliosta sellaiset ruuat, jotka sisältävät paljon rasvaa. Vältä roskaruokaa, valmisruokia, suuria määriä kananmunaa, kovaa rasvaa ja kasviöljyä. Vähennät turvotusta myös välttämällä paljon rasvaa sisältävää punaista lihaa.

5 luonnollista keinoa ruuansulatusvaivojen ja turvotuksen hoitoon

Jos kärsit jatkuvista ruuansulatusvaivoista tai vatsan alueen turvotuksesta, on olemassa muutamia kotitekoisia keinoja niiden hoitoon ennen lääkkeisiin turvautumista. Nämä hoitokeinot ovat tehokkaita, halpoja ja helppoja valmistaa, ja mikä parasta, ne ovat turvallisia ja sopivat kaikenikäisille.

Kanelitee

Some figure

Kanelin ainesosat helpottavat tehokkaasti ruuansulatuksen toimintaa. Kaneli vähentää suoliston kramppeja ja turvotusta. Rauhoittavan kaneliteen valmistukseen tarvitset puoli teelusikallista jauhettua kanelia ja kupillisen kiehuvaa vettä. Sekoita kaneli veteen ja anna hautua muutaman minuutin ajan. Vähennät turvotusta nauttimalla tee hitaasti, kun se on hieman viilennyt.

Appelsiinimehu

Appelsiinimehu on loistava apu raskaan aterian jälkeiseen turvotukseen ja pingotukseen. Jos tiedossa on suuri juhla-ateria tai rasvainen mättöhetki, nauti lasillinen tuorepuristettua appelsiinimehua ennen ruokailua. Appelsiini lisää mahalaukun happojen määrää ja parantaa ruuansulatusta, näin suuri ja raskas ateria sulaa helpommin ja aiheuttaa vähemmän inhottavia oireita.

Ruokasooda

Some figure

Ruokailun jälkeen iskevä raskas olo ja vatsan turvotus ovat merkki ruuansulatuksen ongelmista. Kokeile seuraavalla kerralla oireiden iskiessä ruokasoodan tehoa. Ruokasooda hälventää tehokkaasti närästystä ja vapauttaa ruuansulatuskanavaan loukkuun jäänyttä ilmaa, näin turvotus laskee nopeasti. Ruokasooda laimentaa mahahappoja ja tarvitset sitä vain puolikkaan teelusikallisen verran. Sekoita ruokasooda puolikkaaseen lasiin vettä, lisää tippa sitruunamehua ja kulauta kurkusta alas. Tulet huomaamaan, miten nopeasti ruokasooda vaikuttaa ja helpottaa oloa.

Inkivääritee

Inkivääri stimuloi ruuansulatuksen nesteitä ja helpottaa entsyymien kiertoa elimistössä, mikä puolestaan ehkäisee ja helpottaa turvotusta, kramppeja, ilmavaivoja ja ruuansulatukseen liittyviä kipuja – etenkin raskaan aterian jälkeen. Inkivääriteen tekoon tarvitset pienen palan tuoretta inkivääriä ja kupillisen kuumaa vettä. Kuori ja raasta parin sentin pala inkivääriä ja lisää kuumaan veteen. Anna hautua 2-3 minuuttia ennen nauttimista.

Minttutee

Some figure

Minttu on yksi tehokkaimmista yrttikasveista, joka rauhoittaa möyryävää ja kipuilevaa vatsaa. Minttu sopii niin ilmavaivojen ja ripulin kuin vatsakramppienkin hoitoon. Voit käyttää joko tuoreita mintunlehtiä tai kuivattua minttuteetä, kumpikin toimii samalla tavalla. Lisää pussitee tai muutama mintunlehti kupilliseen kiehuvaa vettä, peitä ja anna hautua 10 minuuttia. Nauti hitaasti pienin siemauksin.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.