Kukkakaalin terveyshyödyt - 10 terveysvaikutusta

Kukkakaali sisältää runsaasti ravintoaineita, joista yksi on kuitu. Kuitu auttaa puhdistamaan elimistöä ja pysymään terveenä.
Kukkakaalin terveyshyödyt - 10 terveysvaikutusta

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Pidätkö kukkakaalista? Vai oletko kenties yksi niistä ihmisistä, joka ei voi sietää kukkakaalin makua laisinkaan? Jos kuulut jälkimmäiseen ryhmään, kukkakaalin terveyshyödyt voivat saada sinutkin innostumaan sen syömisestä: kukkakaali pitää sisällään monia B-ryhmän vitamiineja, kuten B1-,  B2-, B3- ja B6- vitamiinia sekä foolihappoa. Tämän lisäksi kukkakaalista saa C-, K- ja E-vitamiinia, sekä tärkeitä mineraaleja, kuten kalsiumia, magnesiumia, fosforia, kaliumia ja mangaania. Kukkakaalista saa myös runsaasti kasviperäistä proteiinia.

Kukkakaali sisältää hyvin vähän rasvaa, joten se on hyvä vaihtoehto myös laihduttajalle. Proteiinin lisäksi kukkakaalista saa runsaasti kuitua ja Omega-3- rasvahappoja. Saat kukkakaalin terveyshyödyt käyttöösi, kun nautit kukkakaalia säännöllisesti – pysyt myös terveenä ja vahvana.

Kukkakaalin terveyshyödyt

1. Kukkakaali auttaa parantamaan verenkiertoelimistön toimintaa

Kukkakaalista saatava K-vitamiini auttaa ehkäisemään tulehduksia ja rasitusta, sekä parantamaan verenkierron toimintaa. Tämä puolestaan ehkäisee rasvan kertymistä suonistoon – rasvakertymät voivat aiheuttaa erinäisiä verenkierron ongelmia, kuten suonten kovettumista ja tukkeutumista.

Kukkakaalin sisältämät yhdisteet auttavat ehkäisemään myös korkeaa verenpainetta.

2. Vatsavaivat

Kukkakaali sisältää hyvälaatuista kuitua, joka edesauttaa ruuansulatuksen ja suoliston toimintaa. Kuitu nopeuttaa myrkkyjen ja kuona-aineiden poistumista elimistöstä, ja samalla se suojaa vatsan limakalvoa. Tämä parantaa vatsan kykyä suojautua haitallisia bakteereja vastaan.

Kukkakaalin sisältämät isotiosyanaatit auttavat ehkäisemään vatsahaavojen muodostumista ja suolistosyöpää.

3. Auttaa ehkäisemään lasten syöpäsairauksia

Kukkakaali auttaa ehkäisemään lasten syöpäsairauksia.

 

Kukkakaalin sisältämä sulforafaani ja isotiosyanaatti auttavat ehkäisemään syöpää. Näillä aineilla on antiestrogeeninen vaikutus, joka ehkäisee ja hidastaa syöpäsolujen kasvua ja leviämistä.

Kukkakaalin nauttiminen voi auttaa ehkäisemään etenkin seuraavia syöpäsairauksia:

  • rakkosyöpä
  • rintasyöpä
  • eturauhasen syöpä
  • munasarjasyöpä
  • kohtusyöpä

4. Auttaa ehkäisemään silmiä rappeuttavia sairauksia

Kukkakaalin terveyshyödyt silmille on ilmeistä, sillä se sisältää runsaasti C-vitamiinia ja antioksidantteja. Nämä ainekset ehkäisevät silmiä rappeuttavien tekijöiden muodostumista, ja joissakin tapauksissa ne voivat ehkäistä jopa näön heikkenemistä.

Sulforafaani suojelee verkkokalvon kudoksia, jotka vaurioituvat helposti. Kukkakaalia nauttiessasi autat suojaamaan siis silmien terveyttä ja ehkäisemään vaurioiden ja silmäsairauksien, kuten kaihin muodostumista.

5. Auttaa ehkäisemään UV-säteiden aiheuttamia vaurioita

Kukkakaalin sisältämä sulforafaani voi suojata myös ihoa auringon haitallisilta UV-säteiltä. Se auttaa ehkäisemään mm. seuraavia ongelmia:

  • ihoärsytys ja tulehdus
  • ihosyöpä
  • ihon punoitus ja palovammat
  • ihosolujen vaurioituminen

On tärkeää välttää liiallista auringolle altistumista, eikä pelkkä kukkakaalin popsiminen riitä ihon suojaamiseen. Muista käyttää myös aurinkosuojaa, aurinkolaseja ja hattua – vältä suorassa auringonpaisteessa oleskelua.

6. Aivoja rappeuttavat sairaudet

Yksi loistava syy kukkakaalin nauttimiseen on sen aivoja suojaava vaikutus, joka auttaa ehkäisemään rappeuttavien sairauksien kuten Parkinsonin taudin ja Alzheimerin taudin muodostumista.

Sulforafaani aktivoi elimistön puhdistumista ja se auttaa aivoja korjaamaan tulehduksista ja hapenpuutteesta johtuvia vaurioita.

7. Auttaa ehkäisemään korkeaa verenpainetta

Voit auttaa parantamaan verisuonten terveyttä nauttimalla kukkakaalia, sillä sen sisältämät antioksidantit ja tulehdusta hillitsevät yhdisteet pitävät huolta verenkiertoelimistöstä.

Kukkakaalin Omega-3- rasvahapot ja kuitu pitävät kolesteroliarvot hyvällä tasolla ja auttavat ehkäisemään pahanlaatuisen kolesterolin kertymistä suoniin – tämä on erityisen hyödyllinen vaikutus heille, jotka kärsivät verenkiertoelimistön vaivoista.

8. Elektrolyytit tasapainoon

Hikoillessa menetät elektrolyyttejä - kukkakaali auttaa palauttamaan elelktrolyyttien tasapainon.

 

Kukkakaalin syöminen auttaa tasapainottamaan elimistön elektrolyyttitasoa, jolloin hermosto toimii ihanteellisesti ja lihakset supistelevat tehokkaasti.

Jos olet atleettinen ja paljon liikkuva ihminen, on hyvin mahdollista, että nautit runsaasti urheilujuomia tai muita suoritusta tehostavia tai palauttavia valmisteita. Elektrolyytit huuhtoutuvat elimistöstä hikoilun ja rasituksen aikana, ja niiden palauttaminen tehostaa suoritusta. Ikävä kyllä monet urheilujuomat sisältävät runsaasti ylimääräistä sokeria. Kokeile korvata palautusjuomat kukkakaalilla, sillä se tasapainottaa myös elektrolyyttejä.

9. Aivojen ja solujen terveys

Kukkakaalin sisältämä fosfori auttaa korjaamaan solukalvoja; tämä on erityisen tärkeää aivojen ja hermoston toiminnalle.

Fosforin lisäksi kalium ja B6-vitamiini ovat hyödyllisiä aivoille, sillä ne tukevat välittäjäaineiden ja aivojen toimintaa. Tämä on tärkeää, jos haluat aivojesi toimivan tehokkaasti ja keskittymiskykysi parantuvan.

10. Kukkakaalin syöminen auttaa pitämään diabeteksen loitolla

Kukkakaali voi ehkäistä diabeteksen syntymistä sen sisältämän C-vitamiinin ja kaliumin ansiosta. Nämä kaksi ainesta säätelevät veren glukoosia ja aineenvaihduntaa. Kun kaliumin määrä on vähäinen, voi verensokeri nousta korkealle – verensokerin säätely on erityisen tärkeää diabeetikoille, ja on suositeltavaa nauttia riittävästi kaliumia, sillä se auttaa kontrolloimaan glukoosia luonnollisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Imran M., Salehi B., Sharifi Rad J., Aslam Gondal T., et al., Kaempferol: a key emphasis to its anticancer potential. Molecules, 2019. 24 (12): 2277.
  • Abbaoui B., Lucas CR., Riedl KM., Clinton SK., Mortazavi A., Cruciferous vegetables, isothiocyanates, and bladder cancer prevention. Mol Nutr Food Res, 2018.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.